If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dan Vávra se distancoval od Mafia 3 i Mafia 2

Rozpor v zásluhách.

Vlastní zpráva - Je to možná přirozené a dělá to leckdo: když se něčemu daří, všichni se k tomu hrdě hlásí. Naopak pokud něco moc nedopadne, dávají od toho všichni ruce pryč, že s tím vlastně ani nic společného neměli. Nebo to vytahují jen tehdy, když se to zrovna hodí...

Dan Vávra, nynější kreativní šéf středověkého RPG Kingdom Come: Deliverance a jeden z klíčových stvořitelů prvního dílu českého klenotu Mafia, se rozhodl učinit veřejné prohlášení k před pár dny oznámenému pokračování:

"Jelikož se mě lidé ptají na Mafia 3, tak vás chci informovat, že s ní nemám nic společného ani o ní nic nevím," uvedl na svém hodně sledovaném Twitteru.

Vzhledem k všem souvislostem bylo takové vyjasnění potřebné a naprosto v pořádku. Ostatně složení tvůrců Mafia 3 se ještě asi bude hodně řešit, jestli na ni pracuje dvacet, třicet nebo padesát Čechů ve velkém zahraničním týmu vedeném někým úplně jiným než minule (a jestli obecně mají na něčem větší zásluhy řadoví vývojáři nebo cizí vedení projektu).

Jinak se už lze dívat na slova Dana Vávry ohledně Mafia 2: zatímco na webu Warhorse pyšně uvádí, že byl designérem a scénáristou druhého dílu (i si prodeje Mafia 2 počítá do celkového odbytu svých her v minulosti a operoval s touto referencí např. při kampani na Kickstarteru či shánění investora), nyní na Twitteru najednou začal říkat, že realizace Mafia 2 se vlastně vůbec nezúčastnil a že její nedotaženost nebyla jeho problémem:

Dle informací EG má Vávra pravdu, skutečně se na Mafia 2 příliš nepodílel - skončil v 2K Czech po rozhádání se se zbytkem týmu a vedením během vývoje dvojky (prý mu nebyla prodloužena smlouva, což v minulosti po dotazu odmítl komentovat). Scénář po údajně vyhořelém Vávrovi musel pak být ve studiu zásadně přepsán, aby vůbec Mafia 2 mohla vyjít a byla použitelná, protože v něm byla spousta hluchých míst (zejména jemu prý hra "vděčila" za to kritizované neustálé přejíždění autem z místa na místo).

Mafia 3 se dá předobjednat na Alza.cz.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia III

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments