Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Hlavní důvod odkladu Mafie II

Nejde jen o dodělání hry, ale i o něco jiného.

Možná jste stejně jako my dlouze dumali nad tím, co vlastně vězí za překvapivým odkladem skoro hotové Mafie II ze začátku léta na konec léta. Můžete se spokojit s oficiálním vysvětlením producenta Denby Graceho z 2K Games. Ten nekecá, když posun přičítá "potřebě dodatečného vylaďování hry, dalším kolům focus testů, balancování obtížnosti, odchytávání chyb v obrovském městě a snaze o jeho plynulejšího rozhýbání."

Ale není to jediný důvod, proč si Mafii II nakonec zahrajete až koncem letních prázdnin, těsně před návratem do školy. Ten druhý důvod je úplně jiný a určitě se nedá označit za běžný, nebo se aspoň běžně neproflákne na veřejnost. Eurogamer.cz se ho dozvěděl z velmi dobře informovaného zdroje, který si přál zůstat v anonymitě.

Původně se podle něj Mafia II interně plánovala na konec května. Aby se vyhnula přetlaku spousty vyrojivších se očekávaných her (Red Dead Redemption, Alan Wake, Alpha Protocol, Prince of Persia, Lost Planet 2 atd.), musela by přijít o pár týdnů dříve. Na začátek května však nešla stihnout kvůli nezbytnému dodělávání. Jediným východiskem v uvažování 2K o vhodném jarním okénku pro vydání Mafie II se tak stal červen, pokračoval ve vyprávění zdroj Eurogameru...

A co se děje v červnu? Veletrh E3, kdy bude celý herní průmysl upřen na dění v Los Angeles. Jenže hodit mu odklad na triko, to by prý bylo vedle jak ta jedle. Na mysl vzápětí přišly nastávající vedra, kdy jdou všichni raději ven, odjedou na dovolenou a nesedí celé dny u konzole nebo PC, tudíž se nevyplatí vypouštět áčkové tituly. "Prodejnosti hry by teplo určitě neprospělo, ale tím to primárně také není," vrtěl hlavou informátor Eurogameru a nutil tak, ať se trochu více zamyslíme, aby nám to docvaklo.

V červnu se totiž koná ještě další významná akce, kterou bude sledovat úplně celý svět. Jižní Afrika, fotbal... - ano, Mistrovství světa ve fotbale. Mafia II je cílena především na evropské publikum a starý kontinent bude zrovna tou dobou žít MS 2010.

Jak zjistil Eurogamer.cz, jedním z rozhodujících důvodů pro odklad Mafie II nebyl samotný fotbal, kdy Evropané nebudou hrát hry tolik co jindy, nýbrž s fotbalem související vedlejší efekt. Cena reklamy v televizi totiž v červnu bude kvůli fotbalovému svátku extrémně drahá, uměle vyšponovaná nahoru. To sehrálo v rozhodování 2K o termínu vydání značnou roli. Protože téměř kdykoli jindy je inzerce na Mafii II vyjde podstatně levněji než v červnu zrovna během konání MS 2010.

V celkovém měřítku se podle našich informací na odkladu podepsaly oba výše nastíněné důvody společnou měrou. Tedy to, že Mafia II ještě není dokončena a ten čas navíc se ji moc hodí. Plus vysoká cena za inzerci v evropských médiích, pokud by vyšla zrovna v době probíhajícího MS ve fotbale, což by z pohledu 2K byly vyhozené peníze navíc.

Tak a je to venku. Vše dává logiku a nemůžeme se 2K vůbec divit. Bonusem pro ně je, že za tři měsíce navíc mohou pořádně vygradovat marketing, s čímž už zjevně začali (např. série vývojářských deníků, na Eurogameru s českými titulky).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia II

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments