Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Pokémon Go - návod, tipy a triky

Jak hledat, chytat a levelovat Pokémony v reálném světě.

Pokémon Go, bezplatná lokační hra, která vzala útokem obchody s aplikacemi pro iOS a Android, umožňuje hráčům lovit a cvičit původní Pokémony a svádět s nimi bitvy ve skutečném světě.

Hra pochází z dílny studia Niantic, které stojí za Ingress, a pomocí dat z Google Maps chytře převádí skutečná zajímavá místa jako třeba parky, obchody a kostely na tělocvičny v reálném světě. Navzdory zdánlivě přímočaré premise je velká část hry skrytá, nevysvětlená či ne tak očividná, jak se na první pohled zdá - takže tady máte návod, jak z lovení Pokémonů, líhnutí vajíček, levelování příšerek a mnoha dalšího vytřískat co nejvíc.

Tipy a triky pro Pokémon Go

Existuje trik pro nalezení konkrétního Pokémona v okolí

Na Pokémony narazíte převážně venku, kde se zobrazují na mapě (a rozvibrují vám telefon), načež je můžete chytit poklepáním na obrazovku. Je běžné, že na cestě z bodu A do bodu B žádného Pokémona nenajdete, a že když budete v cestě pokračovat, nakonec můžete na jednoho či dva narazit, ale existuje zde vědecký přístup, jednak jak získat konkrétní příšerky a také jak jich obecně nacházet víc pomocí radarového systému zabudovaného ve hře a několika předmětů.

Jak získávat vajíčka a nechat jich vylíhnout několik najednou

Pokémony můžete hledat venku v divočině, ale vajíčka můžete sbírat i díky interakci s PokéStopy a dalšími prostředky.

Jakmile nějaké vajíčko najdete, otevřete si obrazovku se sbírkou Pokémonů a pak vyberte záložku vpravo nahoře. Klikněte na vajíčko, které chcete nechat vylíhnout, a pokud máte inkubátor, můžete do něj vajíčko vložit. Hru začínáte s jedním, který můžete používat tak často, jak se vám zlíbí, a také si můžete dokoupit další, jednorázové inkubátory, abyste mohli zahřívat víc vajíček najednou.

Vajíčko se vylíhne po určitém počtu nachozených kilometrů. Čím větší vzdálenost vajíčko k vylíhnutí potřebuje, tím vzácnější Pokémon se z něj vyklube, takže na to rozhodně myslete, jestli chcete mít šanci získat pár těch méně běžných potvůrek.

Ze sbírky Pokémonů se k vajíčkům dostanete pomocí jediného kliknutí.

Je možné hru oklamat pomocí městské dopravy a hledat tak Pokémony a nechávat vylíhnout vajíčka rychleji?

Jelikož líhnutí vajíček a zisk určitých medailí se v aplikaci řídí podle uražené vzdálenosti, jeden by myslel, že jízda autobusem či vlakem bude rychlý způsob, jak si nasčítat kilometry. Jenže hra pozná, že cestujete příliš rychle, a tento pohyb vám vůbec nebude počítat. To by bylo moc jednoduché!

Pokud tedy nepotřebujete najít konkrétního Pokémona, je užití hromadné dopravy skvělý způsob, jak zvýšit šanci na setkání s příšerkami venku. Koneckonců můžete Pokémona chytit, aniž byste museli nehybně stát.

Hromadná doprava se ale příliš nehodí pro interakci s PokéStopy a tělocvičnami, jejichž používání vyžaduje, abyste byli v jejich dosahu. Ačkoliv je nemožné použít tělocvičnu během několika sekund, můžete si do „fronty" nastavit interakce s PokéStopem, kolem kterého pojedete, a pak jen otáčet obrazovkou.

Způsoby, jak získávat zkušenosti a zvyšovat úroveň svého trenéra

Když budete získávat zkušenostní body (neboli XP), můžete zvyšovat úroveň svého trenéra a získat tak bonusové předměty a vzácnější Pokémony, a jakmile postoupíte na 5. úroveň, budete moct bojovat v tělocvičnách.

V Pokémon Go je možné získávat zkušenosti mnoha způsoby a jedním z těch nejjednodušších je navštěvovat PokéStopy, což jsou modře zbarvené monumenty, které se objevují na určitých orientačních bodech na mapě. V každém z nich získáte zkušenostní body (většinou 50 či 100) a předměty jako třeba Pokébally nebo lektvary.

Jakmile PokéStop navštívíte a získáte předměty otočením ikony, PokéStop se pak za pět až deset minut „resetuje", takže je můžete používat pořád dokola. Pokud bydlíte v oblasti, kde jich je hned několik u sebe (dobrými lokacemi jsou obvykle města a parky), můžete mezi nimi chodit ve smyčce a snadno tak přijít ke zkušenostem.

V kombinaci s předmětem Lucky Egg, který získanou zkušenost zdvojnásobuje, a s úsilím vynaloženým k líhnutí vajíček (za objevené druhy získáte 200 XP) a chytání Pokémonů (viz níže) se vám tato cesta vyplatí ještě víc.

Nejvýnosnějším způsobem, jak získat zkušenost, je však chycení nového Pokémona, protože za nový objev získáte 500 XP (100 XP, pokud jste se s ním už setkali), takže se vyplatí hledat příšerky, které jste ještě nechytili. Když se Pokémon vyvine na další stádium, získáte také 500 XP, ale to samozřejmě vyžaduje určitou přípravu a spoustu bonbonů v ruce, kdežto nějaké zkušenosti vám vynesou i zápasy v tělocvičnách, aniž byste se museli spoléhat na pohyb po okolí.

Pokud chcete zápasit v tělocvičnách, je klíčové Pokémony posilovat

Každý Pokémon má úroveň CP, která určuje, jak silný je v boji, a kterou lze zvyšovat vývojem a bonusy. K tomu ovšem budete potřebovat určité suroviny.

Jak získat Pokébally a PokéCoins, aniž byste utráceli peníze

Nejjednodušším způsobem, jak získat Pokébally, je navštěvovat PokéStopy, kde najdete i další předměty. Za jednu návštěvu jich většinou získáte dva až šest. Také si je můžete kupovat za PokéCoins, pokud vám docházejí a pokud nemáte čas pobíhat kolem a sbírat je v PokéStopech.

PokéCoins jsou herní měna, která slouží pro nakupování v obchodech, a dobrá zpráva je, že si je nemusíte kupovat prostřednictvím herních mikrotransakcí. Když necháte nějakého Pokémona bránit tělocvičnu, získáte 20 PokeCoins za den.

Jakmile postoupíte na 5. úroveň, budete se moct přidat k jednomu ze tří týmů - Team Instinct, Team Mystic nebo Team Valor. Rozdíl mezi nimi je čistě kosmetický, takže vybírejte dle libosti. Smyslem týmů je rozdělit hráče na soupeřící tábory, které ovládají tělocvičny, a donutit hráče vyhledávat tělocvičny vlastněné konkurenčními skupinami, přebírat nad nimi kontrolu a postupem času je bránit, přičemž za to všechno vás hra odměňuje.

Čtěte také: Pokémon Go Plus - datum vydání, cena a všechno, co víme

Read this next