If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Assassin's Creed: Brotherhood

Ten nejzábavnější dějepis tentokrát z Říma.

Historický boj Asasínů proti Templářům pokračuje i ve třetím díle historického dobrodružství Assassin's Creed. A jeho hlavním hrdinou je opět sympatický Ezio Auditore, jehož pouť jsme sledovali již v minulém dějství (recenze AC2 pro konzole a pro PC). Ale poprvé na tu černou a krvavou prácičku nebude sám. Do boje se totiž zapojí i bratrstvo (brotherhood), tedy Eziovy kolegové a kolegyně, které mu dělají jeho malou soukromou armádu.

Tím jsem nakousl jednu z hlavních novinek třetího dílu, jíž je možnost rekrutování dalších členů bratrstva Asasínů, třeba ze známých frakcí kurtizán, zlodějů a žoldáků. Je to ovšem trochu běh na dlouhou trať, když musíte nejdříve zcela eliminovat vliv Borgiů na část města a pak trochu pomoci bližnímu svému. Možná se jako vděku dočkáte kývnutí na vstup do vašich služeb. Jenže z tuláka hned tak schopný vrah rozhodně nebude, takže jej musíte napřed vytrénovat, třeba skrze vražedné mise po tehdejší Evropě, na něž své novice posíláte za pomoci svých holubích přátel. Na starost máte i jejich zbroj a vybavení, takže jak schopný nový Asasín bude, docela dost záleží i na vašem managementu.

Pokud nejsou v cizině a vy si je vezmete na pomoc, jsou vesměs v boji velmi platnými společníky, však není snad opojnějšího pocitu, než si ukázat, postavit se na okraj střechy a pěkně z výšky dirigovat, jak partička učňů porcuje nebohou oběť dole na ulici! Až z tuctu členů bratrstva tak můžete vybírat a posílat je vraždit, bojovat, nebo střílet podle vašich not. A nutno říci, že v pozdějších fázích boje o vládu nad Římem se bez nich jen těžko obejdete. Na druhou stranu, jakmile o jednoho přijdete, takový vrah si veškeré své zkušenosti vezme s sebou do hrobu, a své pomocníky nemůžete využívat neomezeně.

A vězte, že bratrskou pomoc náš vrahounek v bílé kápi bude potřebovat, protože jestli si vzpomínáte na finále minulého dobrodružství, tak v něm Ezio svůj boj tak úplně nedokončil. Díky tomu jeho další kroky míří do Říma, kterému tvrdou rukou vládne nenáviděný klan Borgiů. Hlavní záporák Rodrigo jako hlava rodiny opět nechybí, ale ten, kdo vás potrápí nejvíce, je jeho povedený synátor Cesare. Třetí díl tak začíná přesně v okamžiku finále jeho předchůdce, pročež doporučuji raději absolvovat právě druhou kapitolu, byť Brotherhood celý minulý děj od píky na úvod rychle nastíní.

Vaše první kroky tedy povedou do Vatikánu léta páně 1499, kdy Eziovi už je čtyřicet let. I proto vypadá mnohem dospěleji a tak trochu opotřebovaněji, než minule. Ale to vůbec nevadí, protože už od začátku vám stejně budou padat oči z důlků, z té nádhery kolem. Ani se pořádně nerozkoukáte a hned vám hra servíruje první lahůdku: proslulou Sixtinskou kapli a vzápětí i celou baziliku Svatého Petra! Ano, to se hlásí o slovo Řím, snad nejkrásnější historické město Evropy, které je zde nejen zhruba třikrát rozsáhlejší než Florencie, ale hlavně znovu přenádherné a v těch hlavních památkách naprosto akurátní!

Poslední trailer

Těžko si vybrat svého favorita mezi Florencií, Benátkami a novým Římem, ale je překvapivé, že nakouknete taktéž do starých známých lokací právě z minulého dílu, včetně vaší rodinné vily v Monteriggioni. A asi nemusím připomínat, že se tak děje ve znamenité, detailní a ostré grafice, která na testované xbox verzi po právu patří na absolutní obrazovou špičku. Změny oproti dvojce sice nejsou velké, ale celkový dojem je snad ještě příznivější a architektura velkolepější. V Římě už jsem jednou byl, ale díky zdejšímu světu, jenž mi ukázal, že jsem neviděl zdaleka všechno, jedu na jaře zas!

Možná si je třeba uvědomit, že Brotherhood není brán jako plnohodnotný třetí díl (proto ani nemá pořadí v názvu), nýbrž jako dějový následovník dvojky, já bych řekl takový obří a samostatně hratelný datadisk Assassin's Creed 2.5. Pokud jste totiž hráli předchůdce, tak vás nová hra svými prvky a mechanikami již nepřekvapí, protože celé jádro Brotherhoodu je prakticky totožné s druhým dílem. Na rovinu přiznávám, že takovou revoluci, jaká nastala mezi prvním a druhým titulem, už asi nezažijete, ale to samo sebou vůbec nevadí.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Assassin's Creed: Brotherhood

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments