Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

E3 2016 PŘEHLEDNĚ: redakční souhrn první noci a víkendu

Aby vám neutekla ani myšička.

Protože nám je jasné, že není v lidských silách vše stíhat sledovat ani nesedíte u obrazovek či mobilů nonstop, pomůžeme vám v orientaci v šílenství jménem E3 2016 těmito užitečnými a přehlednými souhrny všeho, co se událo - pěkně na jednom místě a s krátkým redakčním komentářem, aby to nebyla nuda a pouze robotický výpis linků s nadpisy. Stalo se toho totiž v uplynulých hodinách a dnech opravdu hodně, a to ještě výstava přitom naplno nezačala!

V pátek odpoledne nejprve Sony oficiálně potvrdila upgradovaný model PlayStation 4, což bylo hned předmětem čtenářské ankety. Růžky vystrkoval Titanfall 2 společně s For Honor, zatímco prvním velkým únikem od Microsoftu se staly první obrázky Halo Wars 2 + info o betatestu. CD Projekt částečně vztyčil svůj billboard na pravděpodobnou samostatnou hru Gwent, Mafia 3 se pokoušela zaujmout recyklovaným deníčkem o zločineckém systému a souhrn trailerů se zabýval Call of Cthulhu, Techomancer či Conan Exiles.

Jak se vám líbí Halo Wars 2 od tvůrců Total War?

Do sobotního rána jsme se probudili s uniklým in-game trailerem z upírského RPG Vampyr a s překvapením v podobě Star Trek The Bridge, což bude sociální hra pro virtuální realitu od UbiSoftu. Mrtvo během dne jsme využili k připomenutí krabicové sběratelky Bran Skeldalu: 7 Mágů od Xzone a Jindry Rohlíka, k hlubšímu videosrovnání Mirrors Edge Catalyst z dílny EG, upoutávce na pořad Re-Play a před odebráním se na fotbal Slovensko - Wales se ozvalo Dobré ráno z L.A. s mnoha krátkými zajímavostmi. Sobotní kino pak sdružilo videa z Valley, Dreamfall Chapters, o příběhu Street Fightera 5, H1Z1, Paragon či Lawbreakers.

Když vás upír o víkendu probudí ze snu, není to nic příjemného.

Hlavní věcí sobotního večera měl být fotoseriál Bergyho z Arizony pro American Truck Simulator, případně kauzička o změně obalu Call of Duty: Infinite Warfare, aby byl méně sci-fi, ale člověk míní a život mění. Přebil ho totiž další bezva teaser o protitankovém dynamitu v Battlefield 1. Vedle toho se objevily artworky od ex-grafičky Rockstaru, patrně pro Red Dead Redemption 2 a první důkaz o 2 TB modelu Xbox One. Aby toho nebylo málo, vylovili jsme z archivu Ad Infinum, horor v zákopech za první světové či Etherborn, lákající na kombinaci Monument Valley a The Journey.

Šéfe, první světová válka frčí více než sci-fi, tak aspoň změníme obal, jo?

V neděli ráno jsme nic nehrotili a zamýšleli dát oraz, vědomi si toho, že večer bude přetlak a rušno kvůli konferencím. Přesto se nedalo nic dělat, vynikající sestřih z bojovky Injustice 2 prostě musel ven. To samé platilo pro jiný žhavý matroš, uniklý TV spot na Dishonored 2 odkudsi z Ruska, po němž Bethesda tvrdě šla, ale my pro vás opakovaně sháněli nové mirrory a nahrazovali původní, už nefunkční linky. Nechyběl pravidelný HW týdeník hráčů a pogratulovali jsme TV pořadu Re-Play k výběru půl milionu korun na vybavení nového studia pro natáčení. Pak nás svrběla tužka, což vyústilo v rychlou glosu Ustojí Sony přechod na PlayStation 4K?

Malé pootevření dveří do prosluněného města Karnaca.

Nedělní podvečer se jednoznačně nesl ve znamení úniků od EA a Microsoftu. Vánoční obrázky Dead Rising 4, které asi zarazily málokoho vzhledem k dřívější tuně spekulací, díru do světa neudělalo ani ani ReCore upřesněné na půlku září. Když si Telltale malovali, že s přiblížením dabérů a prvních obrázků z adventurního Batmana pro sebe uzurpují pozornost na většinu večera, pletli se. EA totiž předvedli nevídané selhání, když veřejně nechali odvysílat interní generálku úvodu pozdější E3 konference, která byla dostupná po dlouhou dobu pro tisíce diváků. Když stream šoupli offline a přestala se kvůli fungování YouTube přehrávat i lokálně nacachovaná verze, zachránil nás človíček, který celou pasáž o Titanfall 2 nahrál na mobil. Dozvěděli jsme se tak o nečekané singleplayerové offline kampani či sebevražednému termínu vydání, což přinutilo pružné EA k vypuštění kvalitnější verze traileru ještě před konferencí, z čehož si pak na té skutečné mohl šéf Respawnu jen dělat srandu ("A pro ty čtyři z vás, kteří neviděli leak..."). Podobnou cestou unikla FIFA 17, která navzdory arabským titulkům dopředu vyzradila revoluční příběhový režim. A pár desítek minut před EA celé prosakování vyvrcholilo první fotkou a specifikacemi Xbox One S, nového zmenšeného modelu konzole, až nám skoro bylo Microsoftu líto.

Tímto přezdíváme hru na TitanFail 2, ale počkat, ona tam vlastně bude kampaň...

To už jsme ovšem v naplno rozjetém nedělním večeru a na E3 konferenci EA (záznam celé). O Titanfall 2 už řeč šla, novinkou se tak stal jen multiplayerový trailer (také vám připadá, že s horší grafikou než trailer na singl?), příp. první oficiální obrázky a obal. Když vynecháme u nás okrajové sporty jako americký fotbal, dostáváme se k prvnímu velkému zklamání výstavy a to Mass Effect Andromeda. Ne že by nepůsobilo nadějně, naopak, ale všichni jsme tak nějak doufali v pořádný E3 trailer, namísto něj však EA poskytli opět jen deníček (jako vloni) s pár neuspořádanými záběry na prostředí a slibem, že více ukáží až na podzim, takže je důvod začít se bát o vydání v březnu 2017. Z FIFA 17 posléze dorazilo další, údajně in-game video na Frostbite enginu spolu s bývalým trénérem Chelsea na pódium, který bude s pár dalšími z Premiere League věrně zpracován i ve hře. Odškrtnutí si položky pro "musíme ukázat aspoň jednu děsně indie věc" zařídilo FE, u nějž EA slíbili, že veškerý zisk půjde vývojářům a že to je začátek programu EA Originals. Deníček o budoucnosti her ze světa Hvězdných válek zaujal vedle zestárnutí Jade Raymond hlavně prvních pár vteřin z té akční adventury od Visceral a designérky Uncharted 4, snad dopadne lépe než zrušené Star Wars 1313. Konferenci potom nemohlo zakončit nic menšího než naprosto neuvěřitelný trailer z Battlefield 1. Doprovázený novými informacemi a obrázky, slibem bety a následnou hodinou živého hraní multiplayeru, kde raper Snoop Doggy Dogg očividně neměl ponětí, co ve hře dělá, což kolegové z Re-Play trefně komentovali, ať děcka neberou drogy. Ve 23:00 vypršelo embargo na naše exkluzivní dojmy z příběhového režimu FIFA 17, velmi dlouhý článek, který jsme měli napsaný týden dopředu a bylo těžké udržet jazyk za zuby.

Bum, bác, vrrrm... tyhle dvě minuty zpomalily chod celého internetu.

Nakopnutí do pondělního rána obstarala E3 konference Bethesdy (záznam celé) konaná v nekřesťanskou hodinu, kdy všichni normální lidé v ČR i většina čtenářů EG spí. Od sedmé hodiny ranní zde pro vás nicméně bylo připraveno to nejdůležitější: oficiální potvrzení remasteru Skyrimu (bude dokonce zdarma pro stávající majitele hry!) a 12 minut souvislého hraní Dishonored 2 (vč. kompletního E3 traileru a sběratelek). Oživeno bylo dle očekávání sci-fi Prey, o němž známe zápletku příběhu a slavného autora, zatímco na popularitě Overwatch by se chtěla svézt oznámená arénovka Quake Champions od id Software. Oproti tomu ten odhadovaný Wolf se nekonal, jen formou mini teaseru, ani spekulovaný The Evil Within 2. DOOM zase dostal časově omezené demo a info o DLC. Hlavní dojná kráva tohoto výrobce, Fallout 4, se v příštích měsících rozroste o poslední čtvrté DLC Nuka World a zahálet nebudou ani modeři, kteří obdrží spoustu nových nástrojů pro svá díla.

Bethesda moc na remaky není, ale tímto splní přání všem fanouškům.

Nerovný boj o pozornost s Bethesdou vedla Mafia 3 ve 20 minutách E3 dema, takže se k ní určitě ještě vrátíme. Uniklé dva obrázky ze State of Decay 2 jsou pouze předzvěstí toho, co nás čeká už dnes. V 18:30 na (prý dost zombíkovaté) E3 konferenci Microsoftu, jejíž živé vysílání a rychlé pokrytí u nás nemůže chybět. Následovat ji bude PC Gaming Show od 20:30 (včetně Arma 3 APEX termínu a Dawn of War 3, naše exkluzivní dojmy ve 22:00) a velmi vyhlíženou E3 konferencí UbiSoftu od 22:00, takže brzy nashledanou a za celý Eurogamer děkujeme za přízeň...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments