Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Miliony kreditek z PSN na černém trhu?

Aktualizováno o změnu postoje Sony.

Každý den tohoto týdne přináší nový vývoj v kauze nabourání PlayStation Network a odcizení uživatelských dat. Dnes se o pokračování postaral bezpečnostní expert Kevin Stevens z firmy TrendMicro, který napsal na Twitter: "Na černém trhu je nabízen prodej databáze 2,2 milionu kreditních karet ukradených z PlayStation Network".

Jeho tvrzení podpořil podle MSNBC jeden blogger, který nahodil snímky obrazovky, na nichž čtyři "cardeři" (lidé, kteří z internetu objednávají různé zboží na falešné adresy díky kradeným číslům kreditních karet) na neznámém místě diskutují, co všechno databáze obsahuje - jméno, adresu, telefon, email a hlavně číslo kreditní karty, její expiraci a také bezpečnostní kód (CVC či CSC). Všechny údaje mají být u 2,2 milionu uživatelských účtů, z nichž je prý 150 tisíc od Němců.

Snadno však může jít jen o planý poplach neboli tlachání děcek na internetu, které nestojí na reálných základech. Sony totiž v reakci na to aktualizovala svůj FAQ, kde výslovně uvádí: "Bezpečnostní kód z vaší kreditní karty nemohl být odcizen, protože jsme ho nikdy nepožadovali po nikom, kdo se připojoval na PlayStation Network nebo Qriocity, a tím pádem ani nebyl uložen nikde v našem systému."

Jak upozornilo Kotaku, toto tvrzení Sony nemusí být úplně pravda, neboť zadání těchto tří čísílek ze zadní strany kreditní karty prý Sony chce po uživatelích minimálně jedenkrát. Otázkou je, zdali je někam ukládá. Jako další vysvětlení se nabízí, že výše popisovaná databáze kreditních karet nemusí mít přímou souvislost s nabouráním PlayStation Network, obsahuje-li skutečně i CVC kódy, pokud je Sony opravdu nikde neukládala...? Update - Sony opravila FAQ, přeškrtla tam větu, že nežádala CVC, a nahradila ji opačným sdělením, že CVC chtěla. Ale že je neukládala do své databáze.

Zástupci předních společností, které vydávají kreditní karty - American Express či MasterCard - situaci monitorují a zatím nezaznamenali žádné neautorizované nákupy z kreditních karet na PSN, vše prý probíhá v naprostém pořádku, reportuje Bloomberg. Řada uživatelů přesto raději nechala skartovat své dosavadní kreditní karty a požádala o nové, což obvykle trvá do týdne a stojí je to peníze. Možná tak učinili zbytečně, neboť většina karet je pojištěna a v případě zneužití by jim banky peníze na účet obvykle vrátily.

Předešlý vývoj v této kauze postupně podle dnů: pátek, pondělí, středa, čtvrtek.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PS3
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments