Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Mass Effect 3 bude v češtině. Nemyslitelné je realitou

Tak dlouho šli hlavou proti zdi, až se ji podařilo zařídit.

Pidi velikost domácího herního trhu je všeobecně známá (viz podcasty), vysoké náklady na oficiální lokalizace EA přes Madrid rovněž (viz Proč není Dragon Age 2 česky?). Jak z toho ven? Jak zařídit, aby završení trilogie Mass Effect mohlo být přeloženo do našeho jazyka, jako se tomu stalo u předešlých dvou dílů této zvučné sci-fi série od BioWare, kde příběh a rozhovory mezi postavami hrají významnou roli?

Dříve to v tomto směru moc nadějně nevypadalo. Ale tak dlouho všichni zúčastnění šli nebo spíš bušili hlavou proti zdi, až se jim po téměř roční úporné snaze podařilo dosáhnout kýženého cíle, z nějž budou těžit všichni čeští hráči i celý trh.

Čeština pro Mass Effect 3 tedy nakonec vznikne. Oznámil to před okamžikem obchod Xzone, který investoval do plnohodnotného překladu PC verze. Nejvíce potěšující je informace, že čeština pro Mass Effect 3 bude pro všechny zákazníky Xzone k dispozici hned v době okolo data vydání, tedy kolem 9. března.

Lokalizaci formou českých titulků momentálně dokončuje a testuje zkušený překladatelský tým Marka Tvrdého, který má na svém kontě lokalizace takových titulů jako Dragon Age II, Deus Ex Human Revolution nebo DLC pro Mass Effect 2.

"Chtěli jsme fanouškům dopřát možnost užít si závěr jedné z nejlepších herních sérií v historii v rodném jazyce," řekl Martin Schovanec, manažer Xzone. "Věříme, že skvělý příběh si to zaslouží, vždyť samotný text obsahuje neuvěřitelných 1920 normostran dialogů. To vyžadovalo velmi zkušený tým se znalostí žánru i celé Mass Effect ságy a zákazníci tak dostanou plnohodnotnou profesionální lokalizaci."

Eurogamer v příštích dnech zveřejní své dojmy z rozehrání plné verze Mass Effect 3, zítra se koná komunitní sraz BioCon a v úterý vyjde veřejné demo.

zatím čtěte poslední preview z ledna, dojmy z multiplayeru, rozhovor z Gamescomu nebo E3 dojmy.
Dnešní nový příběhový trailer

Po řadu týdnů tak na lokalizaci videohry pracoval i překladatel novel Mass Effect, Jakub Mařík, nebo členka překladatelského týmu Battlefield 3, Iva Krombholzová. Obrázky z překladu bychom měli spatřit v brzké době. Eurogamer by na tomto místě rád pogratuloval všem, kteří k překonání hranic něčím přispěli. Mass Effect 3 bude od 9. března 2012 k dispozici kromě PC také pro PlayStation 3 či Xbox 360 a předobjednat se dá zde.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mass Effect 3

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments