If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nejlepší závody a sporty 2012 podle... Marka Beniače

Relativně překvapivá TOP 5 - kdo z vás to má?

Far Cry 3? Ne. Dishonored? Díky, ale ne. XCOM? Možná později. Diablo 3? Dejte to pryč. Halo 4? Absolutní nezájem. Hitman: Absolution? Děláte si srandu? Stejně jako vloni, zůstal jsem i letos na svém žánrovém písečku a do subjektivní TOP 5 vybral pouze tituly, které jsem recenzoval (o Forza Horizon už psal Michal Jonáš). Jelikož to dělám ještě „postaru“, opravdu to všechno poctivě hraju ;) a zabiju tím desítky hodin, tím pádem je mám jaksepatří proklepnuté a má-li být řeč o těch „nej“, těžko hledat jinde. Pro většinu závodů a sportů je to zároveň jedna z mála šancí dostat se do čela a vyšvihnout se v žebříčku na místo nejvyšší. Navíc, nehrozí ani dublování kolegů a blahořečení stejných hvězdných značek stále dokola.

5. Need for Speed: Most Wanted

Nemohu si pomoct, ale já s tou hrou nemám problém. Možná to nebyl takový nářez jako Burnout Paradise a z původního Most Wanted leccos chybělo. Nicméně jen v singlu mám odježděno přes 20 hodin, což je pro potřeby recenze víc než nadstandard. Takže mě to asi vážně bavilo, jelikož pokud bych se u hry nudil, k takovým statistikám bych se nedostal. A když na to přijde, ani zdaleka nemám dohráno a spousta toho ještě zbývá. Na druhou stranu, kamenem úrazu byl právě slabší obsah a tradičně ne zcela využitý potenciál otevřeného světa. Speciálně počet závodů (respektive tratí) a herních módů bych si dokázal představit vyšší.

Ale možná za to chlapíci z Criterionu nemohou, možná to seškrtali ti zlí Electronic Arts. Konečně první DLC, které jen tak mimochodem přineslo pětadvacet nových závodů/výzev (hra jich měla v základu „jen“ 61), jakoby lehce naznačovalo. Ono se nakonec ještě opravdu ukáže, že to měl být původně Burnout Paradise 2, který se v polovině vývoje narychlo předělával na Most Wanted. ;) Na každý pád, je to právě pěkně navržené město Fairhaven, honičky s policií, solidní jízdní model a ukázkové technické zpracování (na konzolích, nebo ještě přesněji na Xboxu), za co sbíral nový Most Wanted body. U mě dobrý, s menším nespokojeným zamručením.

4. Ridge Racer Unbounded

Od tvůrců FlatOutu, vyrobeno pro Namco. A tím je vlastně řečeno vše. Tyhle závody stavěly částečně na principech série Ridge Racer, finšťí vývojáři si však neodpustili ani tradiční masivní destrukci a bouračky. Výsledný hybrid tudíž vyloženě neuchvátil příznivce ani jedné značky, přestože nebyl vůbec špatný. Naopak, mnohé z prvků mu mohl závidět i Burnout. Bohužel, Unbounded tak nějak prošuměl a upadl rychle v zapomnění - sám jsem ho vytáhnul až při pohledu do zpětného zrcátka roku 2012.

Líbila se mi kariéra a těšil jsem se výtvory komunity z povedeného editoru tratí. Ale díky ne zrovna odladěné PC verzi (kolik že bylo těch patchů?) se hráči i jejich výtvory spíš míjeli, pořád se jen čekalo a záplatovalo…, až nebylo s kým závodit, všichni dojeli singl a hotovo. Věčná škoda, z Ridge Racer Unbounded se stala pouhá chutná jednohubka a zatímco se FlatOut 2 (a jeho remake) jezdí dodnes, o nespoutaném Ridge Racerovi pomalu ani nevíme, že pár měsíců zpátky profrčel kolem.

3. Sonic and All-Stars Racing Transformed

Hele, já to vážně udělám! Já ho dám do Top 5. Musím, ostatně dostal devítku a těch jsem letos moc nerozdal. Takže Sonic and All-Stars Racing Transformed a umístění na bedně. Ovšem závodící modrý ježura si to zaslouží, jednak jde o velmi čerstvý zážitek a potom, tahle arkádová „automatovka“ oplývá skvělou zábavou i hratelností. A tyhle aspekty řadím na první místo, vše ostatní je podružné. Sonic navíc nezklamal takřka v ničem, nenašel jsem prakticky žádné mouchy. Zkrátka dobrá práce a stylový odkaz starých dobrých coin op SEGA kabinetů.

Doufám, že se nikdo nebude ofrňovat, v duchu „proboha, ježek závodí s liškou, a házejí po sobě tornáda, no to je tedy zábava“. Protože ona to zábava je a veliká, když se pod vší tou roztomilostí a kreslenou grafikou skrývá skvěle vybalancovaná a obsahově nabitá hra. Která není ani náhodou tak infantilní a jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo. A která v multiplayeru všechno už jen násobí, že se i klasiky typu Mario Kart nebo Wacky Wheels najednou obávají o své vavříny a naleštěné poháry.

2. WRC 3

Stříbrný věnec si odváží italské rallye závodění. Pro partu z Milestone mám slabost prakticky od jejich prvotiny, akčně zběsilého Screamera. Ale umějí i simulátory (série SBK) a neztratili se ani v těžkém terénu. Tihle blázni z Milána jsou jednoduše moje krevní skupina a jakkoliv jejich hry rozpočtem ani zpracováním většinou neohromí, za což to od mainstream publika vždycky schytají, pravou podstatu zvládají zachytit skvěle. Proto si s WRC lebedím už od prvního dílu, přičemž ten aktuální třetí konečně přinesl i nablýskanější grafiku a schopnější engine. Masy by už měly být spokojené, nebo ne?

Já u trojky oceňuji hlavně parádní rychlostní zkoušky, ke kterým jsme se nakonec dobrali. Jsou technické, jaksepatří úzké a náročné, plné ostrých zatáček i horizontů. Nic lepšího snad žádná jiná rallye hra nenabídla. No a zbytek byl v pohodě už dřív, jízdní model i pocit že jedu rallye (dlouhé erzety, servisní zóna…) s přehledem zastínil Colina i DiRT. Mistr Burns je trochu jiná liga. Zmínku zaslouží též výtečný multiplayer, právě ten je totiž důvodem proč řadím WRC 3 tak vysoko. Víc virtuálních kilometrů a hodin za volantem jsem letos s žádnou jinou hrou neabsolvoval. A zážitek z online závodění je vážně výborný, když se s kolegy neustále přetahujeme o každý metr šotoliny a desetinky v cíli.

1. NHL 13, resp. FIFA 13

Pokud by mi někdo v roce 1993, nad NHL Hockey řekl, že si virtuální hokej od EA Sports s radostí zahraju i za dvacet let a že bude pořád lepší a propracovanější, asi bych mu nevěřil. Znáte to, tím spíš když je to „rok co rok úplně stejný, mění se jen soupisky a EA z nebohých hráčů věčně tahají peníze“. Jenže tohle nemůžou myslet vážně ani ti „odborníci“, kteří na hru sotva mrknou a už mají jasno. Letos byly změny patrné na první pohled, opravdu jsme zažili výrazný skok a největší posun v sérii od NHL 07, od zavedení skill-sticku, příchodu next-gen konzolí a tak dál.

NHL 13 potěšila ze spousty důvodů. Ač by to EA Sports mohli mít těžce na háku, protože se nemusejí nikam hnát, nemají žádnou konkurenci a s minimem času na vývoj (co zvládnete udělat za sotva 12 měsíců?) klidně mohli stavět na loňské - už tak dobré - NHL 12, udělali vlastně pravý opak. Překopali téměř všechno a znovu překonali sami sebe. Logika by velela „nepouštět se do žádnejch větších akcí“ a vyčkat příchodu další generace konzolí. Asi až s nimi bychom čekali nový systém a fyziku bruslení, přepracovaný engine, umělou inteligenci…

Jenže Kanaďany zjevně čekat nebaví, takže nějakým zázrakem vyškrábli z těch zastaralých krabic poslední zbytky výkonu a všechno tohle hráčům dopřáli. Jen tak, protože můžou. A protože chtějí. Tudíž překvápko a možná i lehká ochutnávka věcí příštích, co se na nás chystá v dalších ročnících. NHL 13 opět posunula sérii směrem k dokonalosti a předvedla, že to jde i po 20 letech/pokračováních a v ročních intervalech. To jiné žánry se jen vezou, recyklují a stagnují. A jsou to právě sporty, kde se neustále inovuje a vylepšuje, ačkoli už zdánlivě není co.

Mimochodem, tohle všechno prakticky platí i pro FIFA 13, třebaže v jejím případě to byla spíš evoluce, než revoluce. I ona by klidně mohla být na prvním místě, kdybych tak moc fandil fotbalu. Ale já byl vždycky hlavně hokejista, takže…

Marek Beniač na Eurogameru recenzuje závody a sporty, dříve působil na Tiscali Games.

Souhlasíte s osobní hitparádou redaktorů nebo to vidíte úplně jinak?

Příště se o svůj žebříček podělí zbývající redaktoři Martin Zavřel, Pavel Oreški, Martin Frey nebo Michal Bayerl. Předtím už své BEST OF 2012 publikovali Aleš Harazim, Agarwel Idiriz, Michal Jonáš s Jiřím Sládkem a Miloš Bohoněk. Vaše nejlepší hry z 2011 můžete volit v čtenářském hlasování zde.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

FIFA 13

iOS, PS3, Xbox 360, PS2, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, Nintendo Wii, PSP, PC, Nintendo 3DS

Need for Speed: Most Wanted (2012)

iOS, PS3, Xbox 360, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, PC

See 4 more

NHL 13

PS3, Xbox 360

Ridge Racer Unbounded

PS3, Xbox 360, PC

Sonic & All Stars Racing Transformed

Android, iOS, PS3, Xbox 360, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, PC, Nintendo 3DS

WRC3

PS3, Xbox 360, PS2, PlayStation Vita, PC

Related topics
About the Author

Marek Beniač

Contributor

Comments