If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

E3 DOJMY z vyzkoušení Batman: Arkham Knight

Proč se stává čím dál tím bombastičtějším?

Na vlastní oči jsme viděli, jak se nejnovější počin studia Rocksteady stává čím dál tím bombastičtějším. Eurogamer se zúčastnil novinářské prezentace v Los Angeles na pozvání a náklady výrobce z Warner Bros.

Původní hra z Arkhamu byla intimní záležitostí. Jedna noc, jedno místo, jeden muž stojící proti svým úhlavním nepřátelům v bitvě, ve které šlo stejnou měrou o důvtip jako o brutální sílu. Okolní svět za zdmi, které postavil Amadeus Arkham, jen naznačovala, ale nikdy nás do něj nepustila. Komiks, po kterém hra zdědila své jméno, Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth od Granta Morrisona, je důmyslným klaustrofobickým dílem, ve velké míře založeným na symbolismu, psychologickém děsu a těžko čitelném písmu.

Nyní se však nacházíme o pár her dále a Arkham Knight nám připomíná spíš populární komiksovou sérii Hush od Jepha Loeba; okázalý výbuch standardních situací, tajných identit a zdlouhavých soupisek spojenců i záporáků - výbuch ve stylu Michaela Baye. Větší neznamená vždy lepší, ale pokud jde o sérii takového rozsahu, je takovéto postupné natahování prostě nevyhnutelné - zejména když klíčové herní mechanismy jako třeba souboje byly v podstatě dokonale vyřešeny už hned napoprvé.

Stálice této série Scarecrow a titulní Arkham Knight, který může, ale nemusí být známou postavou, jistě patří mezi ústřední záporáky hry, ale Warner Bros. a Rocksteady nám během nedávného hands-on nadšeně sdělili, že velkou hrozbu pro Batmana i Gotham jako takový představují i ostatní zloduchové z batmanovské zločinecké galerie. Nyní dokonce ještě víc než kdy dřív, protože se sešikovali pod Scarecrowovým vedením, což je něco, co v Arkham City za chaotické vlády Jokera nebylo vůbec možné. Penguin, Two-Face, Poison Ivy, Harley Quinn, Riddler - Rocksteady do města opět svolává celou známou bandu.

Ačkoliv arkhamský rytíř disponuje značnou silou a ostatní zloduši spolupracují, aby si Gotham zabrali jen pro sebe, Batman si jako posily povolává svou širokou bat-rodinu. Vždy věrný a trpělivý Alfred, Oracle a Lucius Fox poskytují podporu z týlu, zatímco Nightwing, Robin, Catwoman a svatý válečník Azrael se k Batmanovi přidají na ulicích. Nightwinga, Robina a Catwoman lze alespoň zavolat díky nové funkci nazvané Dual-Play, která vám umožní postavit se v hlavních příběhových misích po bok Batmanovi v kůži ostatních bojovníků.

Odkudsi shůry nad Gotham City mi kdosi říká, abych vyvolal kolo misí a vybral si jednu z momentálně dostupných vedlejších úkolů - každý je označený ikonkou v podobě jednoho Batmanova nepřítele. Mohl bych jít na místo otazníku a Hádankář by mě doslova vyhnal po zdech, aby prověřil mou schopnost využívat prostředí a také rychle řídit Batmobil. To není tak úplně výzva v Hádankářově stylu. Mohl bych vysledovat Fireflye, který - jaké to překvapení - podpaluje gothamské ulice a zajal všechny požárníky, aby se mu nepletli do cesty.

Případně bych se mohl pokusit oslabit řady Arkham Knighta tím, že vyrazím v bitevním režimu batmobilu proti jeho tankům a rozložím je jako domeček z karet. Místo toho se rozhodnu zneškodnit sklad zbraní, který vlastní Penguin. Ne proto, že je to nějaký obzvlášť zajímavý záporák - upřímně řečeno by mi nevadilo, kdyby nebyl tolik na očích -, ale spíš proto, že v této misi si můžu vyzkoušet funkci Dual-Play. Takže: cíl cesty nastaven, a už plachtím do odlehlého skladu Sionis Industries.

Hlavní vstup blokují dvě automatické věže, takže si otevřu boční dveře kryptografickým sekvenčním zařízením a na dálku si přivolám batmobil, aby ty věže sejmul. Odsud získám přístup ke spínači, který odstraní clony na střeše hlavního trezoru. Pro nejlepšího detektiva na světě to tedy zatím není žádná výzva. Mířím na střechu, prolétnu sklem jako pravý Batman, přistanu rovnou uprostřed davu Penguinových goril a vrhnu se přímo do boje. Zničehonic, jak to tak vypadá, se Nightwing do bitky přidal také a bere neřády svými tyčemi Escrima hlava nehlava.

Umělá inteligence se stará o jakoukoliv postavu, kterou zrovna neovládáte, a většinou se snaží být na druhé straně bitvy než vy, ale jakmile se přidá do kontaktního boje, můžete mezi ní a Batmanem okamžitě přepínat. Jakákoliv komba, která začnete, se budou přenášet mezi postavami stejně jako zvláštní chvaty. Volný průběh souboje tedy v podstatě zůstává jako dříve - můžete provádět dvojitá i trojitá sejmutí protivníka, můžete používat své vynálezy, přeskakovat nepřátele, ochromovat je a omračovat - ale nyní máte možnost sledovat, jak do goril buší i jiný hrdina.

Cover image for YouTube videoOfficial Batman: Arkham Knight Gameplay Video – Time To Go To War

Na obrazovce je také mnohem větší počet nepřátel, aby se vyrovnali dvěma hrdinům stojícím bok po boku. Každý úspěšný úder se také připočítá k ukazateli sejmutí, který lze využít pro Super Combo Takedown, což je chytlavé jméno pro chvat, který v podstatě znamená týmové složení nepřátel pomocí obou hrdinů najednou. Stejně jako v předchozích hrách bylo možné určité protivníky zneškodnit jen speciálními chvaty, je možné, že i v Arkham Knight budou nepřátelé, již budou vyžadovat nakládačku od dvou hrdinů zároveň.

Batman: Arkham Knight pro PC/PS4/X1 u nás vydá Cenega už 23. června.

rezervovat na Alza.cz.

Když jsem se zbavil i toho posledního tupouna, ovládání se přepnulo zpět na Batmana a Nightwing se šel uvelebit někam na stranu. Když jsem k němu přišel, utrousil poznámku o Robinovi, ale je jasné, že jeho práce je prozatím hotova, takže trezor ozdobím výbušným gelem ve tvaru netopýra a sklad zničím. Je milé, že si můžeme do hlavního příběhu Akrham Knight přivolat další členy batmaní rodinky a že se nemusíme spokojit jen s občasným cameem, výzvami a DLC.

Využití dalších postav ovšem vypadá jen jako další způsob, jakým Rocksteady kladou větší důraz na akci a nadále se vzdalují od precizního, metodologického a osamělého přístupu k soubojům a příběhu, díky kterým bylo Arkham Asylum tak výjimečné. Dejte nám víc hrdinů, víc vychytávek, víc záporáků, víc prostoru pro průzkum a auto, ve kterém se vyřádíme, ale nezapomínejte na ten roztomilý malý blázinec, kde naše dobrodružství začalo. Právě tam koneckonců Batman patří a nikdo nemůže říct, že si to tam s ním neužil.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Batman: Arkham Knight

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments