If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Prodeje Nintendo 3DS prý klesají

Snižila se i hodnota akcií Nintenda.

Dle analytické společnosti Lazard Capital Markets mělo sice Nintendo 3DS velký nástup a prodalo se ho v první dny rekordní počet kusů, ale postupně prodeje výrazně klesají.

Nintendo sice nezveřejnilo žádná konkrétní čísla pro USA, ale tvrdí, že první den v Americe se 3DS prodalo nejvíc kusů mezi všemi existujícími handheld zařízeními (tedy více než při startu Nintendo DS). V Evropě se prodalo během premiérového víkendu 303 000 kusů 3DS a předpokládá se, že v USA to bylo něco mezi 500 000 až 750 000 kusy.

Ačkoliv ale někteří analytici předpokládají Nintendu 3DS světlou budoucnost v podobě 11,6 milionů prodaných kusů a 70 milionů prodaných kusů koncem roku 2015 (zdroj), zatím se spíš zdá, že prodeje 3DS postupně klesají.

Podle analytiků Lazard Capital Markets se zařízení tolik neprodává nejen v USA, ale také ve svém domácím Japonsku, kde ho v prodejích poslední dva týdny dokonce poráží stařičké Sony PSP. V analýze píší, že by se prodeje mohly zlepšit během Velikonoc.

Možná i na tyto informace docela rychle zareagoval trh s akciemi. Nintendo má v současnosti nejnižší hodnotu akcií od roku 2009. Den předtím, než se začalo v Japonsku prodávat Nintendo 3DS, byla hodnota akcií o 22 procent vyšší, než je teď. Samozřejmě, pokles akcií má také něco společného se zemětřesením v Japonsku, ale akcie začaly klesat zejména až po zprávě, jak špatně se v Japonsku prodává Nintendo 3DS.

A aby toho nebylo málo, své růžky začíná vystrkovat také Apple. Nejen že je pro Nintendo 3DS velkou konkurencí v oblasti handheld hraní, ale už firmě přebrali i vysoce postaveného manažera. Šéf britského PR Nintenda Rob Saunders přešel do Apple po sedmi letech práce pro japonskou společnost. Ze stejné pozice odchází také Nick Grange z Activisionu, který se také přesouvá do Apple.

Fakt, že Apple začíná šťourat do herního průmyslu naznačuje také to, že oznámili velkou tiskovou konferenci zrovna na dobu, kdy se koná v Los Angeles herní výstava E3.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments