Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

E3 DOJMY z Dawn of War 3

O inspiraci MOBA a dynamické hratelnosti.

Dawn of War 3 přináší velké armády, budování základny, obrovské elitní jednotky a nový vizuální styl, který podle všeho působí mnohem komiksověji než předchozí hry z této série real-time strategií. Jednotky navíc nemají tolik detailů, zejména v porovnání s vysoce detailními vojáky z Dawn of War 2, kterážto hra obětovala velké armády a budování základen ve prospěch mikromanagementu jednotek hrdinů. O co se tedy vývojáři z Relic snaží v případě Dawn of War 3? Ředitel vývoje Philippe Boulle řekl na E3 Eurogameru, že nový vizuální styl má za úkol především udělat hru dynamičtější - a ano, tento přístup se zčásti inspiroval žánrem MOBA.

Dynamičnost si mohou lidé vykládat různě. Relic si ji vykládá tak, že jde o rychlost, s jakou jednotky reagují na pokyny hráčů, a srozumitelnost, s jakou tyto jednotky dávají hráči najevo, že na jeho pokyny reagují. „Představte si velkou jednotku jako třeba říšskou rytířku," řekl Boulle. „Je pomalejší než ostatní jednotky, ale to je součástí její hratelnosti. Neznamená to, že nereaguje. Takže když kliknete, spustí se animace a vy dostanete zpětnou vazbu, jako že jo, že vyrážím, slyšíte odpovídající repliku a hra vám řekne: ,Ano, chápu příkaz a začínám ho vykonávat.'"

„A záležitosti jako schopnosti se provádějí rychleji a mají menší skrytý nástup. Právě s tímhle měly předchozí hry z této série pár problémů; vydali jste příkaz a pak se začnou dít velmi nepatrné věci, které se týkají přechodu animací, ale hráč je vlastně nevidí, takže mu to přijde pomalejší, než by mělo - hráči mají veškeré právo očekávat reakci okamžitě. Takže hra se hýbe a reaguje rychleji než kdy dřív."

Dawn of War 3 kombinuje obrovské armády a budování základny z Dawn of War 1 se silnými jednotkami hrdinů z Dawn of War 2, čímž vytváří hybridní RTS, která teď tak letí. V ukázce hratelnosti jsem viděl velkou bitvu se všemi těmi očekávatelnými výbuchy a speciálními schopnostmi, po kterých se třásla obrazovka, ale když se na bojišti objevila imperiální rytířka, začalo to opravdu lítat. A když použijete super schopnost vesmírných mariňáků - orbitální bombardování -, z oběžné dráhy vystřelí laser. Tento paprsek nabírá na rozměrech i na síle s každým dalším nepřítelem, kterého rozpráší, takže si určitě umíte představit, jakou skrumáž bude běžná potyčka v Dawn of War 3 představovat.

Nový vizuální styl Dawn of War 3 by tedy měl hráči pomáhat pochopit všechen ten chaos na obrazovce, neboť hra bude více reagovat na vaše kliknutí. Příklad: jednou z elitních jednotek vesmírných mariňáků (před každou bitvou si vybíráte tři) jsou útoční terminátoři. Jsou to pomalé, ale tuhé kontaktní jednotky, které fungují jako tanky, ale díky svým dvěma schopnostem se mohou vrhnout do akce. Díky teleportu se mohou přemisťovat a narušovat řady nepřátel a pomocí úderu kladivem mohou likvidovat okolní nepřátele.

Až nastane mela, umět rozpoznat své útočné terminátory od ostatních jednotek na bojišti bude klíčové, protože je musíte používat právě tímto dynamickým způsobem. Ideální situace vypadá tak, že jedním kliknutím skočí do krytu, všechny odtamtud vykopou a pak ten kryt zaberou. Bum.

„Vizuální styl zcela pohání tato myšlenka srozumitelnosti a ambice této značky," řekl Boulle. „Co se týče srozumitelnosti, chceme vytvořit hratelnost, které budete rozumět; používat zvýrazňování tam, kde to dává smysl, abychom hráče upozornili na konkrétní herní mechanismy. A také se musíme vžít do toho vědecko-fantastického světa. Máme tu velké armády a přesílené jednotky, takže nám nejde o každý sebemenší detail a prasklinku na holenním chrániči každého vesmírného mariňáka zvlášť. Jde o to, aby hráči viděli četu vesmírných mariňáků, která vyčnívá z prostředí, a aby pochopili, kde jsou - aby viděli, jak se hýbou a z jaké zbraně střílejí, protože to je velmi důležité, a také musí být v barvě, kterou jim hráči vybrali a která je také výrazná. Přesně o tom ten vizuální styl je."

Dawn of War 2 a jeho předchůdce se mi líbili hlavně proto, že mi přišlo, že se oběma podařilo vystihnout drsnost světa Warhammer 40K. Tady máme nekonečnou krvavou válku, ve které se trhají končetiny a krev cáká na všechny směry. Máme tady svět plný bojišť, na kterých hvízdají boltery, kde se armády plahočí bahnem a kde je smrt nevyhnutelná. Z jasnějšího a komiksovějšího vizuálního stylu Dawn of War 3 jsem proto měl zpočátku obavy. Ale ten kompromis chápu: díky změně vzhledu hry může Relic vytvořit hratelnost, která působí moderněji a která lépe naplňuje očekávání milionů hráčů, kteří hrají hry MOBA každý den. Je to designérské rozhodnutí.

„Hra rozhodně není tak fotorealistická - ani se o to nesnaží," řekl Boulle. „Dawn of War 2 se v tomto ohledu na svou dobu snažil snad až příliš, a přitom to byla menší hra. Ovládali jste pár čet a užívali jste si je hezky zblízka. Tam to dávalo větší smysl. V Dawn of War 3 ovládáte větší armády a my chceme, aby ti epičtí a přesílení hrdinové na bojišti vyčnívali. Takže se vědomě snažíme zredukovat množství šumu, abyste lépe chápali, co se děje. Jde tady hlavně o srozumitelnost hratelnosti. Vzhled tu zkrátka slouží hratelnosti."

Relic už na Dawn of War 3 pracuje dva a půl roku, a to navzdory zmatkům, které kanadské studio trápily kvůli bankrotu předchozího majitele THQ a záchranné akvizici ze strany SEGA. Během té doby vývojáři přišli s řadou prototypů Dawn of War 3. Zajímalo mě, jestli Relic nelákalo předělat hru kompletně do žánru MOBA - vzhledem k relativnímu poklesu na poli RTS. Ale podle Boullea se studio svého závazku vůči RTS zříct nehodlalo.

„Ve svém jádru je Dawn of War RTS. Takže jsme opravdu nikdy nepřemýšleli nad tím, že bychom udělali Dawn of War 3, který by nebyl RTS," řekl. Ne že bychom si žánru MOBA a poučení, která z něj plynou, nevšímali. Hry MOBA hrajeme. Máme je rádi. Takové věci jako třeba režim The Last Stand z Dawn of War 2 byly na poli MOBA ještě dřív než dnešní velké značky. Z těchto her se toho můžeme mnoho naučit, co se týká elitní hratelnosti a do dokonalosti dotažených schopností, takže budeme moct udělat hru dynamičtější, srozumitelnější a pochopitelnější."

Dawn of War 3 obsahuje tři rasy: vesmírné mariňáky, orky a Eldary. To je méně ras než v předchozích hrách, které již v této sérii vyšly. Tato novinka mě poměrně zklamala, zejména protože jsem čekal, že hra projeví trochu lásky k temným Eldarům, což je tajně ta nejzajímavější rasa v celém světě Warhammer 40K.

„Tyto frakce nejlépe ztělesňovaly příběh, který chceme vyprávět," ohradil se Boulle, „a také tu svěží rozmanitost, kterou chceme v tomto hlavním titulu představit. Za vesmírné mariňáky, orky a Eldary se hraje velmi odlišně. Mají úplně jinou identitu a společně nám umožní vyprávět opravdu strhující příběh."

„V tomhle světě je ras a frakcí mnohem, mnohem víc. Jsem dlouholetý fanoušek 40K a rád bych je tam měl všechny. Ale podle mě je důležité začít na opravdu pevném základě. A už v rané fázi jsme se rozhodli, že právě tyto tři rasy se nám z hlediska hratelnosti líbí nejvíc a nejlépe souzní s příběhem. Proto ve hře budou právě ony."

Kampaň Dawn of War 3 se točí kolem pohledu hráče - střídají se v ní mise vesmírných mariňáků, orků a Eldarů. To proto, aby si hráči mohli osahat každou z těchto frakcí a mohli se co nejdřív rozhodnout, které se budou věnovat. Příběh je nastaven takto: vesmírní mariňáci pod vedením Gabriela Angelose, orkové pod vedením náčelníka Gorgutze a Eldaři, které vede věštec Macha, bojují o nadvládu nad planetou jménem Acheron. Najdou mýtickou zbraň a „povstane nová strašlivá hrozba". Co by to asi tak mohlo být?

Ve hře je pár druhů jednotek: frontové jednotky, což jsou v podstatě základní vojáci (průzkumníci, odstřelovači, útoční mariňáci atd.). Elitní jednotky jsou hrdinové, kteří mají jedinečné schopnosti. A super jednotky představují druh elitních jednotek, například imperiální rytířku.

Před každou misí si vyberete tři elitní jednotky. Strategie spočívá v tom, že nasazení každé z nich na bojiště stojí různý počet elitních bodů. Například Gabriela Angelose můžete nasadit v rané fázi hry, protože ten moc elitních bodů nestojí. Ale taková imperiální rytířka je jednotkou pro konečnou fázi, protože elitních bodů spotřebuje hodně.

Jde o to, aby si hráči mohli přizpůsobit frakce podle svého stylu hry. Takže pokud jste vesmírný mariňák, který si potrpí na rané výpady, nejspíš budete chtít mít v armádě Angelose, protože je možné ho nasadit brzy a dokáže dobře narušovat pěchotu. Ale pokud jste spíš želva, nejspíš si do armády vyberete imperiální rytířku, protože ta dokáže likvidovat obrněné cíle, kterým budete čelit v pozdější fázi hry.

Tohle všechno se váže k onomu záhadnému aspektu z Dawn of War 3 - „budování armády", kterou teď ještě Relic nechce rozebírat. Boulle zatím neprozradí víc než to, že tady jde o víc než o hezkou novou barvičku pro vaše jednotky. „Když o budování armády mluvím jako o pilíři, myslím tím, že budete dělat rozhodnutí, která se týkají hratelnosti. Vzhled se toho bude týkat také, tato značka si hodně pohrává s estetikou. Ale z hlediska herního vývoje tím myslím to, že budete dělat rozhodnutí, která se týkají hratelnosti."

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Read this next