If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Potkali se uprostřed galaxie, ale vzájemně se neviděli

Nedostatek i záhada No Man's Sky.

Krátce po varování, že rozhodně nejde o multiplayerovou hru a že využívá jen takové fígly, abyste tu a tam cítili přítomnost jiných živých hráčů, postihla No Man's Sky (Alza.cz) malá kauzička, která není ani tak škodlivá, jako spíš nápomocná k vytvoření ještě většího ruchu.

Ač to prý mělo být v univerzu 18 trilionů planet prakticky nemožné, dva hráči se už v reálném čase ocitli na stejném místě galaxie. Tato údajná vzácnost se přitom stala hned v den vydání...

Důkaz

Přispěvovatel Redditu TheGalacticCactus si všiml, že přistál na stejné planetě, kterou před chvílí objevil jiný hráč (Psytokat). Napsal mu tedy zprávu, aby si někde dali spicha. Zabralo to sice cestování přes čtyři hvězdné systémy, ale nakonec se sešli na stejném místě, jenže jeden neviděl druhého.

"Jsme stoprocentně přesvědčeni, že se nacházíme ve stejné lokaci, přesto se ve hře vzájemně nevidíme," zklamaně napsal TheGalacticCactus. Divné také bylo, že jeden z nich měl ve hře noc, zatímco druhý denní dobu.

Prach v diskusních fórech hned rozvířily teorie, jestli to nemůže být tím, že jeden z hráčů nemá PlayStation Plus (není vyžadováno k hraní), zda to nebylo různými verzemi hry (ta PC ovšem stále nevyšla a bude používat jiné servery, tzn. nejde o cross-platform), zda nešlo jen o porodní bolesti (když vývojáři mluvili o přetížených serverech), případně zda se nejedná o pouhou shodu náhod (geograficky byli na totožném místě, ale události kolem nich, např. prolétající NPC lodi, byly odlišné). Jiní se zase domnívali, že každý z hráčů možná hraje v jiné místnosti (lobby) serveru, byť na stejné mapě galaxie.

Na záhadu reagoval Sean Murray, hlavní vývojář z Hello Games, který bohužel příčiny blíže nevysvětlil, spíš hovořil v marketingovém stylu: "Šokovalo mě, že se to přihodilo hned první den. Přidali jsme na mapu funkci pro skenování, zda se poblíž nenachází další hráči, abychom těmto setkáním trochu pomohli."

V No Man's Sky prý takových interakcí mezi hráči časem bude více, ačkoli nyní je při velké zátěži rádo, že vůbec běží v singleplayeru: "Chceme, abyste si byli vědomi toho, že hrajete ve sdílené galaxii. Přidáváme další online prvky a easter eggy pro navození cool momentů. Těšíme se, až k nim u někoho dojde."

V tuhle chvíli prý hraje mnohem více lidí, než dopředu očekávali. Dle Murraye to je důkaz, jak skvělé mají programátory síťových funkcí, když objevování nových planet stále všem funguje. Jen během úvodní noci prý bylo objeveno na 10 milionů druhů života, což je více, než kolik jich dosud lidstvo našlo na Zemi."

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

No Man's Sky

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments