Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Souzení Češi fotili mnoho vojenských cílů, tvrdí řecké weby

Přinesly detaily s odvoláním na tamní tajnou službu.

Aktualizace - reakci nám poskytl Marek Španěl, šéf Bohemia Interactive, a poté vyšlo najevo, že mělo jít o léčku svědka kvůli konkurenčnímu boji, že to podle ministra zahraničí Schwarzenberga nevypadá dobře (vč. popření vybavení nočním viděním) a také znovu promluvil řecký obhájce.

Vlastní zpráva - Mediální scéna a hráčská veřejnost žije v přesvědčení, že dva vývojáři ArmA 3 ze studia Bohemia Interactive jsou v Řecku několik měsíců drženi ve vazbě kvůli nevinné jediné vteřině záběru z videa natočeného z auta cestou na letiště, jak v září tvrdil jejich obhájce. V tomto světle se zdálo páteční zamítnutí jejich odvolání i následné poslání k soudu jako zcela nepochopitelná šikana a začalo se proto mj. plánovat svolání protestní demonstrace. Jenže v rámci objektivity je nutné informovat i o pohledu na celou věc od protistrany, ač tyto řádky nepíšeme zrovna rádi.

Eurogamer si zpětně dohledal, jak o kauze referovaly různé řecké weby specializované na vojenskou tématiku a národní bezpečnost, o čemž se dosud nevědělo a nezmínila to v jinak vyčerpávajícím archivu ani fanstránka HelpIvanMartin.org.

Podle National Intelligence Service of Greece, což je tajná služba, něco jako domácí BIS, představovaly činy zadržených mužů na Lemnosu pro Řecko vážné bezpečnostní riziko. "Měli s sebou hi-tech audiovizuální techniku, dokonce i noční vidění. Našly se u nich velmi detailní záběry taktických a alternativních cest k odpalovacímu stanovišti raket (MM-40 Exocet Block II Batteries Base), letiště, výstražného radaru, stanice řízení 8. družstva, zařízení 88. velitelství, zásobovacích center s palivem a dalších klíčových strategických cílů," napsaly servery DefenceNet.gr či Kostasxan. Zabavené nahrávky jsou dle jejich zdroje velmi podrobné a mají se zaměřovat to, čím je řecká armáda vybavena, jak se k tomu dá dostat a také pravděpodobné trasy (mapy) pohybu vybraných vojenských jednotek, takže šlo o exterémní hrozbu, měl prohlásit nejmenovaný zástupce řeckého ministerstva obrany.

Podobnou zprávu zveřejnily v září (tzn. nemůže jít o zpětnou obhajobu dlouhé vazby) i další řecké weby jako Inews či Defence-Point. Ve svém komentáři se Řekové pozastavují nad tím, proč Češi věnovali tolik pozornosti právě získání údajů o alternativních přístupových cestách k vojenským zařízením a také dodávají, že v dosavadních videích z ArmA 3 byly ukázány spíš civilní, ale nikoli vojenské struktury.

Ve výsledku se vlastně jedná o podrobnější rozvedení dřívějšího oficiálního stanoviska řeckých úřadů. Podle uvedených, nově objevených zdrojů se tedy měli oba Češi provinit mnohem větší měrou, než se doposud myslelo, a pokud by vše byla pravda, což nelze snadno ověřit, šlo by postupu řeckých úřadů o něco více rozumět - byť stále zůstává otázkou, proč vyšetřování ani po 70 dnech nelze vést na svobodě.

Řecká média pokládají Ivana Buchtu a Martina Petzlara za turecké agenty a mluví o nich tak dokonce i v titulcích svých zpráv. Protože jak vysvětlují, Turecko prý nikdy pro takovéto špionážní mise zásadně nikdy nepoužívá Turky, nýbrž občany jiných zemí. Jednoho času prý Turecko preferovalo posílání Nizozemců, ale od těch údajně ustoupilo, protože na ně měla sázet i CIA na Středním východě. Také dodali, že výzvědných misí na Lemnos se odehrává mnoho a že měli mít zpravodajské informace o nějaké chystané právě na září. Co se týče těch 25 vězńů na jedné cele ve vazbě, prý za to může hlavně geografická poloha Řecka, neboť se tam vrací většina imigrantů ze zbytku Evropy jakožto do prvního místa, kde vkročili na půdu Evropské unie.

Eurogamer požádal o vyjádření k výše tlumočeným skutečnostem i Bohemia Interactive, kteří naposledy mluvili o soukromé dovolené obou mužů (z nichž jeden nechal doma těhotnou manželku a malé dítě) pro obdivování krás ostrova, a článek případně aktualizuje.

Zatím určitě stojí za přečtení sobotní komentář redaktora SCORE Michala Jakla, který jde proti proudu, když upozorňuje na absenci detailů o celé obžalobě, zastává se ministerstva zahraničí (dle něj jistě dělá vše, co legálně může), a také proč nespatřuje smysl v chystané protestní demonstraci.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments