Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nabourány i služby a karty u Sony Online

Zcizeno dalších 25 milionů účtů PC hráčů MMO.

Ze zpočátku nenápadné notičky z pondělního večera o vypnutí Station.com, domovského webu zejména pro PC hráče hrající onlinovky, z důvodů "obav o bezpečnost", se postupně vyklubala další velká rána pro pověst Sony. A možná i definitivní ztráta důvěry zákazníků, jak varovali analytici, pokud se podobný průšvih jako s PSN bude ještě někdy opakovat.

Z vyšetřování vyšlo najevo, že při známém dubnovém útoku hackerů na PlayStation Network byly značně postiženy také internetové servery Sony Online Entertainment. Dosud se přitom považovaly za nedotčené a bezpečné, ale fyzicky se nacházely ve stejném hostingovém centru v San Diegu jako zkompromitovaná infrastruktura PSN. Ta je nyní přestěhovaná jinam, a podle čerstvých hlášení od japonských uživatelů na Twitteru od dnešního večera zpátky v provozu, včetně možností hrát online PS3 hry) (ač to do této chvíle ještě oficiálně neoznámili).

V rámci tohoto nelegálního průniku i do služeb Sony Online došlo minulý měsíc k ukradení osobních údajů od dalších (!) téměř 25 milionů lidí, kteří hrají nebo si platí onlinovky od této firmy. V současnosti jde o DC Universe Online, EverQuest II a Free Realms (dříve Star Wars Galaxies či Matrix Online). Čili kauza se netýká jen ukradení údajů 80 milionů uživatelů PSN z PS3, ale dle dnešních zjištění i sesterské firmy Sony Online, resp. PC hráčů. Celkem se tedy tento průšvih kolosálních rozměrů dotýká už 105 milionů uživatelských účtů.

Ze Sony Online byla takto zcizena databáze PC hráčů onlinovek s informacemi podobné povahy jako minule v případě uživatelů PSN - jejich jméno, adresa, email, pohlaví, datum narození, telefonní číslo, uživatelské jméno a zašifrované heslo. Hackeři si navíc odnesli 12 700 čísel neamerických kreditních karet (včetně data expirace, ale bez bezpečnostního kódu) a 10 700 údajů o bankovních účtech od zákazníků v některých zemích západní Evropy.

"V případě kreditních karet se však jednalo pouze o údaje ze staré, již neaktuální databáze z roku 2007. Jen 900 z celkových 12 700 kreditních karet je stále aktivních," tvrdí Sony s tím, že jejich majitele bude kontaktovat. V důsledku zjištění tohoto útoku dočasně odstavila všechny služby Sony Online Entertainment, pověřila externí firmu k provedení detailního šetření a okamžitě podnikla nespecifikované kroky pro zvýšení bezpečnosti a ochrany osobních údajů.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PS3
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments