If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sága Dead Space

Průvodce všemi kousky skládačky.

Ať už jste sci-fi hororovou sérii Dead Space objevili teprve nyní s jejím druhým dílem anebo jste fanoušky již od roku 2008, je docela možné, že vám některé kousky téhle bohaté skládačky unikly. Nejde totiž zdaleka jen o dvě "velké" hry, ale také o několik menších, které navíc skvěle doplňuje několik filmů, opomenout bychom ale neměli ani knihy a komiksy. Následující průvodce vám pomůže se v kánonu Dead Space zorientovat.

Pokud patříte mezi ty, kdo považují knihu vždy za lepší než film, můžete nechat svoji fantazii zapracovat například při čtení románu Dead Space: Martyr. Tahle kniha je vlastně do značné míry "bible" světa Dead Space, popisující první setkání lidí s tajemnými artefakty a mutanty jimi produkovanými. Odehrává se na Zemi a popisuje cestu geofyzika Michaela Altmana, který během vykopávek objeví původní mimozemský artefakt - Black Marker. Dramatické následující události se stanou základem unitologické víry a spouštěcím mechanismem korporátních a vládních snah o výrobu technologií, založených na tajemném artefaktu. Menší prostor pro fantazii pak ponechávají komiksy Dead Space - papírová verze animované předehry původní hry, Dead Space: Extraction - poněkud bohatší varianta stejnojmenné hry, kde se například podíváte i na Zemi, a také Dead Space: Salvage, následně zúročený v podobě filmu Aftermath.

Další pomyslný krok v zážitku z Mrtvého vesmíru jsou animované filmy. Ten první z nich, s prostým názvem Dead Space a dostupný zdarma z internetu, XBL/PSN, či odemknutelný v Dead Space: Extraction, je nicméně spíše animovaný komiks, než film. Sedm dílů bylo postupně uvolněno ke stažení, jak se blížil Halloween 2008 a vydání původní hry. Nečekejte tradiční plnohodnotnou animaci, ale spíše rozpohybované statické obrázky z papírové předlohy. Přesto jde o skvělý úvod do příběhu, který vás strhne od začátku do konce: Seržant Abraham Neumann a detektiv Vera Cortez pracují pro Planetární bezpečnostní službu (P-Sec) na planetě Aegis VII.

Jejich příběh začíná snahou o vyšetření mimořádně brutální vraždy mezi kolonisty, ale rychle se změní v zoufalou snahu o přežití. Během geologických prací na povrchu planety byl totiž odkryt tajemný artefakt - Red Marker - jehož působením lidé nejprve trpí nespavostí, pak halucinacemi a nakonec násilnými záchvaty. Jako by to nestačilo, artefakt navíc způsobuje přestavbu mrtvé tkáně, takže se zemřelí vracejí k životu v podobě vražedných mutantů. Brutální masakr napříč kolonií trvá pouhých dvanáct hodin a na jeho konci nezůstane prakticky nikdo naživu. Skupinka kolonistů, která unikne v raketoplánu na palubu orbitující těžařské lodi Ishimura, tam pouze přinese smrtící nákazu.

Následující dvojice filmů jsou již plnokrevné animované záležitosti, vydané kromě DVD i na Blu-Ray. V případě Dead Space: Downfall jde o celovečerní film, sloužící jako doprovod a předehra k vydání první hry ze série. Můžeme v něm sledovat podivné seizmické aktivity, vedoucí k objevení artefaktu na planetě Aegis VII, stejně jako následné vypuknutí násilných zločinů a narůstající posedlost ze strany vyznavačů Unitologie, náboženství založeného právě na existenci tajemných artefaktů. Film se primárně věnuje událostem na palubě lodi Ishimura a vrcholí masakrem, na jehož konci doráží záchranná loď Kellion, známá z první hry.

Ačkoliv se film v mnoha ohledech prolíná s komiksem a Extraction, sleduje příběhy jiných postav. Druhý film, Dead Space: Aftermath, slouží jako doprovod druhé plnohodnotné hry. Těžištěm děje je posádka lodi USG O´Bannon, která je vyslána na místo "nehody" lodi Ishimura a kolonie Aegis VII, mezi jejichž troskami najdou úlomky zničeného artefaktu. Jednotlivé úlomky ovšem obsahují "otisk" celku, stejně jako buňky DNA. Následuje proto další série gradujících násilných událostí a zrodí se další vlna znetvořených Nekromorfů. Mezi jednotlivými protagonisty příběhu je významný především vědec Nolan Stross, který sehrává významnou roli v Dead Space 2.

Tak trochu mezi hrou a sbírkou animací se nachází interaktivní web No Known Survivors. Unikátní internetová stránka se stejnojmennou adresou nabízí několik příběhů, doplňujících svět Dead Space, skrze které se navigujete ve stylu klasických adventur typu Myst. Jako plnohodnotnou hru, byť "omezenou rozměrem", je potřeba označit Dead Space pro iPhone a iPad. Na poměry kapesní platformy překvapivě propracovaná odnož herní série nabízí prakticky stejnou hratelnost i srovnatelnou výpravu s dvojicí hlavních her série. Příběh vypráví osudy postavy s přezdívkou Vandal, která sehraje klíčovou roli v experimentech vedoucích k zamoření stanice Sprawl, sloužící jako dějiště druhé plnohodnotné hry série.

Hrou v pravém smyslu slova, i když poněkud omezenou produkčně, je také Dead Space: Ignition, stahovatelná z XBL a PSN, kombinující několik druhů puzzle s animovaným komiksem, v jehož příběhu se občas můžete rozhodnout, kterým směrem se dále vydáte. Pokud nemáte trpělivost na řešení jednotlivých puzzle, je ve hře také možnost rovnou odemknout všechny animované sekvence a shlédnout je bez hraní. Příběh vypráví osudy technika jménem Franco Delille a jeho přítelkyně, Sarah Anderson. Dvojice slouží na stanici Sprawl, kde se postupně hromadí podivné nehody, vrcholící nakonec krvavým masakrem a zamořením Nekromorfy. Hra poskytuje mnoho informací o stanici Sprawl (včetně její spodní části) a především dokonale vysvětluje identitu osoby, která na začátku Dead Space 2 osvobodí Isaaca Clarka.

Ačkoliv plnokrevné hry jsou oficiálně jen dvě, rozhodně byste udělali chybu, kdybyste podceňovali jejich bratříčka jménem Extraction. Ale vezměme to popořádku: původní Dead Space pro X360, PS3 a PC je samozřejmě základní stavební kámen celé ságy a snad jej není potřeba příliš představovat. Interní studio EA s názvem Visceral Games dostalo za úkol doplnit portfolio vydavatele hrou dospělého hororového žánru. Autoři si "vypůjčili" nápady snad ze všech známých sci-fi hororů od Vetřelce, přes Věc, až po Horizont události, ale zároveň vytvořili svéráznou vizi nedaleké budoucnosti s jedním mimořádně nebezpečným náboženstvím.

V době, kdy se z ostatních slavných hororů stávaly spíše akce (Resident Evil) a po novém Doomu nebylo ani stopy, se tahle podařená hra dokonale trefila do místa na trhu, ve kterém panovalo vakuum. Součástí kvalit hry je vedle působivé zápletky a prostředí také mimořádně propracovaná zvuková složka a zábavná hratelnost, postavená na nutnosti ustřelovat nepřátelům končetiny, k čemuž si postupně vylepšujete zbraně, určené původně pro těžařské účely. Příběh hry sleduje osudy mechanika Isaaca Clarka, který se dostane v rámci neúspěšné záchranné mise na palubu zcela zamořené těžařské lodi Ishimura a snaží se najít svoji přítelkyni Nicole. Jeho boj s nemrtvými monstry se postupně přenese i na povrch planety Aegis VII a vrcholí zkázou Ishimury i kolonie pod ní. Nicole se bohužel zachránit nepodaří, ale zmučený Isaac uniká v záchranném člunu.

O tři roky později se odehrává aktuální díl série, Dead Space 2, v současnosti nejznámější a také komerčně nejúspěšnější kousek skládačky jménem Dead Space. Vypráví další osudy Isaaca, uvězněného v rámci nebezpečného experimentu na vesmírné stanici Sprawl, tři roky po událostech z prvního dílu série. Isaac se tentokrát nesnaží jen o přežití, ale aktivně bojuje za zničení nebezpečného experimentu s uměle vytvořeným artefaktem. Kromě toho se musí postavit vlastním halucinacím a konfrontovat neustále se vracející přízrak mrtvé Nicole. Pokračování je oproti originálu vylepšeno v mnoha ohledech, což se týká i zcela nového multiplayeru, nabízejícího hráčům možnost utkat se ve skupinkách po osmi, složených napůl z lidí a napůl z Nekromorfů.

Jestliže máte rádi kvalitní hry, v žádném případě byste neměli opomenout ani Dead Space: Extraction pro PS3 a Wii. Je to plnohodnotná, propracovaná, bohatá, dlouhá a výpravná hra, nicméně nejde o akci z pohledu třetí osoby, nýbrž o kolejnicovou střílečku pro světelnou pistoli. Na konzoli Wii se míří "ukazovátkem" Wiimote, zatímco na Playstation 3 se míří pomocí Move (je zde ovšem i možnost ovládat zaměřovač tradičním analogovým ovladačem). Jde o jedinou hru ze série, kterou je možné hrát od začátku do konce kooperativně ve dvou hráčích. Dějově hra běží paralelně s předchozím komiksem, ale sleduje jinou skupinu postav a věnuje se mnohem více dění na palubě lodi Ishimura. Na motivy této hry vznikl také stejnojmenný komiks, který se hlouběji věnuje postavě Nicole a ukazuje také dění na Zemi.

Po působivém hratelném prologu, kde se na vlastní kůži stanete součástí nebohé skupiny dělníků, kteří vykopali nebezpečný artefakt, se na krátkou chvíli falešného klidu přesunete do srdce kolonie. Pestrou skupinu protagonistů příběhu tvoří kromě jiného detektiv z kolonie Nathan McNeill, Gabriel Weller z Ishimury a dívka jménem Lexine Murdoch. Hrou se ale mihne například i Nicole Brennan (přítelkyně Isaaca Clarka). Jejich zoufalý únik ze zamořené kolonie na palubu Ishimury je pouze výměnou jedné noční můry za druhou a jejich očima pak můžeme sledovat krvavou zkázu posádky lodi. V samotném závěru hry jsme také svědky příletu záchranné lodi USG Kellion (s Isaacem na palubě).

Nezbývá než doufat, že tahle bohatá, propracovaná a kvalitní sága s námi ještě dlouho zůstane a bude se nadále rozrůstat stejně kvalitními mutacemi. S jistotou se můžeme spolehnout alespoň na nejbližší kousek, Dead Space 2: Severed DLC. Tento stahovatelný přídavek by měl rozšířit příběh pomocí dvou samostatných kapitol do singleplayerové kampaně. V nich se objeví dvě postavy známé z Dead Space: Extraction – Gabe Weller a Lexine Murdock. Příběh Gabea a Lexine bude probíhat souběžně s příběhem Isaaca v Dead Space 2. Hráči se ujmou pouze role Gabe Wellera, Lexine bude NPC. Datum vydání Dead Space 2: Severed je zatím neurčité „coming soon" a oznámena nebyla ani cena.

Dead Space 2: Severed bude nicméně pouze pro Xbox 360 a PlayStation 3 verze Dead Space 2. Připravte tedy svoje domácí kina... a hlavně nezačínejte hrát, dokud se nesetmí.. a dokud nepřijde víceméně potvrzený Dead Space 3.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dead Space

iOS, PS3, Xbox 360, PC

Dead Space 2

PS3, Xbox 360, PC

See 2 more

Dead Space Ignition

PS3, Xbox 360

Dead Space: Extraction

PS3, Nintendo Wii

Related topics
About the Author

Martin Zavřel

Contributor

Comments