Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

DOJMY z českých Medieval Engineers

Kdo by si nechtěl zkusit postavit pořádný hrad?

Space Engineers byly pro pražské vývojářské studio Keen Software House doslova prodejním trhákem a to i přesto, že tato hra stále zůstává ve fázi Early Access. Už pár týdnů je navíc k dispozici předběžný přístup do dalšího projektu, který vychází z podobných principů, ale odehrává se ve středověku a diametrálně odlišném prostředí.

Zatímco u Space Engineers člověk zprvu zkoumal co, jak a proč vlastně stavět, v případě Medieval Engineers stačí pár vteřin a jste doma. Středověké hrady zkrátka táhnou - kdo by si nechtěl vyzkoušet postavit si z kostiček pořádnou pevnost se vším, co k ní patří? Medieval Engineers mi tak přijdou mnohem lákavější variantou než jejich vesmírní kolegové.

Současná alfaverze umožňuje hrát kreativní nebo survival mód. Vzhledem k prozatímnímu obsahu se ale dva módy od sebe zas tak neliší, takže aktuálně je to o tom, jestli chcete nebo nechcete mít zapnutý režim létání a nesmrtelnost vlastní postavy. Suroviny se ve hře ještě nijak netěží, takže funguje instantní stavění, kdy máte materiálu, kolik si jen usmyslíte. S umísťováním stavebních bloků jsem se ze začátku trochu pral, ale všechno šlo jednodušeji po zkouknutí oficiálního výukového videa od vývojářů, kde jsou názorně ukázány základní mechaniky ovládání a také vychytávky typu kopírování celých objektů nebo umísťování bloků v celých řadách nebo plochách (místo po jedné kostičce).

Stavební materiály představují kámen a dřevo. Pro budování masivních zdí jsou ideální kamenné bloky doplněné o různé zakončovací díly nebo tenké zdi s výřezy pro okna či dveře. Nechybí samozřejmě ani zaoblené bloky pro kruhové síně či věže a to nemluvím o schodech nebo možnost tvořit cimbuří a stínky hradeb. Dřevo má více využití. Jednak lze z prefabrikátů jednoduše vybavit vnitřek hradu od podlah až po nábytek, ale hlavně je možné z něj tvořit funkční stroje a vybavení. Mlýn s otáčejícím se větrným kolem není žádný problém (i když to momentálně praktické využití nemá) a taková padací brána ovládaná lany s rumpálem je už vyloženě užitečná věc.

Ve hře sice ještě není funkční multiplayer, ale přibyla možnost přidávat boty v podobě barbarů, kteří by také mohli v budoucnu otestovat funkčnost obranných prvků (než dojde na bitky s živými protihráči). V současnosti jsou ale boti zatím zcela nepoužitelní, neboť jejich inteligence je na úrovni bublajícího pudinku.

Stavební bloky se skládají ze samostatných dřevěných trámů a dalších součástek (včetně lan) a umožňují navrhování tradičních obléhacích strojů, jako jsou katapulty, trebušety a beranidla. Nebo si také můžete zkusit zkonstruovat nějakou vlastní šílenost. Díky již fungujícímu Steam Workshopu si jakékoli designérské kousky ostatních hráčů můžete stáhnout k sobě a nechat se jimi inspirovat. Tahle část hry mi trochu připomněla hru Besiege, což je také nedávná Early Access záležitost, ale laděná mnohem více oddychově a jednoúčelově (stavíte z kostiček jen obléhací stroje, ale je tam více pohyblivých součástek, včetně možnosti postavit létací stroje).

Funkční fyzika je jedním z největších taháků Medieval Engineers (viz i tech-demo). Tato veličina jednak působí na vámi postavené stavby (ty příliš vysoké se mohou sesunout vlastní vahou) a zároveň umožňuje efektní ničení všeho, co jste pracně vybudovali. Zdivo se postupně drolí, odpadávají celky, a pokud je porušena strukturální integrita budovy či hradby, jde to opět celé k zemi.

U fyziky by vývojáři mohli ještě zapracovat na přidání/využití vody (například pro vodní mlýn, přehrady apod.) a lepším fungování ohně. Oheň momentálně figuruje jen jako okrasný prvek poskytující světlo tmavým zákoutím. Plameny totiž nedokážou poškodit žádné vybavení ani dřevěné domky. Všeobecná hořlavost dřevěných materiálů tedy zatím chybí.

Z hlediska hráče, který uvažuje o koupi aktuální verze Early Access, je potřeba si uvědomit, co vlastně za 18 eur neboli 500 Kč dostane. Hra jako taková v současné podobě nemá žádný aktivní obsah, takže vše je to jen na vaší představivosti a chuti si sami něco postavit, zdokonalovat a pak si otestovat odolnost svých výtvorů. V zásadě se dá říci, že Medieval Engineers tvoří "pouze" nástroje pro použití v rozsáhlém sandboxu.

Ačkoliv se paleta stavebních bloků na první pohled nezdá ohromující, je až obdivuhodné, co už někteří lidé z komunity dokázali vymyslet a sestrojit. Opět stačí letmo zabrousit do Steamu Workshopu a zjistíte, že řada jedinců už musela strávit s Medieval Engineers doslova desítky hodin. I když je těžba surovin ještě v nedohlednu, už nyní mají lidé zkonstruované funkční dopravníky materiálu. Roztodivné obléhací stroje nebo monstrózní hradní komplexy také nejsou výjimkou. Potenciál tu evidentně je a obrovský! Teď ho ještě doopravdy využít a bude z toho větší pecka než Space Engineers.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Medieval Engineers

PC

Related topics
About the Author

Milan Bergman

Contributor

Comments