Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PS4 Pro nečekaně s 1 GB paměti navíc

Jaký přínos to má v praxi?

Kdo jiný by mohl přijít s takovým oznámením než přímo architekt PS4 ze Sony, Mark Cerny? Na první pohled nenápadná vlastnost, ale v praxi docela šikovná.

Listopadová konzole PlayStation 4 Pro (Alza.cz) bude oproti starému modelu PS4 obsahovat 1 GB paměti navíc.

Ovšem bude to jen pomalý, konvenční DRAM typ paměti, což Sony vysvětlila pro Eurogamer slovy: "Na rozdíl od typického přechodu na úplně novou generaci konzole jsme tentokrát záměrně zvolili jinou strategii."

Prý měla pocit, že hry potřebují jen o trochu paměti navíc, tak ji přidali přibližně 10 procent. Hodit se bude pro hry, které smí využít z tohoto celkového navýšení polovinu, tedy 512 MB RAM, pro různé buffery nutné pro renderování ve vysokém rozlišení či kvalitě.

Foto: CNet

Smysl celého tohoto kroku tkví v chytřejším multitaskingu PS4 Pro. Fungování objasnil Cerny takto:

"Když na obyčejné PS4 přeskakujete mezi aplikací jako Netflix a hrou, tak Netflix stále zůstává v systémové paměti, i když už hrajete. Takhle to řešíme z důvodu, že to umožňuje velmi rychlé přepínání mezi aplikacemi, nic se nepotřebuje znovu nahrávat, když je to již v paměti."

Oproti tomu na PS4 Pro to Sony vymyslela odlišně: poté, co přestanete Netflix používat, přesune ho již do té nové, pomalé DRAM, což ji uvolní téměř 1 GB z 8 GB v rychlé (cenné) GDDR5 paměti. Tudíž hry mohou využít až 5,5 GB paměti namísto původních 5 GB a zbytek se používá k rozhraní PS4 Pro (tedy k tomu, co vidíte, když zmáčknete hlavní tlačítko).

Jinak těch 8 GB GDDR5 RAM v PS4 Pro zažije zhruba 24 procentní nárůst frekvence a nyní šlape v 218GB za vteřinu, oproti běžné PS4 v jen 176GB/s. Další nové fotky konzole na Cnetu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PS4
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments