Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Farming Simulator 17: Platinová edice CZ

Vzhůru do jižní Ameriky.

Eurogamer.cz - Doporučeno badge
VERDIKT: Nejlepší oficiální rozšíření, které kdy pro Farming Simulator 17. vzniklo.

Farming Simulator 17 (FS17) vydáním základní hry (recenze) a pozdější rozšířené edice věrně kopíruje svého předchůdce FS15. Rozdíl je patrný hlavně v názvu, kdy namísto dřívější GOLD edice dostáváme edici PLATINUM. Možná si tedy říkáte, že to vývojáři moc nedomysleli - vždyť už v základní hře byly dostupné editační nástroje a možnost nahrát si prakticky jakékoli mody a to včetně nových map. Proč by si nyní měl hráč ještě něco kupovat, když se dá bezplatně stáhnout řada nových herních prostředí? Odpověď je jednoduchá, dostupné fanouškovské mody vám jen stěží nabídnou to, co přináší toto rozšíření na verzi Platinum.

Jejím nejzásadnějším přínosem je komplet nová a oficiální herní mapa, která hru přenáší do oblasti Jižní Ameriky, konkrétně do Estancia Lapacho v Paraguay. Jde zde viditelně odlišné prostředí a klima. Rozdíly se najdou i v oblasti vegetace, plodin a plemen zvířat. Ani v nové mapě nechybí spousta skriptovaných misí okolních farmářů, u kterých si hlavně v začátku můžete krátit čas, než dozraje vlastní úroda. Podle aktuálního stavu polí si tak vyzkoušíte běžné činnosti, jako je kultivace, setí, hnojení nebo sklizeň a vyděláte poměrně zajímavé peníze. Opakované plnění úkolů pro konkrétní farmáře navíc zlepšuje vaše vzájemné vztahy a případný odkup polí je posléze levnější.

Kromě viditelně načervenalé půdy a palem rozesetých všude okolo se na nové herní mapě jako obvykle ocitáte na menším hospodářství a se skromnou technikou, která potřebuje rozšířit a zmodernizovat. Mapa je designovaná v klasickém stylu FS a kromě jiného tam je i vlaková trať s možností řízení vlakové soupravy. Oko potěší poměrně rozlehlá domovská hacienda. Tu lze omrknout zevnitř a nechybí jí venkovní bazén s garáží a vlastním hangárem (je tam i malé letadlo, ale proletět se nedá).

To hlavní se ale ocitá na poli. I ve startovním vybavení máte k dispozici speciální stonkovací secí stroj, se kterým můžete začít sázet cukrovou třtinu, která má ve Farming Simulatoru svou premiéru! Po zasazení vyrostou skutečně vysoké rostliny, které převyšují i traktor s vysokým přívěsem a ke sklizni potřebujete další unikátní techniku. I tu máte v základu v garáži, nutno však dodat, že v té nejprimitivnější podobě.

Časem si lze ušetřit na mnohem sofistikovanější a hlavně moderní kombajn A8800 MULTI-ROW. V začátku si musíte vystačit pouze s žacím přívěsem, za který je vhodné připojit do vláčku ještě vozík, do nějž bude sklizená třtina padat. Když se vozík naplní, tak lze jeho obsah hydraulikou překlopit do dalších speciálních přívěsů, kterými už posléze třtinu odvezete na zpracování nebo uskladnění.

Kromě vybavení, které je potřeba pro pěstování a sklízení cukrové třtiny, přináší rozšířená edice FS17 také další techniku, která se více či méně vztahuje k oblasti Jižní Ameriky. K základním kombajnům patří například typ Bizon Super Z056, což je spíš starší kousek, který ani nemá kabinu. Řidič v něm sedí venku a je kryt pouze malou stříškou. Značka je původem z Polska (nyní patří k akvizici New Holland), ale svůj odbyt si našla i v Latinské a Jižní Americe, takže její výskyt v nové mapě má své opodstatnění. Dále si můžete vyzkoušet secí stroje, kultivátor a traktory značky STARA nebo Massey Ferguson.

Watch on YouTube

Když to tedy shrneme, s tímto rozšířením dostáváte novou oficiální mapu (připomínám, že základní hra obsahovala mapy dvě a jedna z nich přitom byla převzatá už z FS15), k tomu pět nových vozidel, tři kombajny a patnáct přívěsů s různými technickými možnostmi (přeprava nákladů, kultivátory, secí stroje). Tohle vše dostanete za 350 až 399 Kč, pokud budete kupovat jako DLC, nebo za 599 až 699 Kč v případě kompletní Platinové edice (základní hra + rozšíření).

Je to obrovská porce vybavení a herních možností ve srovnání s dřívějším DLC s názvem Big Bud, které přineslo jen dva obří traktory a přes deset kousků nového vybavení a to za cenu 299,- Kč! To je znatelný rozdíl v poměru cena/výkon, který jasně hovoří pro výhodnost platinového rozšíření/edice.

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex ExtremeGamer.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Farming Simulator 17

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author

Milan Bergman

Contributor

Comments