If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Recenze Mario Kart 7 3DS

Pod maskou jednoduchosti se skrývá komplexní hra.

Mario Kart je stálicí herního nebe. Už od roku 1992, kdy vyšla jednička, se z železnou pravidelností objevuje, s výjimkou GameBoy a VirtuaBoy, na všechny Nintendo platformy. Není divu, že před Vánoci vychází sedmí díl pro Nintendo 3DS. A jak se čekalo, společně se Super Mario 3D Land, zvyšuje prodeje přenosné konzole na maximum. Komerční úspěch je nezpochybnitelný, ale stojí Mario Kart 7 3DS skutečně za vaše těžce vydělané peníze?

Neměň, co funguje. Jednoduchá mantra nejen videoherního průmyslu je aplikovaná na Mario Kart 7 3DS do puntíku. Mezi jednotlivými díly není kromě grafického zpracování a drobných vylepšení, podstatnějšího rozdílu. Kupodivu právě sedmý díl přináší změn, v rámci mírného pokroku, poměrně dost.

Ani jsem nečekal, že by Mario Kart měl nějaký příběh. A nemá. Mezi vámi a hrou je pouze menu pro výběr singleplayeru, lokálního a internetového mutliplayeru. V singlu můžete zkusit klasickou soutěž s osmi motokárami, závod na čas, souboj v arénách a bitvu o zlaťáky. Dvě posledně jmenované nejsou v módu pro jednoho hráče moc zábavné díky nemotorné umělé inteligenci.

Grand Prix je série závodů ve třech výkonnostních kubaturách - 50, 100 a 150 kubických centimetrů. První kategorii nelze nevyhrát snad jen po flašce vodky a se zavázanýma očima. Střední obtížnost už mi dala trochu zabrat, ale stále jsem celkem v pohodě vítězil a až s nejsilnějšími vozítky mám problém vyhrávat a zážitek z nich se poměrně věrně blíží online multiplayeru.

Každý z osmi pohárů obsahuje čtyři závody, ve kterých můžete získat maximálně čtyřicet bodů. Deset za vítězství, osm za druhé místo a tak dále. Závodíte nejen na okruzích, ale i tratích z jednoho místa na druhé. Celkem Mario Kart 7 3DS obsahuje třicet dva tratí, šestnáct nových a šestnáct klenotů z předchozích titulů. Osobně se mi líbí zejména ty, které se táhnou po ostrově Wuhu známém z Wii Sports Resort nebo Wii Fit.

Jednoduchý koncept obohacuje jedna z hlavních novinek - upravovatelné káry. Před startem každého poháru si sestavíte vlastní motokáru složenou ze tří hlavních komponent - šasi, kol a vznášejícího křídla. První dva díly mají vliv na rychlost, akceleraci, váhu, ovladatelnost a schopnost jezdit mimo vytyčenou trasu. Křídla jsou spíše na okrasu, protože ačkoliv jedno vydadá jako rogalo a druhé má tvar kopretiny, jejich vliv na vlastnosti vozidla je téměř nulový. Je jen na vás, jestli obětujete horší ovladatelnost za větší maximální rychlost nebo váhu, tudíž kratší dolet ve vzduchu, za lepší řízení mimo trať. A ačkoliv je Mario Kart 7 3DS ryzí arkáda a jízdní model má se skutečností jen pramálo společného, je ladění chování motokár vítanou strategickou možností. Jen zamrzí, že nové díly se odemykají po sebrání určitého počtu mincí. Jenže jejich maximum je v každém závodě omezeno na deset, takže musíte hrát opravdu dlouho, abyste odemkli všechny možnosti.

Více o Nintendo 3DS ve speciální sekci na EG (levé menu), kde jsou recenze všech startovních her nebo samotného hardwaru handheldu, novinky a další články.

Mario Kart by nebyl kompletní bez power up předmětů. Ty se válejí po trati a pár sekund po sebrání se znovu objevují, skryté v duhových krabicích s otazníkem. Opět jde o sbírku starých známých kousků, jako jednoduché zelené, naváděné červené a vše-v-cestě-ničící modré želvy, zrychlující muchomůrky nebo výhled zakrývající duchové. Nové jsou tři vylepšení.

Ocas mívala, kterým při máchání překlopíte soupeře kolem vás nebo jím odrazíte útok třeba právě želv. S Fire Flower vystřelíte právě tolik ohnivých koulí, kolik jich stačíte vymačkat palcem. Poslední je Lucky 7, který vám nadělí všechny vylepšení najednou. Jen si musíte dát pozor, aby je protihráči přiblížením se k vám, neukradli.

Nemusí sedět každému, že v Mario Kart 7 3DS jde hlavně o jednoduchou zábavu a koncept, kdy o vítězi závodu často nerozhoduje jeho jezdecké umění, ale štěstí na ty správné předměty. Hráči vzadu totiž dostávají silnější vylepšení, kdežto vpředu jste rádi, že seberete banán, který můžete vhodit před nebo za sebe či se s ním bránit některým útokům.

Pravda, ale také je, že stejně jako v jakékoliv jiné závodní hře, musíte dokonale znát zkratky a navíc používat správné předměty ve správný čas a tím své šance na vítězství násobit. Všechny tratě jsou doslova napěchované alternativními cestami a to dokonce i ty původní, které prošly omlazovací kůrou. Ještě důležitější je dokonale zvládat techniky, jako je smykování, protože to vás dokáže podstatně zrychlit. A nesmím zapomenout ani na novinku, tedy možnost létat. Ta je pro oddělení profíků od amatérů stejně důležitá, jako všechny již známé mechanismy z předchozích dílů.

Po najetí na speciální modré rampy jste vymrštěni do vzduchu. Někdy musíte letem překonat delší vzdálenost, protože chybí kus tratě. Většinou je ale na vás, jestli zůstanete ve vzduchu a vyhnete se útokům soupeřů a nástrahám trati, či se rychle snesete dolů a naberete rychlost. Často slouží létání k překonání vodní hladiny, což je další novinka, naneštěstí ta méně vítaná. Voda v podstatě nemá žádnou přidanou hodnotu, jde jen o alternativní pomalejší cestu nebo způsob jak udělat prostředí různorodější.

Velmi silný je Mario Kart 7 3DS v podpoře multiplayeru. Ten lokální jsem nevyzkoušel, ale to vůbec nevadí, protože hraní přes internet je téměř bezchybné. Můžete soupeřit jak v závodech, tak v arénách při zraňování ostatních jezdců nebo ve sbírání mincí. Dvě posledně jmenované už jsou mnohem zábavnější, než v singlu. Soupeřit lze proti náhodně vybraným hráčům, kteří se vám ale při připojování představí jako Mii postavičky a na mapě se ukáže, odkud hrají. V tomhle režimu jde v podstatě o nekonečnou sérii závodů, při nichž za dobrá umístění sbíráte body, za špatná je naopak ztrácíte. Před startem můžete zvolit preferovaný okruh a z voleb všech je jeden náhodně vylosován. Musím říci, že i tenhle systém mě chytil, zřejmě díky velmi dobře fungujícímu přiřazování protihráčů na základě nasbíraných zkušenostních bodů. Většinou náhodné multiplayerové seance nevyhledávám.

Soupeřit můžete i s přáteli z Friends Listu, ke kterým se lze dokonce připojit přímo z menu konzole. Konečně, díky Nintendo! Skvělé jsou i komunity, tedy místa, do kterých se připojíte, pokud znáte jejich kód nebo vám je hra sama nabízí, asi opět dle vašich zkušeností. Pro rozhodnutí, jestli koupit Mario Kart 7 3DS nebo ne, možná přispěje informace, že existuje i česká komunita a jezdí se dokonce liga (06-8676-5270-9555). Jen jsem byl při připojování do komunit párkrát bez varování odpojen, což se mi v normálním online režimu nestalo. Skvělé jsou i výzvy, které vám automaticky posílají přátelé nebo náhodní soupeři v online kláních. Jde vlastně o obdobu závodu na čas ze singlu s tím rozdílem, že na trati jedete se sedmi duchy a jde o to pokořit jejich nejlepší čas.

Video z hraní

Mario Kart 7 pro 3DS vyšlo před Vánocemi a stojí 1099 Kč

koupit na Xzone

Zpracování Mario Kart 7 3DS se blíží grafice Wii a to je pro přenosnou konzoli poměrně dobrý výsledek. 3D efekt není využit herně, ale přesto jde o jeden z lepších zážitků v tomto směru. Problém je, že u závodní hry je jakékoliv zaváhání problém a když si obraz rozhodíte posunutím konzole z ideálního stavu, většinou to ve zběsile rychlých závodech znamená ztrátu pozic. Nakonec jsem přepínal mezi 2D a 3D hlavně při delších seancích, kdy už jsem byl trochu unavenější a úchop konzole nebyl tak pevný. Ještě doplním, že řídit se dá i pomocí gyroskopů, ale pouze při pohledu ze sedačky motokáry a popravdě si myslím, že toho využije jen málokdo.

VERDIKT: Mario Kart nikdy nebyl pro každého, ale kdo přímo nevyžaduje realistické závody, bude se bavit. Jak se do hry dostáváte hlouběji, zjišťujete, že pod maskou jednoduchosti se skrývá velmi komplexní systém, který není jednoduché zvládnout a pokaždé, když jsem se připojil online, naučil jsem se novou zkratku, objevil nový způsob projíždění trati nebo přišel na jiný trik, který ubere pár desetin sekundy z času na kolo. Nakonec jsem zjistil, že jsem s Mario Kart 7 3DS strávil už šestnáct hodin a stále mám, jak v singlu, tak multiplayeru, co objevovat.

8 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Mario Kart 7

Nintendo 3DS

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.

Comments