Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Danu Vávrovi se nelíbí dotace pro Argo

Jak poškozují jeho Warhorse?

On si musel všechno projít tou tvrdou cestičkou, která nic neodpustí: obíhat několik let investory, doprošovat se na kolenou u vydavatelů a nakonec zaujmout přímo samotné hráče na Kickstarteru. Výsledek také pak podle toho vypadá: zatímco o ambiciozní Kingdom Come (Alza.cz) je všude ve světě zájem, koupily si ho dopředu vyšší desetitisíce lidí a posouvá laťku žánru, Argo má na Steamu pouze smíšené recenze, přestože je k downloadu zdarma (za peníze by si asi takovou tuctovku v dnešní konkurenci koupil málokdo, nemluvě o nízkých šancích takové hry sehnat peníze na crowdfundingové platformě či u nějakého vydavatele).

Dan Vávra, kreativní šéf pražského studia Warhorse, se rozhodl píchnout do vosího hnízda svým komentářem ke kontroverzní dotaci 40 milionů korun pro Bohemia Interactive z fondů Evropské unie, na což má vzhledem k okolnostem mandát jako málokdo jiný v domácí branži. A udělal to způsobem, jaký je mu vlastní, tzn. řekl vše na plná ústa bez nějaké diplomatické omáčky:

"Tak Argo je určitě "kvalita". Vezmeme Armu, vysekáme z ní všechno, co není mulťák, stát nám to zaplatí a nás to nebude stát ani korunu. Nechápu, jak jsme dosud mohli bez něčeho takového žít."

Nejlepší je podle něj to, že dotace od EU vždycky dostanou ti, co mají prachy a nepotřebují je, čímž narážel na značnou ziskovost Bohemia Interactive se sérií Arma či DayZ. A jak reaguje na včerejší obhajobu Jarka Koláře z Bohemky a zejména Marka Rabase z Madfinger, že dotace jsou prý pro dobro všech?

"Jak přesně je pro mě výhodná dotace pro konkurenční firmu, která dostala několik desítek milionů na levnější projekt, než dělám já, a může mi teď za ty peníze přeplácet zaměstnance? A pokud jejich projekt failne, tak bude moct fungovat dál, protože to nebylo z jejich peněz a můžou si jet další projekt ze svého, nebo dalších dotací, a na daních jim to všechno spoluzaplatíme my ostatní?"

Veteráni herní branže s bohatými zkušenostmi k tématu podotýkají, že dotované obory kdekoli na světě vedou časem k ekonomické stagnaci. Mají totiž v důsledku dotací nižší konkurenceschopnost než ty, které si musely hezky postaru projít zkouškou ohněm na samotném trhu, který na jejich kvalitu či inovativnost klade vysoké nároky - pokud chtějí se svým byznysovým modelem opravdu uspět, pokud se má investice minimálně vrátit (což je zrovna u Argo jen ze Supporter Packu za pár eur jen těžko představitelné) a pokud si nepomohou "cheatem" v podobě jistých peněz od státu.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Kingdom Come: Deliverance

PS4, Xbox One, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
RPG
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments