Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

CD Projekt říká, že už nikdy nepoužijí žádnou DRM

Velcí zastánci her bez protipirátských ochran.

Do krabicové PC verze Zaklínače 2 se CD Projektu dostala DRM ochrana, kterou pak odstraňovali prvním patchem a hned byli v problémech se svým vydavatelem. CD Projekt ale dlouhodobě říká, že DRM ochrana je k ničemu a teď se zařekli, že už v žádné jejich hře prostě nebude.

Ředitel společnosti Marcin Iwinski na prezentaci na konferenci CGD 2012 řekl, že odteď už v žádné jejich budoucí hře DRM ochrana nebude, protože jen všechno zbytečně komplikuje.

"Vydáme hru a během dvou hodin existuje stejně crack. Tak to bylo i se Zaklínačem 2," řekl na konferenci.

CD Projekt RED, které patří pod polského distributora her CD Projekt, musel do krabicového Zaklínače 2 DRM ochranu dát, protože to tak měli ve smlouvě s distributorem. Jakmile ji ale odstranili patchem, Namco Bandai, kteří hru distribuovali v USA, na ně hned podali žalobu.

"Dost mě překvapilo, že piráti nepoužívali verzi Zaklínače 2 z GOG.com, která neměla vůbec žádnou ochranu. Prostě vzali krabicovou verzi se SecuROM, crackli ji a mohli se chlubit, že to dokázali. I když mezitím už existovala stejná verze, na které by nebyla žádná práce. Člověk by čekal, že internetem bude kolovat GOG verze," zamýšlel se Marcin Iwinski a víceméně naznačil, že pirátům nejspíš půjde spíše o výzvu překonávání problémů než o samotné pirátství.

"DRM vaši hru neochrání. Pokud existuje řešení, které ji ochrání, tak by se o něm dalo uvažovat, ale taková pak většinou znepříjemňují život zákazníkům."

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Witcher 2: Assassins of Kings

Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments