Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

VITA trojrecenze: Little Deviants, Touch my Katamari, ModNation Racers

Sbírka miniher, lepící koule a autíčka s editorem tratí.

Little Deviants

Co může být lepšího k představení možností nové konzole PlayStation VITA (naše speciální sekce) než obsáhlá sbírka miniher využívající všechny typy ovládání? Welcome Park toho příliš neukazuje, a tak tuto funkci supluje hra Little Deviants. Kolekce 30 různorodých hříček. Počet a různorodost bohužel funguje jako dvousečná zbraň. Každý si zde najde něco, co jej baví, ale zároveň i části, které nebude moci vystát. Bohužel, pokud chcete odemknout všechny minihry, musíte dohrát i ty, které vás nudí.

Budete zadním dotykovým displejem kutálet postavičky po mapě, vyšprtávat zlé roboty z oken, s celou konzolí se kolem sebe rozhlížet a střílet okolo sebe nepřátelské vesmírné lodě. Pomocí naklánění ovládat různá vozítka. Narazíte i na obdobu Pac-Mana. Najdou se zde i hlasem ovládané části, které jsou bohužel nepoužitelné na veřejnosti. Různorodost je poměrně solidní. I když se občas některé úkoly opakují, pouze v jiném prostředí.

V principu se mi většina úkolů líbila. Což ovšem kazil jeden nedostatek a to zdlouhavé umělé natahování jednotlivých úkolů. Většina miniher se skládá z přibližně deseti kol, plus několika bonusových za získané body. To znamená, že tutéž minihru musíte hrát stále a stále dokola, pokud se chcete dopracovat alespoň k bronzové medaili a odemknout si nějaký další level. Vzhledem k primitivitě některých hříček se občas jedná o utrpení. To, co by mohla být super zábava během jedné minuty, se za deset minut stane otravné.

Je to velká škoda. Stačilo málo. Mít všechny minihry přístupné od začátku, abych mohl ignorovat ty, které mě nebaví. Zkrátit dobu jednotlivých her a mohlo jít o ideální titul na občasné vyblbnutí. V současné podobně jsem si jednotlivé minihry s chutí vyzkoušel, vracet se k nim ovšem nechci. Do tohoto titulu bych neradil jít ani po slevě (nyní stojí vysokých 699 Kč). V dohledné době má vyjít LittleBigPlanet pro VITA, stejné minihry tam lze očekávat zdarma a ve větším množství.

Hodnocení: 4/10

Touch My Katamari

Katamari Damacy zřejmě není třeba dlouho představovat (recenze z roku 2005 ještě od Lukáše Codra). Jednoduchá, ale o to chytlavější hříčka, kde na lepící kouli nabalujete čím dál větší předměty, dokud na sebe nenabalíte vše, co se dá. Celé zabalené v tak šíleném zpracování, že se divím, proč autory ještě nezačala vyšetřovat protidrogová policie.

Nový díl na VITA mě dokázal velmi potěšit a následně velmi zklamat najednou. Hned po spuštění jsem byl nadšen. Touch My Katamari se konečně odehrává v nových prostředích. A působí po dlouhé době jako opravdový nový díl. Ne jen jako port na novou platformu, jako posledních několik dílů. Tento pocit podporuje i nová možnost Katamari roztáhnout či splácnout pomocí dotykového ovládání. Tím můžete proklouznout úzkou štěrbinou, či rychleji vysbírat větší oblast.

V ovládání, které jsem vždy považovat za zbytečně krkolomné, došlo i k dalším změnám. Možnost koulet pomocí dotyků a gest se dala očekávat. I když je maličko neohrabaná a osobně jsem zůstal u tlačítek. A tam mě potěšilo, že lze zvolit i nové alternativní ovládání, které funguje jako ve většině her z pohledu třetí osoby. Levá páčka ovládá pohyb, pravá kameru. Původní "tankové" ovládání lze ve hře používat také, takže si vybere každý.

Ale zklamán jsem byl dvěma podstatnými nedostatky. Jednak doskakováním malých předmětů. Což mě překvapilo, protože hra vypadá stále stejně jako na PS2 nebo PSP. Tak bych čekal, že výkon již nebude tvůrce nijak omezovat. Může to znít jako prkotina, ale u hry založené na sbírání menších předmětů na čas se jedná o nepříjemnost. Při pohledu do dálky nevíte, zda je lokace již vysbíraná, nebo se pouze nezobrazuje. A špatné tipnutí se projeví na výsledném Score.

Druhým záporem je délka. Hra obsahuje pouze dvanáct levelů, každý ve třech módech. Plus tutoriál. Což by samo o sobě tolik nevadilo, protože se jedná o puzzle hru, kde lze hrát jeden level stále dokola. Ale bohužel, podobně jako v PSP verzi se maximální velikost Katamari pohybuje někde pod 500 000km. A finální levely nejsou tak velkolepé jako v dílech na velké konzole. Což mě poměrně nemile překvapilo. Již jsem si zvyknul, že mnou ubalené Katamari, mají o několik řádů větší velikost.

Celkové hodnocení je tedy velmi těžké. Od začátku do konce jsem bavil perfektně a Touch My Katamari považuji za jednu z nejzábavnějších her na VITA. Koneckonců jsem ji dohrál v kuse, protože se mi ji nepodařilo odložit. Ale bohužel konec přišel dříve, než jsem čekal. A končí v místě, kde se ostatní Katamari hry teprve pořádně rozjíždějí. Takže tuto hru doporučuji, ale až po pořádné slevě. Nyní se cena pohybuje okolo tisíc korun.

Hodnocení: 6/10

Modnation Racers: Road Trip

O Modnation Racers lze říct jen velmi málo, aniž bych opakoval informace z recenze původní PS3 verze. Jedná se téměř identickou kopii, minimálně co se hratelnosti týče. Již si přesně nepamatuju tratě samotné, ale mám pocit, že všechny tratě v handheldové verzi jsou nové. Takže se nejedná o pouhý port, i když se hraje stále stejně. Pokud někdo PS3 verzi neviděl, jde o rychlé arkádové závody motokár silně připomínající Mario Kart. S přibaleným intuitivním editorem tratí tak snadným, že i malé dítě tam zvládne vytvořit novou trať do dvou minut.

Bohužel ve VITA verzi úplně zmizela možnost závodit online. Takže musíte vystačit se závoděním proti počítačovým protivníkům. Což na cestách není až takový zápor, to je člověk offline tak jako tak. A na doma jsou lepší jiné hry.

Hlavní změnou k lepšímu je implentace dotykového ovládání v editorech. Při závodění samotném na obrazovku chmatat nebudete. V editoru tratí se jedná o znatelnou výhodu. Editace terénu pomocí vytlačování kopců a jezírek přední a zadní stranou handheldu je znatelně pohodlnější než kurzorem ovládaný pomocí páček. A i umisťování předmětů kolem trati jde mnohem rychleji. Dotykové ovládání je naopak trošku nevydařené při editaci postaviček a vozů. Některé posuvníky jsou příliš citlivé a nastavit požadovanou hodnotu prstem vyžaduje chirurgickou přesnost.

Celkově se jedná o kvalitní a zábavnou hru. Jen občas zamrzí delší loadingy před závodem. Road Trip sice trpí lehkým stereotypem, ale na občasné hraní po troškách je naprosto ideální a vhodnější než například Uncharted, které je zase dělané na delší večery doma. Myslím si, že až budu někde na někoho čekat, zrovna Modnation Racers budou pravděpodobně hrou, po které sáhnu. Nevýhodou je cena téměř tisíc korun za verzi pro VITA.

Hodnocení: 7/10

Dále připravujeme recenze MotorStorm RC, miniher s Augmented Reality, Unit 13, Reality Fighters, Ridge Racer, Virtua Tennis 4, Everybody's Golf a Wipeout. V sekci VITA na Eurogameru již naleznete recenze Escape Plan nebo Uncharted: Golden Abyss.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Little Deviants

PlayStation Vita

ModNation Racers: Road Trip

PlayStation Vita

See 1 more

Touch my Katamari

PlayStation Vita

Related topics
About the Author

Agarwel Idiriz

Contributor

Comments