Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jak vyzrát na Games for Windows LIVE?

Návod, aby šlo ukládat v BioShocku 2 či Mafii II.

Služba Games for Windows Live (dále GfWL) se v našich podmínkách mnohdy stává noční můrou některých hráčů a pro jiné je to zase zbytečný balast, který si musí nuceně instalovat na počítače, aby si například vůbec mohli ukládat rozehrané partie (pozice/savy). GfWL je vlastně oproti prvotním proklamacím spíše obtěžující online služba podobná mnohem sofistikovanější Xbox Live z Xboxu 360, což také znamená, že Česká republika není na seznamu podporovaných zemí.

Jenže to nám kupodivu nemusí vůbec vadit, protože i přes tuto překážku se našinec může do služby v pohodě zaregistrovat, takže se nemusí bát, že mu tituly vyžadující GfWL v našich podmínkách nebudou fungovat. Týká se to například všech nových PC her od Take 2 (BioShock 2, Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City a také Mafia II), dále DIRT 2, Vancouver 2010, Red Faction Guerrilla, Dawn of War II: Chaos Rising, Fallout: New Vegas a mnoha dalších (kompletní seznam - jsou to ty se zeleně zašrtlým sloupcem LIVE). Náš návod vám ukáže, že založení lokálního účtu pro offline hraní, i instalace klienta (a registrace online profilu pro multiplayer) není nic těžkého.

Online účet GfWL je obecně vyžadován pro internetové funkce některých her, tedy achievementy a hlavně online multiplayer. Nicméně většina titulů, pro offline hraní (singleplayer) umožňuje využít i druhotné funkce GfWL. Tedy přeskočení přihlášení na online profil, kdy si místo toho založíte přímo ve hře v rámci GfWL pouze lokální účet (offline profil), s nímž je možné hrát offline, ale nikoli online.

Vytvoření místního profilu

Lokální místní profil GfWL velice rychle vytvoříte přímo ve hře z prostředí klienta, s nímž můžete hrát offline v singlu i bez nutnosti zakládat nový online účet. Stačí spustit hru z programu GfWL (klient GfWL se obyčejně nainstaluje automaticky spolu s hrou, popř. si jej napřed stáhnete samostatně podle našeho průvodce na další straně) a klávesou „Home“ vyvolat nabídku klienta GfWL. V něm zvolte „Vytvořit nový profil“:

Objeví se následující dialog, v němž ale nezvolíte pokračování pro tvorbu nového online profilu, ale místo toho zvolte „vytvořit místní profil“. Musíte posunout posuvníkem napravo okno dolů, protože poslední věty nemusí být normálně vidět:

Do následující okénka vepište název místního profilu a stiskněte „Poslat“:

Zobrazí se následný potvrzovací dialog, kdy je tím váš offline účet založen, načež kliknutím na „Hotovo“, zavřete okno a můžete bez obav spustit singleplayer. Váš postup v něm se od této doby bude v pořádku ukládat:

S místním profilem ale nemůžete sbírat achievementy a hrát online. K tomu si musíte trochu zdlouhavěji založit plnohodnotný online účet GfWL, jehož návod obsahuje následující část.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments