If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PC verze Skyrimu s porodními bolestmi

Opožděná možnost aktivace či objemné dostahovávání.

Opožděná aktivace hry

Pokud jste si stejně jako my přichystali zásoby energy drinků či se nadopovali kávou/kolou s vidinou perfektně strávené noci ve společnosti Skyrimu, zůstali jste zklamáni. Hra totiž od půlnoci ani později v noci na Steamu aktivovat nešla, až od 6:00 našeho času. Takže tím nejlepším, co se dalo udělat, bylo jít raději spát, abyste byli odpočinutí na další den.

Podle původních informací od Cenegy měla jít PC verze Skyrimu aktivovat od půlnoci ze čtvrtka na pátek. Ale už se někde ztratil důležitý dodatek, že se tím myslela půlnoc amerického času. A lidem, kteří mrzli ve frontě na půlnočním prodeji u nás nebo v zahraničí, asi bylo celkem jedno, kdo za to může - jestli Bethesda nebo její evropští partneři nebo Valve.

Pokud by šlo jen o toto, dá se nad tím mávnout rukou. Pár hodin čekání navíc nikoho nezabije, pokud tedy kvůli tomu nepromarnil spoustu času nebo nepřizpůsobil tomu své ostatní plány, jen aby nahlédl do světa Skyrimu, ještě než šel spát. Jenže tím porodní bolesti bohužel neskončily...

Nadšení z originálky v ruce dnes v noci vystřídalo trpké zklamání, zdroj: fjcdn.com

Objemné dostahovávání ze Steamu

Od čeho si pak kupujeme DVD, když už stačí jen blbej kód a pak se vám to stáhne?

nespokojená majitelka Skyrimu na PC

Hodně domácích hráčů Skyrimu na PC během dnešního rána a dopoledne hlásí ve fórech, že nemohou začít hrát dříve, než se jim hra opatchuje ze Steamu. "Před chvílí to dostahovalo 1 GB souboru a stejně to hlásilo, že hra ještě není odemčena a teď to zas stahuje 1,5 GB dalšího obsahu," smutně konstatoval autor EG Martin Frey dnes ve čtyři hodiny ráno, přestože měl hru ze Steamu dopředu pre-loadnutou a chtěl ji hrát ještě v noci.

Mnozí hráči neskrývají velké rozčarování, jako Martina Budínová, která na Facebook napsala: "Čau, nevíte někdo jestli nejde ve Steamu nastavit zakázání stahování ze "steamu" aby se mi hry "instalovaly" z DVD místo toho pomalýho stahovaní ? Od čeho si pak kupujeme DVD, když už stačí jen blbej kód a pak se vám to stáhne, jo pro lidi s připojením 5MB/s paráda ale co my se stahováním 78kb/s ?:D :D ??? Fakt mě to štvě ! Mám tolik krabicových verzí a všechny jsou na nic protože si hry steam všechny automaticky stahuje !!"

Možným vysvětlením prý je, že serverům Steamu se nepodařilo ověřit vaši instalaci na harddisku, a proto se rozhodly dát vám celou hru stahovat znovu. Údajně se to dá vyřešit (obejít) zastavením downloadu, smazáním instalace na harddisku, opakovaným nainstalováním Skyrimu z herního DVD a doufáním, že příště se už rozpoznání již nainstalované hry na harddisku třeba povede - více o tom zde. Paradoxně, Skyrim ze Steamu z ČR standardní cestou koupit nelze, stejně jako např. RAGE, pouze z jiných lokalit světa.

Těžko říct, jestli šlo o nějakou dlouhodobou chybu Steamu, resp. systému Steamworks (asi ano, protože to není první takový případ zpackaného uvedení hry) nebo zda to má nějakou přímou souvislost s jeho dnešním hacknutím. Valve ani Bethesda ani Cenega to zatím oficiálně nekomentovali. Potýkali se s tím však v úvodních hodinách po vydání hráči nejen v ČR, ale i ve světě, kde to tolik lidí neřeší kvůli rychlejší internetové infrastruktuře.

Padání hry u části hráčů

Jaká je aktuální situace teď, v pátek v poledne? "Hra se dekryptovala, spustí se launcher, ale pak mě to po startu vyhodí po 2 sekundách, vždy ve chvíli, kdy se v pravém dolním rohu objeví info o komunitních funkcích Steamu. Nevím, jestli to souvisí s hacknutím Steamu, ale z internetu jsem zjistil, že to nedělá všem. Jiní zase mají problémy s tím, že jim to mrzne a padá v menu kvůli zvuku, asi zřejmě ovladačemi zvukové karty," napsal recenzent EG Martin Frey. Zkrátka jak řekla Bethesda, vyvíjet něco pro PC je bolehlav.

Jaké máte zkušenosti s instalováním a rozběhnutím PC verze hry vy? Napište své poznatky do komentářů spolu s časem, kdy jste to zkoušeli.

Je možné, že během pátečního odpoledne nebo víkendu bude vše opraveno slíbeným patchem a šlapat jako hodinky. Hlášení o zmiňovaných potížích přibývají i v těchto chvílích, zatímco někomu jinému hodinová instalace a stahování tolik nevadí a pak už mu Skyrim bez problémů funguje.

Každopádně podobné události v moment vydání nejočekávanějších her - zaseknutí se někde napůl cesty mezi krabciovkami a digitální distribucí, s povinností projít čím dál složitějšími obstrukcemi před možností začít hrát - rozhodně nepomáhají herní PC scéně jako celku. Nelze se pak divit příklonu čím dál více hráčů ke konzolím, kde dají Skyrim do mechaniky, nainstalují (na X360 nepovinné) a hrají, ale zase nemají českou lokalizaci.

V naší včerejší recenzi obdržela xboxová verze Skyrimu, která se naštěstí s ničím takovým nepotýkala, hodnocení 10/10 (připravujeme rozdílovou PC recenzi a videorecenzi).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Elder Scrolls V: Skyrim

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments