If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jak série Dead Rising ztratila šarm ve videosrovnání

Promakanější je 10 let starý díl?!?

Člověk by si pomyslel, že mnohem propracovanější bude čtvrtý díl než jednička, zvlášť když ta je stará už deset let (!) a běží na předešlé generaci hardwaru (X360). Ale opak je bohužel pravdou, dokazuje fanouškovské videosrovnání Dead Rising 1 z 2006 a Dead Rising 4 z 2016 (Alza.cz):

Cover image for YouTube videoDead Rising 1 vs Dead Rising 4

Co poslední díl získal na mírně hezčí grafice a větším dohledu do dálky, to ztratil na svém šarmu, který tuhle sérii proslavil. Jsou to drobné detaily, které přidávají na zážitku: např. mrtví zombíci v Dead Rising 1 dále krvácejí nebo jim mohou být useknuty končetiny, zatímco v Dead Rising 4 je mlátíte a nic už se neděje.

Downgrade nastal i co do interaktivity prostředí: v DR1 jste mohli v nákupním centru sebrat prakticky cokoli a použít to improvizovaně v boji, kdežto v DR4 je spousta věcí jen pro okrasu a hrdina je nedokáže vzít do ruky, ani nemají vlastní animace. Zhoršila se též fyzika např. při použití baseballové pálky a motorové pily, když v DR1 stříká krev a musíte s nimi mířit správným směrem, v DR4 je vše zjednodušeno.

Patrně se zde projevují investice a péče, kterou Microsoft vložil do Dead Rising 1, když šlo svého času o vlajkovou startovní exkluzivitu Xbox 360, zatímco čtvrtý díl byl spíš v režii Capcomu a některé věci vyloženě odflákl (viz i recenze s verdiktem RUCE PRYČ).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dead Rising 4

Xbox One, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments