If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vánoční odbyt PlayStation 4 pomohl k 74 milionům kusů

Jak interpretovat nová čísla?

Sony se opět po měsíci pochlubila aktuálními prodejními čísly PlayStation 4 (Alza.cz), pro což bylo asi hlavním motivem započítání Vánoc, zatímco minule šlo o dosažení hranice 70 milionů.

Za období 20. listopadu 2017 až 31. prosince 2017 celosvětově prodala koncovým zákazníkům dalších 5,9 milionu konzolí. Jsou do toho znovu započítány výrazné slevy během Black Friday, což je oslavováno už podruhé. Celkově PS4 byla se vstupem do nového roku 2018 na 73,6 milionu kusů.

Jak to vlastně interpretovat? Na jednu stranu je to o něco méně než o Vánocích 2016, kdy dosáhla 6,2 milionu kusů (opět bohužel neznáme rozdělení na standardní PS4 model a výkonnější PS4 Pro).

Na druhou stranu to je báječný výsledek v řadě ohledů: že odbyt konzolí od Sony prakticky nezpomaluje, což se dopředu nepředpokládalo, protože už stárne a trh se zdál být po letech dost nasycený. Pak s přihlédnutím k uvedení mnohem výkonnějšího Xbox One X, s nímž se soupeřilo (stejně jako první Vánoce se Switch), i vzhledem k absenci jakékoli velké vánoční exkluzivity, když nepočítáme říjnové Gran Turismo Sport bez singleplayerové kampaně či datadisk/re-edici pro Horizon.

Co meziročně narostlo, je dle Sony odbyt her, kterých se o Vánocích 2017 prodalo 55,9 milionu kusů (celoživotně 645 milionů her), což je o 5 milionů více než před rokem. Všechno to jsou interní odhady firmy, nikoli něco auditovaného.

Poslední chlubení se týká PlayStation Plus: počet předplatitelů služby přesáhl 31,5 milionu. Obchod PlayStation Store zase v prosinci 2017 zaznamenal dosud nejlepší měsíc, byť nebylo upřesněno, zda se tím myslí tržby (pravděpodobné) či počet kusů her.

John Kodera, prezident a CEO Sony Interactive Entertainment, poděkoval fanouškům za přetrvávající podporu, stejně jako jejich partnerům, bez nichž by prý takových fenomenálních milníků nedosáhli. Oproti tomu Microsoft dosud vánoční čísla Xbox One ani kusy nového modelu X1X nezveřejnil, což už ostatně nedělá delší dobu, když za PS4 výrazně zaostává.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments