Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

FOTOSERIÁL z DayZ

Dokumentace snah o nezhebnutí v těžkých podmínkách.

Mosin Nagant bude velmi pravděpodobně první střelnou zbraní, kterou si v DayZ osaháte.
Vypadá-li váš inventář v první hodině hraní takto, o základní potřeby (jídlo a pití) máte na docela dlouho vystaráno. Devět náhradních nábojů, mapu a kompas pak v této fázi hry můžete považovat za naprostý luxus.
Dva osamocené domky na okraji lesa, téměř neviditelné pro okolí a navíc se studnou uprostřed. V DayZ synonymum pro ideální domov.
Ke střelným zbraním (v alfě jsou zatím jen čtyři) existuje spousta příslušenství. Jeho používání je velmi jednoduché a praktické - oproti enginu ArmA II se tady udál obří skok vpřed.
Když vaše postava vyhlíží nějak takto, ostatní hráči už k ní mají patřičný respekt. Očekávejte ovšem, že po vás půjdou. A tvrdě.
Déšť v DayZ není žádná sranda: zaprvé je graficky dost výrazný, takže téměř není vidět, zadruhé vám asi příliš neprospívá k fyzické kondici.
V dešti je rozumné obětovat své maskování a raději na sebe hodit žlutou pláštěnku. Pro jistotu.
S takovou výbavou se teoreticky nemusíte bát už ničeho a nikoho. V praxi to ale není tak snadné. A hlavně ta práce, než to sesbíráte!
V DayZ toho spoustu naběháte, takže je potřeba odpočívat. Rozhodně si nikdy nesedejte na volné prostranství - v téhle hře totiž není nic jednoduššího, než se nechat hloupě zabít a přijít o hodiny mravenčího hledání.
Zastávka na svačinu: sušené mléko chutná podivně, ale jeho nutriční kvality jsou k nezaplacení. Zároveň můžete na sluníčku chvíli chytat bronz. Prostě si dát oraz. Ale hlavně skrytě.
Kompas teoreticky nepotřebujete, ale pokud máte mapu, významně vám usnadní orientaci. Je fajn, že jej musíte používat v pohledu z vlastních očí - není to totiž součást HUDu, ale regulérní trojrozměrný předmět, který si musíte pracně najít.
Pumpa na vodu je moje asi úplně nejoblíbenější věc ve hře. Pokaždé, když ji najdu, se ve mně rozlije nepopsatelný pocit úlevy.
S orientací nejlépe pomohou cedule, ale pozor: jsou jen v azbuce.
Vodu do přenosné lahve v pohodě napustíte i z jezírek, ale bacha, moc si nenamočte boty a vyhýbejte se podivným bažinám - nebo u sebe mějte antibiotika či pilule na čištění vody.
Každý nalezený předmět ve hře má určitou míru opotřebení - tady to ukazuji na příkladu „ošoupaných“ zápalek. Platí to ale na všechno: můžete si sešlapat boty, proděravět kalhoty nebo rozbít optiku na zbrani.
A ještě ukázka příslušenství ke zbraním: všechno se dělá jednoduše klikáním na obrázky v inventáři. Z batohu přesunujete na zbraň a na zbrani pravým myšítkem aktivujete další funkce. Tady rozevření dvojnožky. Všechno je velmi rychlé a intuitivní.
Konečně také nějací zombící! Myslím, že slečně trochu zlomím srdce.
Les, hláška „I need a drink“ a slunce problikávající mezi stromy. Takhle strávíte ve hře polovinu herního času. Sami, uprostřed ničeho, na cestě do neznáma.

Samostatné DayZ pro PC v češtině vyšlo toto pondělí 16. prosince v testovací alfě v rámci programu Early Access na Steamu za 24 eur, za něž později získáte i plnou verzi.

už ho hraje přes čtvrt milionu lidí
Pozdrav všem banditům v Černogorsku. Pokud nemusíte, držte se od města dál, většinou poblíž není bezpečno. Jinde než ve městech ale hráče potkáte jen náhodně - 40 hráčů na server v alfě je docela málo.
Můj postup po patnácti hodinách hraní. Za tu dobu stihly do alfy vyjít tři patche.

Všechny tyto screenshoty (vytípané z hraní na nízké detaily a bez antialiasingu) si ve vysokém rozlišení 1920x1080 můžete prohlédnout v této galerii. Podrobné textové dojmy Martina Čuláka z tento týden vydané samostatné alfaverze DayZ na Eurogameru najdete už v neděli po poledni!

Read this next