Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PlayStation Network už 6 dnů mimo provoz

UPDATE: Stále žádné dobré zprávy.

Už šest dní trvá výpadek sítě PlayStation Network, zatím nejrozsáhlejší v historii. Událost doposud hodná pozornosti jedině herních serverů se během víkendu dočkala i titulků na předních stranách zpravodajských serverů, od britského BBC až po Český rozhlas.

Americká i evropská část PSN a jejich společných pětasedmdesát milionů uživatelů jsou mimo provoz už od středy, údajně kvůli "zásahům zvenčí". Podle oficiálního stanoviska Sony za potíže může fakt, že celý systém i službu Qriocity někdo hacknul. Firma posléze PSN vypnula, aby uživatelům zajistila bezpečí, a momentálně prý celou službu "přestavuje" tak, aby se podobný hack nemohl opakovat.

Kdy přesně PSN zase naběhne není jasné ani v pondělí po poledni. Po internetu se akorát šíří nepotvrzené zprávy, že služba naběhne zítra, ačkoliv tradiční update obchodu PSN Store se prý nechystá. Podle krátké rozhovoru s Videogamerem nyní Sony zjišťuje, zda bylo narušeno soukromí uživatelů.

Na celou věc o víkendu zareagoval i konkurenční Microsoft, který v sobotu a neděli spustil tzv. Víkend bez hranic neboli pokus o Guinessův rekord a zároveň dva dny zlatého přístupu na Xbox Live pro všechny zdarma.

"Je samozřejmě politováníhodné, že Sony má problémy zrovna v takhle rušném herním čase. Microsoft si nijak nelibuje v tom, že hráči nemohou hrát své oblíbené tituly po síti," píše se v oficiálním vyjádření MS. Firma prý očekává, že to zvýší hráčský zájem o službu Xbox Live u těch, kdo mají doma obě konzole. Zda se týdenní nedostupnost PSN nějak podepsala třeba na prodejích Portal 2 nebo Operation Flashpoint: Red River ve verzích pro Xbox 360 firma zatím nechce komentovat.

K situaci se vyjádřila také podivná "hackerská skupina" Anonymous, které se v minulých týdnech zřejmě skutečně podařilo PlayStation Network několikrát hacknout, ačkoliv na diskusních fórech převládá spíš výsměch a přesvědčení, že jde jen o skupinku dětí lačnících po mediální pozornosti. Anonymous, kteří pravidelně vydávají tisková prohlášení, včera přispěchali s vlastním videem a popřeli, že by PlayStation Network jakkoliv hacknuli nebo se podíleli na jeho stávajících potížích.

Jak ve svém komentáři pro VG247 dodává Patrick Garratt, téměř týdenní výpadek PlayStation Network jen navazuje na problémy, které má Sony s hackery v posledních měsících. Nejdřív tu bylo prolomení bezpečnostního kódu PlayStation Network začátkem letošního roku a následný start pirátské scény s cracknutými hrami pro PS3, později ostře sledovaný mediální proces s autorem tohoto hacku Geohotem a nyní tedy výpadek v době, kdy zrovna vyšel Portal 2, nová Operation Flashpoint nebo Mortal Kombat. Garratt má za to, že soudním procesem s Geohotem si Sony udělala špatné PR a nepřímo si tak zadělala třeba i právě na hacknutí PSN.

Update 18:03 Jak řekl mluvčí Sony časopisu PC World, firma momentálně zjišťuje, zda nebyla ukradena čísla používaných kreditních karet na PSN. Patrick Seybold ze Sony také updatoval oficiální PlayStation Blog, bohužel ne zrovna s tou zprávou, jakou by si hráči přáli. "Vím, že všichni čekáte na další informace o tom, kdy bude PlayStation Network a Qriocity znovu zprovozněno. Bohužel vám zatím nemám co nabídnout," napsal Seybold. "Jak jsme řekli už dřív, jde o časově náročný proces a pracujeme na tom, abychom obě služby nahodili co nejdřív. Jakmile budeme vědět víc, dáme vědět. Děkujeme za vaši trpělivost."

Více informací o celé kauze zde.

Read this next