If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Prodaný hardware od Nintenda

Nintendo drtí konkurenci s přehledem.

Nintendo má důvod pro pořádnou oslavu. Z posledních finančních výsledků vyplynulo, že se Nintenda DS (všechny verze dohromady) prodalo celkem 128.89 milionu kusů. Čímž DS překonává legendární Game Boy, kterého se prodalo 118.69 milionu kusů.

Na tomto čísle se hardwarová rodina DS zcela jistě nezastaví. Teprve nedávno bylo uvedeno větší Nintendo DSi XL a za nedlouho se přiřítí i papírová revoluce v handheldech - Nintendo 3DS. To bude zvládat zobrazování 3D obrazu bez nutnosti mít nasazeny speciální brýle. Handheldy Nintendo vždycky umělo.

A jak je na tom Wii, kterému se při oznámení (tehdy ještě pod jménem Revolution) polovina lidí smála a druhá polovina kroutila hlavou? Toho se za celou dobu, kterou je na trhu, prodalo 70.93 milionu kusů. Což činí Wii nejúspěšnější domácí konzolí Nintenda. Nejblíže je k tomuto číslu původní NES, kterého se prodalo 61.91 milionu kusů.

Dobře je na tom i software - Wii Sports Resort se prodalo celkem 16.14 milionu kusů, Wii Fit Plus 12.65 milionu kusů a New Super Mario Bros Wii celkem 14.7 milionu kusů.

A jak je na tom konkurence? To úplně přesně nevíme, ale Xbox 360 by se měl pohybovat někde kolem 40 milionů prodaných kusů (v lednu tohoto roku oznámil Steve Ballmer 39 milionů prodaných X360). A PlayStation 3 někde kolem 34 milionů prodaných kusů (33.7 milionu kusů oznámeno letos v únoru).

Věčné diskuze o tom, která konzole je lepší, mohou kvést nerušeně dál, ale čísla mluví jasně - nejprodávanější konzolí této generace je ta “nejslabší”, ta “divná” a ta, na kterou je nejmíň hardcore her. Nintendu se sázka na “novou” technologii (snímání pohybu) a jiný přístup (žádná honba za nejvyšším výkonem) vyplatila a opět s přehledem dominuje konzolovému trhu. Gratulujeme!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Adam Homola

Contributor

Comments