Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Fotoseriál ze Silent Hill: Downpour

Obrázková ochutnávka naší první hodiny hraní.

Jo jo, to to letí. Od roku 1999, kdy na PlayStation vyšel první díl Silent Hill, je Downpour už osmým pokračováním jedné ze dvou nejslavnějších hororových sérií. Poslední díl pod patronací vydavatele Konami vytvořily české ručičky z nového brněnského studia Vatra Games, přičemž hra samotná vyšla před několika dny.

My ji právě rozehráváme a ještě před plnohodnotnou textovou recenzí nabízíme malou ochutnávku zajímavých událostí zhruba z první hodiny hraní. Nutno říci, že i přes nižší známky ze světa nepůsobí tento úvod vůbec špatně. Zdařile buduje tajemnou atmosféru temným či deštivým prostředím a zatím spíše psychologicky tísnivým stylem bez zástupů nepřátel.

Po krátkém intermezzu ve věznici Ryall State Corrections Facility úvodní kapitoly vrcholí těžkou havárií vězeňského autobusu, kterou zřejmě přežil jen nový hl. hrdina, toho času vězeň Murphy Pendleton. To ještě netuší, že k nehodě došlo 1 km od 'opuštěného' městečka Silent Hill...
Tu pohlednější část hry reprezentuje nesmlouvavá policistka Anne Cunningham jako doprovod autobusu, jíž můžete, ale také nemusíte po havárii pomoci, když se ocitne ve velkých nesnázích.
První pěkně atmosférickou lokací je torzo čerpací stanice uprostřed hlubokých lesů. To už se budete k Silent Hillu pomalu blížit. Doporučuji probádat střechu, naleznete na ní jeden z odkazů na úplně první díl Silent Hillu.
Poblíž se nachází visutá lanová dráha Devils Pit, jež určitě půjde použít. Od ní ale vedou k blízkému motorestu Devil's Pitstop Diner nápadné drápance... Hra dělá čest svému přídomku, neboť v ní velmi často zaprší.
Tento přátelský poštovní doručovatel jménem Howard Blackwood zřejmě není zcela tím, za koho se představuje. Při prvním setkání si odnesete pár dobrých rad, ale jak se překvapivě objeví, tak i podivně zmizí.
V motorestu kousek od Silent Hillu hledáte nějaké civilní svršky, ale, jeho zdi skrývají jakousi pokřivenou alterdimenzi, která vás nebude chtít pustit. Zpustlé a temné interiéry přetékají obavami z věcí příštích.
První logická minihádanka. Kupodivu si lze navolit nejen 3 stupně celkové obtížnosti, ale unikátně i nezávisle stejný počet stupínků pro hádanky.
Tento přelud vypadá dosti podivně, však před ním budete muset pěkně utíkat. To, že se prostory v jiné dimenzi změní z normálu do krvavě zastříkaného pekla, už znáte z minulých dílů.
Malé budovy mohou skrývat ve své zlé podobě mnohá překvapení, jako tuto dlouhou klouzačku se smrtícími překážkami někam do středu Země. Hra shromažďuje pěkný balík statistik, mimo jiných i váš čas strávený ve skluzu.
Lokace v jiných dimenzích se někdy tváří civilně, ale jejich zákoutí zatím nedávají žádný smysl. Stále někoho čekáte, ale ten nepřichází. Jakoby vše před chvíli opustil.
A zpáteční zoufalá cesta nahoru může pro někoho být až nekonečná - svoboda nemusí být vždy jen nahoře...
Naopak přijdou ONI, aneb typická občanka Silent Hillu. Pak lze jako zbraně použít něco pohozených předmětů, od kamení, cihel, nožů a latí, až po lopatu, hrábě či hasicí přístroj. Tito se bohužel vaší baterky nebojí.
Lanovka vás ještě do bezpečí rozhodně neodveze. Tak začíná další temná kapitola příběhu deštivého Silent Hillu...

Silent Hill: Downpour v angličtině vyšel 30. března 2012 na PS3/X360 a stejně jako jiné hry od Konami nemá oficiálního českého distributora, takže se musí spoléhat na dovozy. Recenzi publikujeme okolo Velikonoc.

Read this next