If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Bohemia Interactive: Nebyl důvod fotit vojenské objekty v Řecku

Hra má přeci jen vyjít už za dva měsíce.

Vlastní zpráva - To, že byli zadrženi dva zaměstnanci Bohemia Interactive za špionáž v Řecku, bude zcela jistě dnešní zprávou dne. Ještě navíc, když se začíná mluvit o tom, že by je mohl poslat soud až na dvacet let do vězení a z celé situace je podle vyjádření poměrně nervózní také konzulka České republiky v Řecku.

Zajímavé je ale pozastavit se nad tím, z jakého důvodu by dva zaměstnanci Bohemia Interactive fotili vojenské objekty na ostrově Limnos. Pravdou je, že tento ostrov bude hlavním místem konání jejich chystané ArmA 3. Jenže hra má vyjít už za dva měsíce. "Přesně tak," potvrdil Eurogameru Ota Vrťátko z Bohemia Interactive. "Není důvod, aby tam sbírali nějaké zásadní informace a už vůbec ne tajně!" Pro Lidovky.cz navíc dodal, že jejich společnost už ArmA vydává přes 10 let a nikdy nepoužili při jejím vývoji jiné než veřejně přístupné informace. "Tak je tomu i u ArmA 3," řekl.

Zatím nebyl schopen potvrdit totožnost zatčených zaměstnanců. "Jména vám bohužel zatím upřesnit nemohu a to zejména proto, že nemáme žádný kontakt, který by celou situaci potvrdil, upřesnil nebo vyvrátil," řekl nám Ota Vrťátko.

Zadržení Češi by měli být ještě během dneška převezeni na ostrov Lesbos, pod jehož samosprávu Limnos patří. Vedoucí konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Athénách Blanka Kováczová říká, že nyní je třeba počkat na kroky řecké strany. Respektive zjistit, jestli budou zadržení skutečně obviněni ze špionáže. Ve středu nebo ve čtvrtek budou vypovídat před prokurátorem.

O zákazu focení jsou podle jejích slov čeští turisté informováni například výstrahami u strategických objektů. Pro Řecko jsou navíc vojenské základny na ostrově Limnos hodně důležité. Řecko nemá například příliš dobré vztahy s Tureckem, se kterým má mnohaletý spor o Kypr.

Co se týče data vydání ArmA 3 koncem roku, ten by neměl být tímto incidentem ohrožen. "Zatím tomu nic nenasvědčuje," řekl Eurogameru Ota Vrťátko, který zároveň popřel možnost, že by šlo o součást nějaké marketingové kampaně.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments