If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE F1 2016

Dosud nejlepší formule.

Eurogamer.cz - Doporučeno badge
VERDIKT: Codemasters se vytasili se svou dosud nejdetailnější, nejvíce hardcore a nejuspokojivější F1 hrou.

Trvalo to dost dlouho, ale Codemasters na svou metu konečně dosáhli. Když jejich pobočka v Southamu v roce 2008 poprvé oznámila, že se jí podařilo uzavřít licenci na F1, byl to pořádný petrolejový poprask, který později přiživil úspěch a ohlas her jako GRID a Dirt 2. Mělo to být naprosto dokonalé spojení. Zkušenosti jednoho z nejlepších vývojářů závodních her a ta nejvyšší licence v motosportu. Vše naznačovalo tomu, že to bude velkolepé.

A téměř tomu tak bylo. Po jakémsi zástupném řešení v podobě F1 2009 na Wii - což byl adekvátně rychlý pokus od mistrů obchodníků ze Sumo Digital - byla hra F1 2010 dobrým debutem, který položil slibné základy. Lesklo se v něm cosi speciálního, co však v následujících letech pohaslo - šlo o snahy, které buď nenesly kýžený pokrok, anebo nenesly pokrok vůbec žádný. Navzdory veškerému potenciálu série F1 v posledních letech upadala a stala se takovým nedochůdčetem závodních her - všechen ten původní skvost mizel do ztracena.

F1 2016 ale představuje rázný návrat k původní formě. Tohle je hra o F1, o které Codemasters vyhrožovali, že ji udělají už od začátku. Už loňská ošuntělá F1 2015 naznačovala, že studio uchopilo základy hry pevně do svých rukou - byla pěkná, přístupná a autentická; mohla by být i skvělá, pokud by tolik neutrpěla kvůli snahám vydat hru na PlayStation 4 a Xbox One co nejdřív. Do F1 2016 Codemasters vrátili všechny věci, které museli odstranit v případě F1 2015 - kompletní režim kariéry, safety car - a návdavkem přidali spoustu dalších věcí.

Když zachytíte to správné světlo - a Codemasters vám k tomu dají spoustu příležitostí -, může F1 2016 vypadat nádherně. A navíc běží hezky plynule na 60 fps.

Právě v těchto detailech F1 2016 skutečně září a zároveň zde cítíte mírný posun ve filosofii Codemasters. Možná se inspirovali v samotném Dirt Rally: udělejte hru pro hardcore fanoušky, pro ty, kteří mají tento sport opravdu rádi, a zbytek se sám vyvrbí. Na F1 2016 je patrné, že ti u kormidla hry jsou do skutkové podstaty naprosto ponoření. Tohle je hra o F1 od bláznů zapálených do F1 pro blázny zapálené do F1.

A tak si můžete užít všechny ty šílené maličkosti tohoto sportu. Projeďte si zahřívací kolo a rozpalte pneumatiky a brzdy, dokud nebudou mít tu správnou pracovní tepotu. Podržte spojku při ručním startu, držte otáčkoměr těsně pod červenou čárkou, než zhasnou všechna světla, a pak až vyrazí všech 1000 koní, si hlídejte otáčky na první a druhé rychlosti a snažte se dostat před co nejvíc z těch 21 ostatních aut kolem vás. Šetřete si ty super měkké pneumatiky, abyste vydrželi další kolo v rané fázi závodu; hlídejte si rychlost při vjezdu do boxů a dávejte pozor, abyste nepřejeli bílou čáru na cestě zpátky na trať.

Užijte si detaily, které s sebou pojetí F1 od Codemasters přináší. Panely nad boxy, které se mění s každým ujetým kolem, pečlivě vyobrazená jména nad každou garáží - včetně vašeho vlastního jména v režimu kariéry - i možnost trucovat jako Kimi Raikkonen a říct svému závodnímu technikovi, aby sklapnul. Codemasters možná nemají tak velký rozpočet jako EA Sports, ale postupně se jim podařilo vytvořit hru o F1, která je svému sportu tak věrná jako FIFA tomu svému.

F1 2016 přidává detailům na hloubce, režim kariéry se vrací po roční absenci s více funkcemi a méně problémy než dřív. Už od počátku se můžete zapsat u kteréhokoliv týmu na seznamu, takže můžete pomoct Manoru vyšplhat o pár příček na žebříčku výš anebo udržet pozici Mercedesu na stupínku vítězů. A to s sebou nese pár hezkých nových vychytávek.

Rozhraní je slušně zaplněné, ale je to tak nutné - je zde spousta informací a na rozdíl od předchozích dílů série je nyní možné přečíst si vše o závodu z jediné obrazovky.

Možná ten největší úspěch F1 2016 spočívá v tom, jak hra dokázala, aby měly cvičné jízdy nějaký smysl - což je něco, co mnoha předchozím závodním hrám unikalo. Sedíte v kokpitu na jedné ze tří cvičných jízd před zápasem - vše se odehrává v té správné denní době, takže uvidíte singapurský městský okruh při nízkém večerním slunci, než se rozsvítí světlomety - a můžete si vybrat z řady cvičných programů. Když je dokončíte, získáte body, za které si pak můžete vylepšovat auto.

Tyto programy jsou v podstatě minihry, které se ovšem nevymykají snaze F1 2016 o realismus. Můžete simulovat kvalifikaci tím, že během tří kol dosáhnete určeného času; osahejte si trať tak, že budete projíždět brány, které představují začátek, vrchol a konec každé zatáčky; vyberte si obutí a prokažte, že dokážete jemně našlapovat během tří kol, ve kterých jde o práci s pneumatikami. Hře F1 2016 by jistě prospěla poněkud větší rozmanitost, co se týče úkolů v těchto cvičných jízdách, ale Codemasters se podařilo dát smysl závodnímu víkendu nad rámec toho, co se odehrává v neděli odpoledne, až světa pohasnou.

Kromě samotných závodů je tu pár štíhlých, leč efektivních bonusů: vrací se virtuální padok z F1 2010 s kompletní soupiskou známých tváří (Eric Boullier! Toto the Wolf! Maurizio „Prodal bych duši, abych vypadal takhle, až mi bude 60" Arrivabene!) a právě tady si můžete udržovat přehled o nabízených kontraktech, o tom, jak si vedete oproti kolegovi z týmu a dalším protivníkům, které potkáte během sezóny. Hře F1 2016 se obecně lépe daří vtáhnout vás do širšího světa F1 pomocí prostřihů před každým závodem, které zaznamenávají shon na startu, až po pozávodové formality. Engine on Codemasters sice možná nedokáže renderovat lidi z masa a kostí stejným způsobem jako uhlíková vlákna a ocel - všimnete si, že spousta modelů postav má poněkud nezdravě vyhlížející kůži a hrůzný výraz v mrtvolných očích.

Hra pro více hráčů letos těží z možnosti uspořádat kompletní mistrovství až pro 22 hráčů. Hra na rozpůlené obrazovce tu však stále není.

A jak to vypadá se samotnou akcí na trati? F1 2016 se v obvyklém receptu této série na odlehčené, leč zábavné ovládání nijak výrazně nešťourá - a to ovládání podle mě fungovalo dokonale - a úprav je zde jen hrstka. Závodění při dešti je nyní mnohem, mnohem náročnější než dřív, zatímco obrubníky byly přepracovány tak, aby měly výraznější vliv, když na ně narazíte. Když hrajete s volantem T500, cítíte slušný, téměř vynikající feedback, zatímco na ovladači je i tak dokonale možné zkrotit časté vrtění ocasem, když se všichni ti koně opřou do zadních kol.

Když spolu všechny prvky F1 2016 spolupracují, je výsledek docela magický. Jako příklad uvedu jeden konkrétní závod ze začátku kampaně. Slejvák před začátkem v Šanghaji se postaral o navlhlou trať (v jedné oblasti se F1 2016 od reality liší, a sice tím, že tu není žádný Charlie Whiting, aby vám překazil zábavu v dešti), přičemž prvních 8 kol se odehrávalo za zrádných podmínek, než se obloha protrhala. Když se osvícení dere na trať, jde o nervy, protože čekáte, až někdo zamrká, dokud Sergio Perez jako první neurčí mezivýsledek, načež vám vyskočí oznámení, že s určitým náskokem právě zajel nejrychlejší kolo a odstartoval šílený úprk do boxů. Když se tomu poddáte, můžete se snadno přesvědčit, že tohle je ta nejlepší hra s F1 na konzole za dlouhou dobu.

I tak se tady najde pár chyb. Umělá inteligence občas dělá podivná rozhodnutí - v závodu zbývají dvě kola a já byl na druhém místě s jasným náskokem před soupeři, a hra mi v tomto okamžiku jako optimální strategii doporučila změnit na třetí druh pneumatik, kteroužto nabídku jsem zdvořile odmítl. Ale pořád je to hra o F1, která obsahuje veškerá omezení, která s sebou přináší daná licence. Pokud však máte tento sport aspoň trochu rádi, F1 2016 vám nejspíš přijde jako úžasná věc. Její pojetí tohoto sportu mi přišlo tak opojné, že pro mě to není jen ta dosud nejlepší hra s F1 od Codemasters - je to to nejlepší pojetí závodních okruhů od úchvatných dnů série TOCA.

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex ExtremeGamer.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

F1 2016

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments