If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Co bude dál s českým CD Projektem?

Ve vzduchu se po prodeji vznáší mnoho otazníků.

Od pondělního odpoledne, kdy polský CD Projekt (dosavadní majitel CD Projekt Czech) oficiálně oznámil své rozhodnutí opustit český trh a prodej zdejší pobočky firmy novému vlastníkovi, se ve vzduchu vznáší nejeden otazník, co vlastně bude dál. Pokusíme se objasnit situaci, shrnout všemožné spekulace a zamyslet se nad důsledky této změny.

Fanoušci kvalitních lokalizací si posteskávají v diskusních fórech, protože neporozuměli tiskové zprávě. Často se mylně domnívají, že tým stojící za CD Projektem měl náhle úplně skončit a že tady má být o jednoho distributora méně. Ale jak zástupce bývalého CD Projektu vysvětlil na Facebooku: "Z českého trhu odchází [jen] značka CD Projekt. Firmy jsou o lidech... a nikdo zatím neumřel :)".

Nastalé panice v hráčské obci neprospívá ani fakt, že další informace slibované na "brzy" nepřišly ani během středy. Vypáčit se nám je z Pavla "Mondyho" Mondscheina nepodařilo ani heverem.

Převod firmy na nového majitele a všechny s tím spojené právní záležitosti jsou nepochybně složité. Přesto, pokud by ten nový majitel CD Projekt Czech, s.r.o. byl trochu zběhlý v herní branži a mediální komunikaci, určitě by co nejdříve zveřejnil alespoň stručnou zprávu o budoucích úmyslech. S cílem uklidnit dosavadní zákazníky (co by za takto věrné fanoušky ostatní distributoři dali?) a nejistotu u obchodních partnerů. Že se tak zatím nestalo, svědčí spíše o tom, že vlastníkem může být nějaký nováček. Nebo že ani od 29. dubna 2010, kdy reálně došlo k prodeji, nemá vyjasněny základní věci (například - pod jakým jménem bude firma nadále vystupovat). Možný je i scénář s vyklizením pozic na poli distribuce her (na což bychom si ale nevsadili) a proměnu ve specializovanou překladatelskou firmu, pracující na zakázku pro Cenegu nebo EA, jako se to už párkrát stalo.

Nezodpovězeno rovněž zůstává, proč českou pobočku od Poláků neodkoupil současný management českého CD Projektu po vzoru maďarské divize firmy. Je to snad kvůli vyššímu podnikatelskému riziku a nižšímu potenciálu růstu českého herního trhu, jak to zmiňovala tisková zpráva? Domácím éterem se šíří zvěsti, že tím novým majitelem CD Projektu Czech údajně má být ABC Data. Společnost zabývající se především výpočetní technikou, která se nedávno pustila do her, když u nás začala zastupovat Activision.

Těmto teoriím nahrává, že ABC Data má rovněž polského vlastníka (ABC Data S.A.), disponuje finančními prostředky pro takový nákup a - jak asi rychle zjistila - pro své aktivity na nelehkém herním bojišti potřebuje zkušené lidi i překladatele. Pro český trh by toto sdružení (her od Activisionu a Segy, Disney, THQ aj.) bylo pozitivní zprávou. Eurogameru se však její pravost nepodařilo ověřit z více než jednoho zdroje. Marketingová manažerka ABC Data na tuto otázku nereagovala a změna zápisu v obchodním rejstříku zatím provedena nebyla.

Hráče asi momentálně nejvíce zajímá, co bude s plánovaným velkým výprodejem a zdali se něco změní na záměru kompletně lokalizovat Zaklínače 2 (případně jestli práva na něj od polského CD Projektu nezíská jiný domácí distributor). A hlavně kdy, resp. zda vůbec u nás vyjde již hotová česká verze očekávaného Alpha Protocol a také závody Split Second. Původně se měly objevit tento a příští pátek, ale vzhledem k těmto převratným událostem je jejich vydání vážně ohroženo. Pokud by pouze došlo k jejich odsunu na později, bude to ještě považováno za výhru.

O dalším vývoji vás Eurogamer.cz samozřejmě bude informovat.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Witcher 2: Assassins of Kings

Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments