If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Blood Bowl 2

Americký fotbal ve světě Warhammeru.

VERDIKT: Rozhodně dokáže pobavit, tentokrát je už přístupnější širšímu publiku a v líbivější grafice. Bez medaile.

Jakkoli může vypadat sportovní tahová strategie ze světa Warhammeru šíleně, tenhle podivný mix má své kořeny ve stejnojmenné a stále oblíbené deskovce. V roce 2009 přišla na svět první počítačová verze, která pro nováčky byla docela těžkým soustem, takže potěšila spíš jen znalce deskové předlohy.

Druhý díl na to jde více od lesa a snaží se především neodradit nové hráče. Důkazem toho je mnohem rozsáhlejší kampaň pro jednoho, která sama o osobě funguje jako důkladný tutoriál. Chápu, že ostřílení borci nad tím akorát tak ohrnou nos, ale není lepšího způsobu, jak rozšířit komunitu fandů, než najít atraktivní způsob pro pochopení vcelku složitých pravidel hry.

Dalším faktorem zvyšující přitažlivost Blood Bowl 2 je detailnější a vyšší úroveň grafiky. Navíc jsou zde na výběr hodně pěkné akční kamery, které zpomalenými záběry dávají vychutnat každý hit nebo zajímavou akci. Má to podobný efekt jako třeba "kill cam" v sérii Sniper Elite a i když se animace často opakují, zatím se mi neokoukaly. Herní prostředí dotvářejí i výborné stadióny plné diváků a pěkně zpracovaný trávník.

V kampani, která se dá hrát pouze za lidskou rasu v podobě týmu Reiklad Reavers, jsou první zápasy doslova triviální, až jsem sám získal pocit, že to vlastně bude pěkná brnkačka. Z omylu mě ale ihned vyvedl ostrý zápas v lize, kde se jede na kompletní pravidla s časovým limitem a počítačová inteligence není tak primitivní.

Proto jsem se velmi rychle vrátil k nalinkovanému singleplayeru, abych vstřebal další a další vychytávky, se kterými vás Blood Bowl 2 postupně seznamuje. I tak bych ale doporučil si z internetu stáhnout česká pravidla pro stolní Blood Bowl, hodně věcí se pak snáze pochopí - případně mrkněte na tuto herní příručku přímo od tvůrců hry zde.

Po příběhovém singleplayeru, ve kterém se snažíte svůj tým Reiklad Reavers postavit na nohy a dotáhnout zpátky na vrchol, lze kromě rychlého skirmishe postavit svůj vlastní tým z osmi hratelných ras (nebo deseti, pokud máte předobjednávkové DLC) a jít s ním do online nebo sólo ligy.

Zápasy se hrají standardně na 16 tahů s časovým limitem 2-4 minut na kolo, takže jeden zápas může zabrat i hodinu reálného času. Komu se bude zdát AI soupeř málo, má možnost zapojit se do online multiplayerových lig a ručím vám za to, že tam narazíte na rovnocenné soupeře.

Blood Bowl 2 pro PC/PS4/X1 v angličtině vydal koncem září Comgad za cenu od 899 Kč.

koupit na Alza.cz.

Čím více zkušeností a zlaťáků nastřádáte, tím více si můžete poté užít i dalších herních prvků. Například speciální karty umožňující vrátit čas a zopakovat nepovedenou akci, pořídit si roztleskávačky nebo asistenta trenéra. I do složení týmu samozřejmě máte co mluvit, takže jednotlivé hráče sami nakupujete a prodáváte.

Cover image for YouTube videoBlood Bowl 2: Launch Trailer

Hraní zpestřují také nečekané události. Třeba když na hřiště vtrhne vlna diváků a složí k zemi náhodný počet vašich i soupeřových hráčů. Nebo se ukáže, že soupeř má podplaceného rozhodčího, který mu pomáhá zákeřnou likvidací vašich fotbalistů. Zkrátka svět Blood Bowl je drsný a vy si nikdy nemůžete být ničím jistí.

Celkově se mi druhý díl Blood Bowl jeví výrazně lépe než trochu suchá jednička, která prostě byla "pouze" předělanou deskovkou. Blood Bowl 2 nabízí tentokrát i pěknou akční podívanou, lepší přístup pro nové hráče a působivější atmosféru, kterou ještě dotváří vtipné komentátorské duo.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Blood Bowl 2

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author

Milan Bergman

Contributor

Comments