If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rozbor traileru z Grand Theft Auto V

Pojďte se čtyřmi redaktory EG zapátrat, co o hře prozradil.

Tak, a je to venku! Propagace nedávno oficiálně oznámeného GTA 5 se rozjíždí startovním trailerem, který toho před pár hodinami v necelé půldruhé minutě ukázal docela dost. Redaktoři českého Eurogameru se zde s vámi podělí o své bezprostřední pocity čerstvě po shlédnutí:

Michal Jonáš

Znovu se na scénu vrací stát San Andreas a v něm velkoměsto Los Santos na motivy skutečného Los Angeles. Takže ten, kdo čekal zbrusu nové lokace, může být malinko zklamán. Však virtuální Angeles bude svému předobrazu hodně podobné, jak dokazuje nejen kopec Hollywood s hvězdárnou, překřtěný na Vinewood, ale také třeba nejstarší molo v Santa Monice zvané Pleasure Pier, včetně ruského kola a horské dráhy, jak je tomu ve skutečnosti.

Položený serf na plavčíkově budce by zase mohl poukazovat na možnost sjíždění vln, nicméně chlapík se zajímavou mikinou s logem sportovního gymnázia Pump & Run vyznává raději obyčejný běh. Hodně atraktivně video představuje dopravní prostředky, takže je nasnadě, že na projížďku si zřejmě vybereme kromě aut a motocyklů smyšlených značek třeba ještě vodní skútry, vrtulníky, zcela jistě i letouny (ten práškovací dvouplošník je nádherný, že?) a co třeba nasednout do té velké vzducholodi, která se rovnou několikrát mihne v traileru? Každopádně nad centrem v rychlosti přeletí variace na proudový letoun AV-8 Harrier, do něj se posadíme určitě.

Překvapivě málo toho trailer ukázal o postavách nové hry, snad jen se dá z trochu znuděného hlasu zřejmě hlavního hrdiny vydedukovat, že si v Los Santos chce užít dovolenou a trochu relaxovat (což se jistě později krapet zvrhne, jak ilustruje vyloupení klenotnictví v převleku za deratizátory), přičemž ho do města přilákalo hlavně zdejší příjemné podnebí, znovu střídající den a noc. Však očekávám krácení dlouhé chvíle třeba na golfu a taková turistika pod těmi krásnými vysokohorskými štíty by také nemusela být věru špatná. Samozřejmě když ji zpestří nějaká akční vsuvka...

První trailer z Grand Theft Auto V

Že se pátý díl GTA bude točit kolem peněz (viz logo), zase dokazuje nastíněná možnost prodávat a kupovat (a možná i stavět) nemovitosti, však jedna z těch obřích vil nad roklí působí dosti honosně. Všimli jste si toho nádobíčka pro DJ pod terasou? Třeba půjde využít v nějaké minihře, ostatně stejně jako posilovny a piercingové salony pro zkrášlení těla, což by reinkarnaci San Andreas dílu dosti odpovídalo. Doufám, že ten hvězdářský dalekohled na terase vily s pohledem k zemi využijeme v nějaké misi pro špehování nahých ženštin v sousedství, však podle jeho nasměrování majitel asi zapáleným hvězdářem určitě nebude.

Pokud si dáte dohromady veškeré dálniční cedule, tak je vidno, že pětka se stejně jako San Andreas vrátí do konceptu celého státu s několika městy, takže krajina by mohla být rozmanitější, než Liberty City z posledního dějství. Každopádně mi zdejší Los Santos přijde snad nejvíce zaneřáděné odpadky v celé GTA sérii. Pro likvidaci zlořádstva video nabídlo ale jen automatickou pušku AK-47 s tlumičem, kterou jsou vybaveni lupiči u klenotnictví. Úchylný humor bratrů Houserovic ale dokazuje krátká vsuvka s přejetím poštovního auta, kdy je patrný i registrovaný slogan pošty "Snažíme se to neztratit.".

Zklamání někomu může přinést vcelku průměrná grafika, která jakoby moc velkou cestu od čtyřky neprodělala, ale to by mně ani nevadilo. Třeba ty hory vypadají stejně překrásně a GTA přece nikdy zázračnou grafikou neoslňovalo, to je spíše hra postavená na obrovské svobodě, geniálním příběhu a totálně úchylných dialozích, o což se ani v nové pětce nebojím. Jakkoli bych sice uvítal nějakou zbrusu novou lokaci a ne jen návrat do starého San Andreas (byť jistě zcela shodné asi nebude), tak to nic nemění na faktu, že se na pětku velmi těším. U většiny z vás to asi bude podobné, však pokud z videa ještě něco vyšťouráte, určitě se pochlubte v diskuzi.

Adam Homola

Mně osobně oznamovací trailer ústa nijak neotevřel. Bohužel. Byl pěkný, ale tak nějak mi v něm něco chybělo. Něco zásadního. Něco, co dělá Rockstar Rockstarem. U prvního traileru na čtvrtý díl jsem uvítal příjemnou změnu v hlavní postavě a ve výrazně jiném tónu celé hry. Tady to zase vypadá na trochu volnější atmosféru v příjemnějším prostředí?

Jezdit si kolem pláží a palem při západu slunce bylo ve Vice City parádní. A pokud bude Grand Theft Auto V alespoň vzdálenou kombinací Vice City a San Andreas, tak nebudu mít nic proti. Ale to bych neměl asi v žádném případě. Navíc je fajn, že se GTA přesune ze špinavých ulic Liberty City někam, kde to vypadá výrazně optimističtěji.

Je ale trochu škoda, že nás Rockstar neohromil něčím překvapujícím a vydal "jen" poměrně standardní trailer. Kdo jiný přitom umí kontroverzi a zajímavá témata tak dobře, jako Rockstar? Možná jsem čekal moc, možná se toho dočkám v příštím traileru, možná až ve hře. Každopádně se už teď, i přes vlažnější přijetí traileru, nemůžu dočkat.

Jan Doskočil

Přestože jsem trailer poprvé shlédl na mobilu (přes nový HTML5 přehrávač EG), nešlo si nevšimnout snahy o maximální autenticitu skutečného Los Angeles. Třeba hned úvodní zábradlí na molu v Santa Monice (foto). Nebo ty papírové bedny bezdomovců a nepořádek na špinavém chodníku ve vybydleném centru města pod mrakodrapy. Nevím, jak se to Rockstaru povedlo přenést do hry, ale i z pouhých pár vteřin traileru mě do nosu praštil ten všudypřítomný nesnesitelný smrad chc*nek na ulicích reálného L.A.

Z traileru mě nejvíce zaujala scéna ve 20. vteřině, kde hrdina se dvěma dívkami s baťužky a karimatkou na zádech oddávají turistice pod horami. Znamená to, že v GTA V bude takto propracované členité okolí města (i když Alan Wake to pochopitelně není) a že postavy budou používat jiné animace při stoupání do kopce, než když jdou po rovině? Nebo to je pouze naaranžovaná cutscéna? Zajímavý je i nálet práškovacího letadla na dělníky na vinici, jejichž pohyby asi rovněž zohledňují stání na svahu. A když jsem u těch animací, musím zmínit i způsob, jakým prchá zřejmě Hispánec před muži zákona a helikoptérou. Hezké je i to zatloukání cedule před dům. Grafika (zejména modely postav) dokázala překvapit tím, co ještě tvůrci vymáčkli z pět let starého hardwaru konzolí. Čekal jsem ji o něco slabší, vzhledem k rozloze herního světa, byť prostředí je zastaralé.

Celkově však tomuto traileru něco chybí. Scénář nemá špatný, ale s odhalovacím trailerem na GTA IV (se zrychleným pulsem New Yorku a nasvícením věžáků za různé denní doby) se nemůže měřit ani náhodou. Možná za to může slabší hudba, zejména v jeho první polovině. Když ji srovnáte s výběrem diskotékových skladem do trailerů na datadisky pro GTA IV, je to úplně jiná liga. Nebo je důvodem horšího celkového pocitu výběr scén do traileru, snad jako by tam Rockstar neměl co dát lepšího? Z většiny z nich si na zadek asi nesednete, ty s auty působí přinejlepším pouze "obyčejně".

Závěr? V tomto žánru už je přeci jen větší konkurence než za dob Vice City - každý, kdo není zabedněným fandou pouze GTA, bude muset logicky srovnávat s Mafií 2 (ta vyšla vloni a zjevně vypadá lépe), Saints Row The Third, inFamous 2, Prototype 2 atd. Čili pokud bych měl soudit jen na základě traileru, GTA V nemusí být špatné (díky prosluněné atmosféře, důrazu na detaily, novému zpracování venkova a animacím postav, pokud zde nejsou jen podvrhem), ale burzovní terminologií: akcie GTA V po tomto traileru mírně klesly oproti stavu před jeho shlédnutím.

Pavel Oreški

Mám smíšené pocity. Z prvního videa ze čtvrtého dílu jsem ale také nebyl nadšený a pak jsem si GTA užil. Tedy příběhovou linku, protože kromě ní ve čtyřce nebylo moc co dělat. A jak se zdá, nebude se to znovu opakovat. Posilovna, spousta letadel, piercing aka upravování vzhledu postavy, golfové hřiště, jízda na vodním skútru, rozlehlejší svět - to vše jsou indície, že GTA 5 naváže na rozmanitost prvních tří trojrozměrných dílů. A to je dobře. Nejvíce nadšený jsem z návratu Tommy Vercetti, mého oblíbence z Vice City. Jestli je to tedy on. Naopak mě vůbec neoslovila atmosféra a ani hudba podbarvující trailer. Stále vzhlížím k Vice City plnému neonů, diskoték a skvělé hudby osmdesátých let.

Syrovost hospodářské krize zasazená do kontrastu s extrémně bohatou skupinkou vyvolených by vypadala dobře v dokumentu Michaela Moora, ale v GTA podle mě nemá místo. Já chci hrát za šviháka v obleku, který jezdí ve skvělé káře, i když je teprve na začátku své kriminální kariéry. Což by mohlo v případě vtělení se do Tommyho vyjít. Zpracování Los Angeles mi přijde zbytečně obyčejné a přespříliš podobné skutečné předloze. Snad jen západ slunce na pláži nebo sytě oranžově nasvícený nápis Vinewood dávají naději, že se GTA vrátí od realističtějšího zpracování a chmurnějšího příběhu k ulítlé zběsilé jízdě plné kýčovitých scenérií. Jenže co se nezamlouvá mě, může jiného nadchnout. A hlavně, je to jen první trailer! Tu pravou atmosféru budeme moci nasát až v momentě, kdy nasedneme do kradeného auta, pustíme si rádio a projedeme si nové město sami.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto

PC

Grand Theft Auto IV

PS3, Xbox 360, PC

See 1 more

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments