If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Ředitelé UbiSoftu potrestáni za kšeftování s akciemi před odklady her

Prohnou se.

Úřad, který má na starosti regulaci francouzského akciového trhu, si vyšlápl na pětici ředitelů různých studií UbiSoftu. Potrestoval je vysokou pokutou za to, že zneužili interní informace z firmy v obchodním styku ve svůj prospěch.

Zbavili se totiž akcií svého zaměstnavatele krátce předtím, než došlo k odkladu významných her typu Watch Dogs (Alza.cz), praví Autorité des marchés financiers.

Když se zpoždění důležité hry oficiálně oznámí či potvrdí, trh obvykle reaguje poklesem ceny akcií firmy, protože v daném fiskálním roce nenastanou (do té doby všemi předpokládané) vysoké tržby a zisky, tudíž výtečníci na tom mohli šikovně vydělat.

Jde o samá velká zvířata: Yannis Mallat, CEO Ubisoft Montreal (pokuta 700 tisíc eur), Francis Baillet, VP korporátních vztahů (€200,000), Christine Burgess, výkonná ředitelka celosvětových studií (€200,000), Olivier Paris, viceprezident operací Ubisoft Montreal (€100,000) a Damien Moret, ředitel vývoje značek (€15,000).

UbiSoft se pro GameInformer brání, že jeho zaměstnanci jednali v dobré víře a vědomě neučinili nic špatného, co by porušovalo pravidla. Vysvětluje, že vývoj je nesmírně složitý proces a že v době obchodování s akciemi neměla daná pětice nejmenší tušení, že k odkladu dojde (jako vážně?) - o něm prý rozhodl až později ten nejvyšší, Yves Guillemot.

Dotyční se prý odvolají k soudu ve Francii i Kanadě, protože celý proces je podle nich neoprávněný, nezaložený na pravdě a ilegální. Jak známo, zaměstnanci předních výrobců či distributorů her obvykle získávají akcie jako bonus k platu či motivační odměnu za dosažené výsledky.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Watch Dogs

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

Watch Dogs 2

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments