Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Upřesněno, kolik stála práva na Zaklínač

Od bývalého šéfa CDPR.

Minulý týden létala éterem zpráva, jak málo měl tvůrce knižní předlohy dostat za práva na vytvoření hry. Od té doby to zúčastněný Adrian Chmielarz popřel a dozvěděli jsme se správnou výši částky.

Sebastian Zieliński, původní šéf CD Projekt Red, v následné facebookové diskusi odhalil, že Andrzej Sapkowski od firmy ve skutečnosti obdržel necelých 10 tisíc dolarů (dnešní kurz), čili v přepočtu 250 tisíc českých korun.

K platbě za licenci na první díl herního Zaklínače (Alza.cz) mělo dojít ve dvou splátkách (150 tisíc zlotých a 200 tisíc zlotých). První návrh smlouvy prý tehdy slavný spisovatel dokonce uraženě odmítl, protože CD Projekt zpackal jméno Geralta na "Gerald".

Předtím se dle výpovědi polského novináře mluvilo o částce 100 tisíc korun, tudíž na vyznění celé věci se nic nemění: na to, jaký bestseller a dlouhodobý kasovní trhák se ze značky The Witcher později zásluhou studia vyklubal, to je pořád směšně nízká částka.

Sapkowski se ovšem nyní může zahojit na spolupráci s Netflixem, kde už byl určitě poučen a řekl si jistě pro sebe o řádově vyšší částku než před mnoha lety.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Witcher 3: Wild Hunt

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
RPG
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments