If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Bethesda žaluje Interplay kvůli Fallout

Nelíbí se jí staré díly na digitální distribuci.

Je všeobecně známo, že na tom Interplay není finančně zrovna nejlépe. Společnost, která celou sérii Fallout vymyslela, ji tak musela prodat. Sérii, tedy přesněji řečeno licenci, díky které mohlo vzniknout druhé pokračování, zakoupila Bethesda. Jejich Fallout 3 měl obrovský úspěch a Bethesda má teď pocit, že na tomhle úspěchu se snaží vydělat Interplay. Jenže tak údajně nečiní v rámci platných smluv.

Když Interplay prodával práva na Fallout Bethesdě, rozhodli si nechat možnost vytvořit MMO hru z tohoto světa. Bethesda si ovšem ve smlouvě prosadila, že tak musí učinit do jistého data. Do tohoto data měl za úkol Interplay získat 30 milionů dolarů na vývoj a začít na hře pracovat. Nestihli to, přesto v práci na Fallout MMO vesele pokračují, což se Bethesdě ani trošku nelíbí.

A není to jediná věc, která se jim nelíbí. Na Interplay tedy Bethesda podala žalobu, podle které společnost porušila celkem deset bodů z jejich společných smluv. Jedním z problémů je, že 11 dní poté, co byl Interplay informován, že mu práva na Fallout MMO podle smluv propadají, společnost uzavřela partnerství s jedním bulharským studiem a na multiplayerovém Falloutu začali pracovat.

Nejde ale jen o Fallout MMO, ale také o další aktivity Interplay ve spojitosti se hrami Fallout, Fallout 2 a Fallout Tactics. Ty se totiž začaly objevovat v digitální distribuci na Steamu, GOG.com a dalších službách, aniž by o tom byla Bethesda informována. Což se má podle smluv dít. Interplay navíc tyto hry, přepracované, aby fungovaly i na nejnovějších operačních systémech, začal prodávat i v krabicích jako "Saga Fallout" a "Fallou Trilogy". Ono slůvko "trilogy" si navíc podle Bethesdy mohou zákazníci plést s Fallout 3 a parazituje tedy takové balení na jejich hře.

Bethesda nechce ani tak peníze, ale hodlá zbavit Interplay veškerých práv na značku Fallout. Což je dost smutné, když Interplay je společnost, která tuto sérii vlastně vymyslela...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Fallout

PC

Fallout 2

PC

See 7 more

Fallout 3

PS3, Xbox 360, PC

Fallout 3 Operation: Anchorage

PS3, Xbox 360, PC

Fallout 3: Broken Steel

PS3, Xbox 360, PC

Fallout 3: Mothership Zeta

PS3, Xbox 360, PC

Fallout 3: Point Look

PS3, Xbox 360, PC

Fallout 3: The Pitt

PS3, Xbox 360, PC

Fallout Online

PC

About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments