Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

CD Projekt si najal firmu na potírání pirátů

Zaklínač 2 je bez DRM, ale pirátění rádi nemají.

CD Projekt vydal svého Zaklínače 2 bez jakékoliv DRM, protože na protipirátské ochrany nevěří. Přesto se jim chování pirátů nelíbí a také se jim nelíbí, že si lidi stahují jejich hru zadarmo. Ostatně, podle jejich propočtů se sice prodalo milion kusů hry legálně, ale minimálně čtyřnásobek této sumy si hráči stáhli pirátsky.

Možná i proto si najali v Německu právní společnost, která má za úkol nahánět lidi, co si Zaklínače 2 stáhli z bittorrentu a posílat jim pokuty.

Právní firma, kterou si CD Projekt najal, zatím operuje výhradně v Německu. Sbírá IP adresy lidí, kteří si přes bitorrent Zaklínače 2 stahují. Tím zjistí, o koho jde a posílají jim soudní obsílky, ve kterých je nutí zaplatit pokutu, nebo půjde vše před soud a tam hrozí, že zaplatí mnohem víc.

Jakou částku musí takový člověk zaplatit? CD Projekt žádá zaplatit pokutu ve výši 912 euro, což je v přepočtu 23 140 korun.

Za posledních několik měsíců tuto obsílku dostalo prý tisíce uživatelů bittorrentu z Německa.

Samozřejmě, spousta z lidí, co dostala takovou obsílku, vůbec nemusela jakživ o nějaké hře Zaklínač 2 slyšet. Jelikož se právní firma řídí výhradně IP adresami, pokud ji někdo sdílí s dalšími lidmi, může být zcela nevinný.

Ostatně, něco podobného dělal CD Projekt v partnerství s Atari už v roce 2008 ve Velké Británii. Tam tehdy dostávali podobné obsílky lidé stahující z bittorrentu prvního Zaklínače.

Read this next