Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

ROZHOVOR o českém startu Xbox One s Microsoftem

Věnujeme se uvedení na trh, výkonu i slevám.

Eurogamer uspořádal vlastní rozhovor s Veronikou Brožovou, marketingovou manažerkou českého Microsoftu, která ochotně objasnila některé dosud neznámé lokální záležitosti a vrátila se k pátečnímu oficiálnímu uvedení konzole Xbox One na domácí trh. Záměrně se přitom vyhýbala tématům, na které odpověď zazněla již dříve.

Od pátečního zahájení prodeje Xbox One v ČR uplynulo pár dnů. Jaké zatím máš ohlasy od obchodů o zájmu zákazníků, třeba ve srovnání se startem PS4 či s dřívějším uvedením X360?

V tuto chvíli máme prodáno 80% našich předobjednávek a ještě jednou velký dík patří všem naším fanouškům, kteří si počkali na oficiální uvedení Xbox One v ČR.

Dostalo se na všechny české zájemce o konzoli s předobjednávkou, nebo pro ně bude nějaká další várka? Je problém dnes konzoli v ČR sehnat, je třeba někde rozebraná? Panuje větší zájem o model s Kinectem nebo bez něj?

Ano, snažili jsme se zajistit dostatečné množství konzolí na datum vydání. Je pár obchodních partnerů, kteří již mají svoje dodávky na den vydání rozebrané, ale stale je naleznete u jiných prodejců. Věřím tedy, že by se v ČR neměl najít fanoušek, který se k Xbox One za uplynulý víkend nedostal.

Letos na podzim se spousta lidí rozhoduje o pořízení jejich první konzole. Čím bys je kromě exkluzivních her chtěla zaujmout, aby si pořídili Xbox One?

Jak říkáme, Xbox One je vytvořen od hráčů pro hráče a hráči si cení především exkluzivních titulů, kterých máme momentálně na generaci 8 nejvíce (se skutečně oznámeným datem vydání). A věřím, že exkluzivky jsou to, co generaci 8 u hráčů rozhodne. Xbox One navíc nabízí unikátní multiplayer s kratším čekáním v lobby, funkcí smartmatching a mnoho dalšího. Mezi další lahůdky patří například interakce s vaším tabletem, PC nebo telefonem díky aplikaci Smartglass, propojení s cloudem, přehrávání filmů z USB nebo 3D Blue-ray filmy a mnoho dalšího. Samozřejme i nový Kinect senzor nabízí naprosto uniktání možnosti, at již je to vidění ve tmě, rozpoznání hloubky až na 5mm umožnující ovládání pouze prsty, nebo ovládání hlasem. Příjemným benefitem je například i hra zdarma každý měsíc pro zlaté členy Xbox Live.

Jak bys přesvědčila škarohlídy, kteří argumentují, že PS4 má o něco vyšší výkon díky rychlejší paměti?

Obě konzole jsou momentálně podtaktované a ani jedna nejede na plný výkon. V tento moment neexistuje hra, která by skutečně ukázala, co nová generace dovede, proto bych se do diskuze o výkonu nerada pouštěla. Každopádně jsme schopni s konzolí pracovat na dálku skrze updaty a již za těch 10 měsíců se výkon konzole zvedl o téměř 10%.

A proč si mají lidé zvolit právě Xbox One, když u dřívějších her panovaly problémy s nižším rozlišením než na PS4?

Všechny Xbox One hry od Microsoftu běží v plném rozlišení. Rozlišení her je vždy závislé na vývojáři a pokud se bavíme o té jedné Call of Duty: Ghosts, tak jí Activision napsal v nižším rozlišení, každopádně Xbox One standardně běží na 1080p.

V pondělí jsme upozornili, že drtivá většina digitálních her na Xbox One v korunách je nyní výrazně levnější než digitální verze pro PlayStation 4. Je to vaše strategie, která vydrží dlouhodobě a na kterou se cíleně zaměřujete? Nebo to spíš jen souvisí s globálními slevami a jedná se o věc mimo váš vliv, kterou akcentovat neplánujete nebo která nevydrží věčně (je jen spojena se startem v ČR)?

Žádné slevy nejsou na dobu neurčitou (i když je mi jasné, že by většina hráčů byla nadšená :) Slevy jsou vždy na limitovanou dobu a odsouhlasovány třetí stranou jako EA nebo Ubisoftem. Do budoucna jsou slevy určené majitelům zlatých účtů Xbox Live, kde díky programu Deals with Gold mohou získávat tyto unikátní slevy až 75%.

Zítra v druhé části našeho rozhovoru: Je pro český Microsoft důležitější Xbox One nebo Xbox 360? S kolika prodanými kusy by byl u nás spokojen? Jak zareaguje na skoro roční náskok PS4? A vzdal už snahy týkající se podpory služby Netflix v ČR?

Read this next