If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Daniel Vávra přetáhl pár tvůrců Mafie II

Už pro svůj projekt sehnal investora.

Včerejší zpráva, že jeden z hlavních tvůrců prvního dílu Mafie zakládá v Praze nové studio pro tvorbu her, vyvolala podzvižení. Daniel Vávra k tomu nemá nic bližšího, přesto se dá říct, že jeho nový projekt se zatím rozvíjí slibně.

Důvěryhodný zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, Eurogameru prozradil, že Daniel Vávra už sehnal peníze od nějakého investora (=na to asi narážel tím pohnutím věcí správným směrem). Mělo by jít o zajištění částky mezi 60-80 miliony českých korun na rozjezd nového studia. A to přesto, že zatím ze hry nemá nic hmatatelného a všechno je teprve na úplném počátku.

Ještě zajímavější (vzhledem k okolnostem ale nijak překvapivé) je zjištění EG, že Daniel Vávra pro svůj nový projekt už přetáhnul pár lidí z firmy 2K Czech. Konkrétní jména, kterých tvůrců Mafie II se změna působiště týká, zatím neznáme.

V podstatě se tak opakuje nepříliš medializovaný scénář, kdy se před lety z více než stohlavého týmu 2K Czech odtrhla jiná skupinka lidí a založila si studio Vatra Games, které nyní dělá Silent Hill Downpour pro Konami. Daniel Vávra má své lanaření krapet těžší než Vatra v tom, že jeho nové studio nesídlí v Brně (jako Vatra), kde i do budoucna zůstává hlavní hnízdo tvůrců série Mafia.

Odchod Daniela Vávry z 2K Czech v roce 2009 provázely nejasnosti. Na Mafii II se v posledních pár letech jejího vývoje aktivně nepodílel, napsal na své stránky. Byl zaměstnancem pražské pobočky firmy (Top Spin 4), kde připravoval nové hry, jimž ale od 2K nebyla dána zelená nebo se z jiných důvodů nikdy nedostaly do plné výroby (např. prototyp akce Hi-Tech).

Podle neoficiálních zvěstí byl Vávra z 2K Czech odejit kvůli dlouhodobým sporům s vedením či uvnitř týmu - údajně tím, že mu nebyla prodloužena smlouva. On však svůj odchod dříve odmítl jakkoli veřejně komentovat a 2K Czech o personálních tématech oficiálně nekomunikují. V mezidobí Vávra pracoval na volné noze, vydal se na dráhu recenzenta her a stále píše pravidelné komentáře do časopisu Level.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia II

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments