If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Verdikt nad Kinectem

Revoluce v ovládání her a důvod k stěhování.

Jako poslední přišel se svojí variantou na pohybové ovládání Microsoft, když od středy 10.11. začne i u nás nabízet svůj Kinect. Ten minulý rok ještě jako Project Natal na výstavě E3 způsobil skrze chlapce Mila malou revoluci, však si jistě vzpomínáte. Ale dnes už celé zařízení ve světle své konkurence možná až tak inovativně nepůsobí, funkčně však rozhodně ano.

Zařízení dostanete v nepříliš velké krabici, která skrývá vlastní Kinect a trochu toho příslušenství. Senzor samotný není také nijak extra veliký. V Číně vyráběná periferie interně označovaná jako model 1414 je asi 280 mm široká, hluboká 60 mm a vysoká s podstavečkem 70 mm. Je vyrobená ze stejně černého a lesklého plastu jako nový Xbox 360 S 250GB. V balení dále naleznete rychlý i podrobný český manuál, přídavný napájecí adaptér a USB prodlužovačku pro externí bezdrátový adaptér. Obé poslední je určeno pouze pro majitele starších větších xboxů. Kinect je totiž kompatibilní s úplně všemi verzemi. Každopádně zapojení do té staré je trochu složitější. Vlastní kabel s konektorem Display Port vedoucí z Kinectu totiž musíte napřed propojit s tím napájecím adaptérem, jenž samozřejmě vložíte do zásuvky. Staré konzole totiž neumí Kinect dostatečně napájet.

Všechny startovní hry

  • Dance Central – chytlavý taneční simulátor, v němž opakujete pohyby po tanečnících na obrazovce, na téma moderní taneční hudby (recenze uprostřed týdne)
  • Kinect Adventures! – střídmý balíček dobrodružných aktivních her pro celou rodinu, který je zdarma součástí balení Kinectu (recenzujeme dnes)
  • Kinectimals – nádherně vypadající mix cvičení malých šelmiček ve stylu Nintendogs a jednoduchých pohybových miniher od tří let, skrze které objevujete tajemství herního ostrova (recenze příští týden)
  • Kinect Joy Ride – nepříliš zábavné a zjednodušené řízení arkádových autíček v závodní hře (recenze koncem měsíce)
  • Kinect Sports – balíček několika sportů se snadnou přístupností ve stylu Wii Sports a Move Sports Champions, skvělý zejména pro více hráčů (recenze koncem týdne)
  • YourShape: Fitness Evolved – domácí profi posilovací a cvičební trenér od Men's Health a Ubisoftu ve stylu Wii Fit nebo EyeToy Kinetic (recenze koncem měsíce)

Druhý konec kabelu na adaptéru pak zapojíte výhradně do zadního USB portu na konzoli, na těch čelních Kinect nefunguje. A pokud máte bezdrátový adaptér, díky prodlužovačce jej bez odejmutí propojíte s jedním z čelních USB konektorů na konzoli. Trošku krkolomné, že? U nových Slim konzolí máte mnohem méně práce, protože pak jen postačí kabélek od Kinectu propojit se stejným konektorem vzadu na konzoli a máte hotovo.

S umístěním Kinectu snad není žádný problém, můžete jej postavit jak nad televizi, tak i těsně pod ní, ale vždy musí být senzory zhruba uprostřed obrazovky. Pro umístění přímo na televizi ve stylu webové kamerky se bude prodávat speciální klip, podobně jako přídavný stojánek, jenž zvýší výšku Kinectu, pokud jej uvažujete umístit pod televizi na skříňku, která je typicky moc nízká. Obecně je nutné Kinect postavit tak, aby byl umístěn v rozmezí 0,6-1,8 metru.

V tomto asi nikdo žádnou potíž mít nebude, ale neradujte se předčasně, nastává uspořádání plochy pro hraní, kde se u hodně domácností bude pravděpodobně lámat chleba. Když to vybafnu bez obalu, řeknu vám, že Kinect je sakra nenažraný na hrací místo! Nejde ani tak o minimální šířku, která postačuje pro jednoho hráče tak kolem 1,5 metru, ale o vzdálenost vaší postavy od Kinectu. Sice se uvádí, že jako minimum postačuje 1,8 metru, ale položte si pásmo na podlahu a zjistíte, že to není zrovna málo. To už si žádá konferenční stolek fuč a možná i posunutí sedačky v obýváku.

A při této vzdálenosti, jak jsem záhy vyzkoušel, není rozpoznání pohybu zcela přesné, takže jako naprosté minimum počítejte raději s 2 metry. Naprosto ideální a nejpřesnější meta je podle mých zkušeností ve svém obýváku až kolem 2,5 metru, což je opravdu moc i na můj poměrně veliký byt. Abych vůbec mohl pohodlně hrát, musel jsem dokonce rozmontovat svoji rohovou sedačku a posunout oba díly ke krajům (viz. galerie), abych měl aspoň ty 2,5 až 3 metry místa od televize! Ty 3 metry je pak hraniční vzdálenost, do níž vás senzory vidí.

Kinect tak potřebuje poměrně hodně místa, tedy konkrétně nejlépe čtverec 2,5 x 2,5 metru a 2-3 metry od televize, což v našich domácích podmínkách může být hodně zrádné. Doporučuji tak dobře měřit před tím, než si Kinect zakoupíte. V tom vidím asi největší slabinu Kinectu oproti PlayStation Move a Wii, protože např. Move bez problémů funguje od jednoho metru dále, takže mu stačí každý pidiobýváček. Na omluvu je ale třeba říci, že Kinect rozpoznává a do hry přenáší pohyb celého těla, včetně nohou, což Move sice také dokáže, ale jeho hry to zatím moc nevyužívají, takže jeho kamerka nepotřebuje vidět kompletně na celou postavu, což je v případě Kinectu prostě nutnost. I před lepší fotoaparát si na pár metrů celí do objektivu také nevlezete...

Pro podporu Kinectu je dále třeba stáhnout poslední update dashboardu, tedy ten nedávno vydaný, co se vám nabídne automaticky při aktivním připojení k internetu, a co kompletně předělává design interface dashboardu. Mám za to, že pokud máte konzoli bez internetu, nový update je nahrán už přímo do Kinectu, z něhož se nainstaluje. Vlastní menu xboxu ovšem pohyby ovládat nelze, to funguje až v tzv. Kinect Hubu, což je rozcestníček pro hraní a nastavování senzoru dostupný přímo z dashboardu konzole. V něm ale zase nefunguje klasický ovladač, přitom Move umí ovládat rozhraní PS3 celé bez takových kompromisů.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Dance Central

Xbox 360

Kinect Adventures

Xbox 360

See 4 more

Kinect Joy Ride

Xbox 360

Kinect Sports

Xbox 360

Kinectimals

Android, iOS, Xbox 360

Your Shape: Fitness Evolved

Xbox 360

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments