If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Red Dead Redemption

Nejlepší kovbojka vašeho života.

Cože? Pisálek? No ty nemám zrovna v oblibě. Ale když řikáš, že škrábeš pro ten plátek Blackwater Ledger, tak to ti klidně povim. Teda menuju se John Marston a asi už si vo mě slyšel. Jo jo, vo tý mý cestě se řiká, že to bylo Redemption, jako vykoupení jestli mi rozumíš. Však si v něm ty vaše noviny může kdokoliv koupit přece a počíst si, co se tam zrovna děje.

Mno, mám to jako vzít úplně vod začátku, myslíš? No dřív to stálo pěkně za prd. Ti řeknu, moje matka byla děvka a fotr, kerej záhy zdrhnul, její kunčaft. Vychovala mě tak ulice, no spíš můj gang. I Billy v něm byl, jako můj bratr. Jó to byly časy, loupeže, únosy, banky, však asi víš, jak to myslim. Jenže to už je dávno a časy se změnily. Tenkrát to přehnali, tak sem se zapřisáhl, že budu sekat dobrotu a svoje kumpány, kerý v tom pokračovali, ty že dostanu. No, když ti držej nůž na krku federální agenti, tak na výběr moc nemáš.

Ti šmejdi mě skoro zabili, kdyby mě nenašla a nevykurýrovala jedna bodrá farmářka. Ještě jí snad visim patnáct babek za felčara. Tím sem se ocitl tady, na západní hranici Států, přesně v tom Novým Austinu. Jen pomalu sem se dával zpátky do kupy, no začal sem žít tou pomstou...

Mexiko je proti USA jako pana a orel.

Mezitím už Billy a jeho banda začali platit za nejhorší hrdlořezy Západu. A navíc se zabarikádovali ve svý nedobytný pevnosti, na kterou byl i sám zdejší šerif krátkej. No, fakt dobrej chlap, akorát mu ten zákon krapet vyžral mozek. Jenže já musel nejdřív pomáhat na farmě. Nechtěl sem bejt nezdvořilej za ten zachráněnej život. A tak sem začal nahánět koně a krávy, hlídat hranice pozemků, nebo brát noční hlídky a kárat bourače morálky. I na začátku mý cesty tak bylo co dělat. Pěkně na druhé straně barikády, však sem se napravil přece. Když sem nabral sílu, začal sem makat i pro šerifa z Austinu, protože sme se dohodli, že mi pomůže s dobytím tý pevnosti.

Tak sme spolu vyprášili pěknejch pár banditů a gangů a já si skoro začal zvykat na spořádanej život farmáře a pomocníka šerifa. Díky tomu ale ani na začátku nebyla nuda. Jednou sem honil dobytek a krotil koně v rodeu a podruhý zase naháněl a střílel zločince. Musel sem ale vydělat pořádný prachy, protože pro moji odplatu sem potřeboval dost těžký nádobíčko. A taky procestovat kus světa. Něco mi dávala farmářka za pomoc a šerif taky nebyl skoupej, ale já si vydělával i sám.

Sloupek Blackwater Ledger: Zpočátku není Redemption ani tak o čisté akci, jako spíše o jiných, ale také zábavných činnostech. Na úvod tak hlavně pomáháte na farmě, naháníte koně a dobytek, popř. krotíte koně v rámci povedené balancovací minihry. A přitom si tak osvojíte ovládání koníka a další činnosti. Pravá akce a přestřelky přichází na scénu vlastně až s úkoly od šerifa, kterému pomáháte likvidovat nekalé živly. Redemption již není jen o soubojích a střílení jako jeho konkurenti, ale akce je pouze jednou z částí velmi bohaté hry.

Prostředí je skvěle navržené pro přestřelky ve krytu.

Ono se stačilo jen pozorně dívat po zemi. To ti řeknu pisálku, něco tak úžasnýho si snad ve hře ještě nikdy neviděl! Tam daleko máte ty velký města, Liberty City v tom státě GTA, ale tady ten Západ je ještě mnohem větší a živější, než ten vedlejší stát San Andreas. Tryskem na koni ho projedu za dlouhý minuty, na délku má desítky kilometrů. Tak propracovanej svět zřejmě jen tak někde neuvidíš! A kromě lidí tu žije plno krásnejch zvířat. A nemyslim ty moulo jen koně, na kterejch jezdim, co to dá.

Šlápneš blbě a po noze ti lezou mravenci. Skoro do nosu ti lezou mouchy. To je hnůj co? Ale zastavíš se na pláni a přes ni přeběhne stádo mustangů, kerým je v patách tlupa pum. Jo, i mě takhle párkrát napadly! Nic příjemnýho teda. To už radši smečku vlků, ty ti ale roztrhaj koně. Medvědům se raději vyhejbám, ale vysoká je taky dobrej zdroj kůže a masa. Skoro všechno od tebe odkoupí v obchodech. Sejmou ti koně? No problémo, tak ho stáhneš a jeho části pěkně prodáš.

Proč nakládat zločince na koně, když ho můžete táhnout?

A tak to můžeš dělat se všim, zajícema, svištěma, ptákama, však kroužící supi neklamně označujou nějakej masakr…, brr, hnusnej pohled. Ale řeknu ti, jaký tady maj skvělý koně. Jo, když na to máš, tak si koupíš toho nejrychlejšího, ale na zapískání ti stejně jeden dycky přiběhne, nebo si prostě ukradneš jinýho. Je směšný, že ti na hvízdnutí nejprve přiběhne třeba pes a když si vlezeš do povozu, tak ti tvůj kůň běží v patách. Jak věrní to sou společníci!

Sloupek Blackwater Ledger: Redemption je postaveno na enginu z GTA4, ale zdejší svět je mnohem rozsáhlejší a velmi živý. Již od úvodu můžete cestovat prakticky kamkoli a všude potkáte mnoho druhů zvířat od hmyzu, přes ptáky a hlodavce, až k velkým zvířatům a šelmám. Ty se řídí zákony potravního řetězce a občas dravci napadnou i vás. Navíc je flóra příjemně rozmanitá a každá oblast mapy má trochu jiný ráz. Jednou cestujete po prašných pustinách, jindy se brodíte lesy, abyste se vynořili na úpatí stolových hor kam oko dohlédne, nebo na okraji krásného jezera. V Redemption si tak užijete jedno z nejkrásnějších herních prostředí v současných hrách vůbec.

S kočáry byla taky legrace hlavně při závodě. To sem potřeboval naverbovat pár chlapů, aby mi s mojí prácičkou pomohli. A tak sme potřebovali prachy na munici, takže sem zajel několik závodů s bryčkama i jen tak v sedle a všechny je čéče vyhrál! To pak káplo pěkně. Když sem ale už měl ze sedla vlka, dal sem přednost pravýmu dostavníku. To máš jako taxi, doveze tě do jakýkoli osady. Však sem si užil i na místě střelce a musel sem bránit povoz proti banditům, stejně jako sem převzal otěže a rovnou dostavník řídil.

Už jen objevovat různé druhy zvířat je zábava, navíc se dají dobře zpeněžit.

Auta, ty už sem tady taky viděl, železnýho oře se tu taky nikdo nebojí. Však je rok 1910 jestli se nepletu, průmyslová revoluce dorazila i sem kamaráde. Já to náhodou ocenil. Když mi to sporadicky ujelo a ztropil sem nějakou tu neplechu, jako třeba sejfíček, přepad a podobně, tak po mě dycky šli šerifové a lidi mě klidně práskli. Ale to pak stačilo rychle zdrhnout do úkrytu, nebo zajít na telegrafní stanici, kde sem se mohl vykoupit prachama nebo dopisem od vrchnosti.

Sloupek Blackwater Ledger: Nejčastější dopravní prostředek je sice kůň, ale řídit můžete i dostavník a povozy, později taktéž i motorizovaná vozidla. Přitom se kočáry skvěle řídí a platí na ně reálná fyzika, co se pohybu kol týče. Jízda s nimi je tak opravdový požitek a jejich kodrcání působí velmi reálně. A když už je neřídíte, tak je pro změnu vyhazujete do povětří s dynamitem. Pokud dostavník využijete jako drožku, můžete přeskočit čas do cílové stanice. Podobně lze bleskově cestovat i v pustině, kde si můžete rozdělat bivak a v něm si uložit hru nebo se přenést na libovolné místo na mapě. A nakonec lze nastoupit i do vlaků, jež zde pravidelně jezdí. Možností jak (rychle) cestovat je v Redemption opravdu přehršel.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Red Dead Redemption

PS4, PS3, Xbox 360, Nintendo Switch

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments