Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

BILANCOVÁNÍ ROKU 2017: obchod Alza.cz

O návratu ke kořenům i zklamání.

Nejen mezi hlavními českými distributory jsme spáchali pravidelnou anketu. Zařadili jsme do ní i pár hlavních obchodů s hrami, protože je určitě zajímavé dozvědět se, o co měli zákazníci v uplynulém roce největší zájem napříč platformami i distributory. Za lídra na trhu Alza.cz bilancoval produktový manažer Jiří Kačer.

1) Jak z pohledu prodejů hodnotíte právě končící rok - která nově vydaná hra ve 2017 na vašem obchodě byla z pohledu celkových kusů/tržeb trefou do černého, které se u vás prodalo nejvíce kusů (klidně započítat i starší hry), co letos prodejně překvapilo a co naopak zklamalo?

Rok 2017 musím hodnotit jako prodejce, ale zároveň jako hráč velice pozitivně. Vyšla celá řada výborných titulů, kde si každý herní fanoušek určitě našel svého favorita. Prodejně se dařilo klasickým značkám, kde se návrat ke kořenům vyplatil titulům jako Assassins Creed Origins a Call of Duty WWII. Nejen dámské publikum ocenilo dlouho očekávané herní DLC The Sims 4: Psi a kočky a herní nostalgici udělali z remasteru Crash Bandicoot jednu z nejprodávanějších her na PS4. Trefou do černého se pro PlayStation ukázala také investice do nové značky Horizon: Zero Dawn a právem je u nás na úplné špici prodejů ve své kategorii.

Obecně jsme měli větší očekávání u titulů jako Star Wars Battlefront 2 a Gran Turismo Sport, ale prodeje se zklamáním určitě nazvat nedají.

2) Od čeho si na vašem obchodě nejvíce slibujete ve 2018? Co by měl být z Q1/Q2 release-listu ten největší prodejní trhák a chystáte k němu pro vaše zákazníky případně spáchat něco speciálního (dárky a další nadstandard podpora)?

Aktuálně se maximálně zaměřujeme na podporu českého RPG titulu Kingdom Come Deliverance. Na podzim jsme zajistili fanouškům možnost vyzkoušet si tuto hru na akcích jako For Games nebo MČR v počítačových hrách, kde si velkou popularitu mezi návštěvníky získaly i Alza GameBox PC v originálním Kingdom Come skinu, které samozřejmě máme v nabídce stejně jako exkluzivní merchandizing. Tímto samozřejmě ještě nekončíme a máme pro fanoušky připravená další překvapení…

Ostatní díly seriálu: Bilancování 2017 očima Comgadu (18.12.), Bilancováni 2017 očima české pobočky Sony (19.12.), Bilancování 2017 dle obchodu Xzone (20.12.), Bilancování 2017 podle českého Microsoftu (21.12.)

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments