Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dojmy z plného Crysis 3

Jak nás navnadily první hodiny hraní? Pouze na EG.

Cože, on ještě nezemřel? To byl někdo asi špatný Prorok... Asi víte, že se ve trojce na scénu znovu vrací Prophet, ale nechtějte po mně, abych vám řekl, jak znovu obživl. Ano, také jsem viděl, jak si prohnal kulku lebkou, ale tady už mu raději říkají místo člověka "entita" či "hardware", což značí vše. Tedy hlavně to, že jeho schránkou je spečenina nanosuitu, špetky lidské tkáně a pořádného fláku mimozemské DNA, takže já osobně bych před ním mazal okamžitě pryč!

Jeho stav je krajně nasr..., možnosti vysoké, takže jako jediný svého rodu chce zase spasit svět. Jen najít TO, co drží alieny při životě. Pamatujete, jak mu ve dvojce nikdo nevěřil? Tady je to lautr to samé, ale stejně se mi ve včerejších prvních krůčcích v plné X360 verzi Crysis 3 hodil k ruce můj průvodce, starý známý Psycho, o kterém už jste asi také dříve slyšeli. Jenže dvě staré páky nejdou do hospody poklábosit, ale jednou provždy zlikvidovat jak autoritářský Cell, tak i mimozemské hosty. A klíč k tomu má být někde uprostřed rozvalin New Yorku...

Zde Crysis 3 začíná - na lodi a v pořádné bouřce.

Přitom úvod má do romantických paprsků sluníčka v džungli New Yorku setsakra daleko! Šíleně prší a tak pochybný deštník v útrobách gigantické základny Cellu možná přijde vhod. Jestli je Prorok starý známý, tak jeho nanosuit také, takže mě zatím ničím nepřekvapil. V nepovinném virtuálním tutoriálu jsem si vybavil všechny vlastnosti obleku z dřívějška, nicméně mimo ně už hra víc taktiky nedovolí. Do třetice bych totiž přivítal třeba úklony z krytu (neviditelnost zpočátku moc dlouho nevydrží), ještě že tu zůstaly alespoň ty pokleky.

Vědecko strojírenské útroby cellské základny, skrze níž se v úvodní misi musíte dostat do zpustlého města, jsou taktéž zatím jen marným lákadlem na věci příští. Jejich lineární prostory jsou na jedno brdo, takže žádná svoboda, ale jen střídání konceptu "čistá chodba-aréna s nepřáteli-čistá chodba..." Úvod je tak prostě obyčejná generická FPSka, která klade důraz na hrubou sílu a grafiku. Ano, záhy darovaný luk je na dálku výtečný a díky různému střelivu i univerzální, ale proč safra, když s ním tiše zabiju vojáka dost daleko od druhého, ten o tom okamžitě ví?

Průvodce prvními kroky - váš parťák Psycho.

Přitom hraji na prostřední ze tří od začátku přístupných obtížností (čtvrtou nejtěžší si musíte zasloužit) a kvituji, že si můžete kdykoli za hry mezi nimi volně přepínat. Taktéž rozmístění funkcí na X360 ovladači je velmi intuitivní (lze si volit z více variant) a nechybí ani volitelná pomůcka při míření. Je tak vidět, že trojka je znovu postavená na konceptu správné volby schopností obleku + té správné zbraně s doplňky (napočítal jsem celkem 28 kvérů).

Nicméně zatím mi postačuje zapnout brnění a nahodit sprint, načež jsem klidně na zkoušku proběhl celé velké pasáže s množstvím protivníků za pár sekund zcela neškrábnut... Jakmile totiž aktivujete dveře ven, můžete na nepřátele v klidu zapomenout. Ostatně tento způsob hry asi dokáže dokončit celou kampaň za několik málo hodin, zatímco pečlivé vyzobávání sběratelského matroše a skenování okolí zabere času mnohem více. Podle časomíry, když se budete snažit o 100% postup, tak vám 10% kampaně zabere kolem jedné hodiny hraní.

Welcome to the NY Jungle: Po hodině hraní konečně sluníčko!

Obrázek samo nemůžete na konzolích čekat tak vytříbený, jako má PC verze (té se budeme věnovat v samostatném článku, nebojte), ale i tak je prostředí velmi detailní a živé, což platí hlavně o překrásné divočině, před níž se mé kroky zatím zastavily a na kterou se velmi těším. Ta slibuje asi o něco lepší zážitky než ta první hodinka v ocelových interiérech. A skvěle Crysis 3 vypadá ve 3D, což jsem v pasivní verzi vyzkoušel. Naprosto bezchybné a vzorně slohově kvalitní jsou zatím české titulky od EA Czech (přítomné i v konzolové verzi), přitom si lze vždy na startu navolit i anglický dabing s anglickými titulky.

Crysis 3 pro PC, PS3 a X360 s českými titulky vychází právě dnes za 1149-1399 Kč.

koupit na Xzone a dostat 4 GB USB flash disk zdarma..

Takže první okamžiky Crysis 3 ještě ne zcela otvírá svoji, doufám že bohatší náruč, zatím bylo hraní ryze obyčejně střílečkové bez žádného překvapení, ale nebezpečně krásná a slunečná džungle přede mnou se už výhružně ježí. Tam někde asi začne teprve to správné peklo, i když vedle hopkající spárkatá tomu zatím nenasvědčuje. Jestli se z něj vrátím, to se dozvíte v následující recenzi.

Read this next