Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PS4 exkluzivity z E3 jsou ještě nesmírně daleko, rýpl si xboxový šéf

Oproti tomu ty xboxové blízko.

Ať už se vám během E3 více líbila konference Sony či Microsoftu, na což mohly mít vliv četné úniky před konáním té xboxové, dokáží rozproudit vášně i s několikatýdenním odstupem.

Třeba když se Dave McCarthy, provozní xboxový šéf ve Velké Británii, v rozhovoru pro MCV vyjádřil na konto nabídky nově představených PS4 exkluzivit, které do Los Angeles dovezla Sony (ty staré hry typu The Last Guardian sem nepočítáme):

"U nás v Microsoftu rádi ukazujeme lidem hry, které si budou moci brzy koupit. Oproti tomu jsem neviděl mnoho konkrétních termínů vydání u PS4 exkluzivit."

Nezbývá s ním než souhlasit, protože tohle je značný rozdíl v přístupu obou firem už několik ročníků E3 a málokdo si toho všímá, přitom je to klíčové. Sony se sice vždy na E3 dokáže vytasit s něčím novým skvělým, ale pak ji vždy strašlivě dlouho trvá, než tyto nové hry dodělá a reálně vydá, typicky třeba Uncharted 4.

Kdežto Microsoft dlouhodobě aplikuje odlišnou taktiku a na E3 se vloni i letos soustředil hlavně na ty blízké hry, které vypustí pro X1 (a nově i na PC) v nejbližší vánoční sezóně - letos to mají být dle McCarthyho čtyři nosné AAA tituly: zářijové ReCore a Forza Horizon 3, říjnové Gears of War 4 a prosincové Dead Rising 4 (vedle dalších ze zimy 2017 jako Halo Wars 2 či Sea of Thieves).

Jakmile to srovnáte s lineupem nových PS4 exkluzivit poprvé blíže představených od Sony na E3 konferenci - Days Gone, God of War, Detroit, Spider-Man či Death Stranding - ani jedna z těchto her stoprocentně nevyjde letos (a některé nejspíš nestihnou ani 2017), což je vedle už jisté xboxové podzimní nabídky věru zásadní nedostatek (a nejde jen o přítomnost na konferenci, nýbrž i o existenci hratelné verze většiny uvedených X1 her na E3).

Z nových velkých her ukázaných u Sony bude nejdříve venku Resident Evil 7 (leden 2017), ale ten je multiplatformní, a pak Horizon: Zero Dawn až v březnu 2017. Do té doby jinak žádné nově odhalené PS4 hry z E3 konference nedostaneme, nepočítáme-li menší kousky pro příslušenství PS VR či hlavně progamingovou odbočku série Gran Turismo Sport.

Možná by se toto mělo brát více v potaz při hodnocení výsledků celé E3 2016...? Pokud by MS ukázal jen samé hodně vzdálené tituly typu State of Decay 2, Crackdown 3 či Scalebound, jistě by to bylo na pořadu dne u kritiků, ale Sony to nějakým zásadním způsobem prochází a už se to takto děje několikátou sezonu.

Read this next