If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

SHIFT 2: Unleashed

Jízda vašeho života má pokračování.

Už o prázdninách prosákly první informace o tom, že se připravuje pokračování loňského Shiftu. Dokonce se stal tento díl série Need For Speed (dále jen NFS) natolik úspěšný, že vytvoří takovou svojí malou sérii, na což má nejenom po našem devítkovém hodnocení rozhodně právo. Vzhledem k příchodu Gran Turisma 5 se nečeká ani na tradiční roční cyklus a Shift 2 s podtitulem Unleashed přijde na trh už za pár měsíců. Připočítáme-li k tomu ještě MMO odbočku World, bude to v rozmezí jediného roku již třetí titul z této slavné série. V EA se zkrátka činí.

Předvedli se i na londýnské prezentaci, kam dovezli kromě několika počítačů s alpha verzí Shiftu 2 i naklápějící se vibrační křeslo včetně pedálů a volantu. Navíc bylo k dispozici komukoliv, aby si na něm hru vyzkoušel. Samozřejmě jsem neodolal a po skončení prezentace do něj na chvilku usednul. Měl jsem trochu problémy zvyknout si na styl ovládání a tak jsem si později vše vyzkoušel i na tradiční X360 verzi.

To bych ale předbíhal, protože prvních pár minut prezentace mi zpříjemnil povedený trailer. Ten by již měl být touto dobou dávno na internetu a jakékoliv jeho filmování bylo tudíž zakázáno. Pro ty, kteří ho neviděli, dodám, že v něm byla vidět přetlačovaná několika aut na trati. Čas byl však zastaven a samotná kamera prolétala nad celou scenérií z různých úhlů. Byly vidět odlétající jiskry, kousky skla a jedno auto bylo dokonce obráceno vzhůru nohama. Po chvilce se dalo opět vše do pohybu a neskutečné tempo závodu pokračovalo dál. Zkrátka skvělá podívaná.

Následovala už ukázka ze hry, kdy prezentující usedl do „tradičního" BMW a projel se na jednom okruhu známém z prvního dílu. „Do hry jsme přidali několik oblíbených tratí z prvního dílu, protože si myslíme, že to hráči ocení. Celkem by v druhém dílu mělo být zhruba dvanáct nových tratí," uvedl producent při načítání dema. Na startovní čáře se před začátkem závodu procházelo několik spoře oděných hostesek a vzhledem k tomu, že byl celý okruh ponořen do tmy, připomínala mi celá scenérie spíše díl Underground.

Shift 2 stejně jako Hot Pursuit bude stavět na Autologu, což je jakási malá sociální síť uvnitř hry. Kromě informací o tom, kdo právě překonal váš rekord trati a vyzve vás k možnosti překonat tento čas, bude v jeho nové verzi integrována galerie, kam budete kromě zajímavých fotek ze hry umisťovat rovněž záznamy ze hry a chlubit se svými úspěchy ostatním. U galerie budete moci nastavit, jestli ji mají vidět pouze vaši přátelé, nebo kdokoliv.

Novinkou bude informační ukazatel u každého vašeho přítele. Nepůjde pouze o obligátní status on-line/off-line/playing, ale poslední zmiňovaný status bude rovněž rozlišovat, co se právě ve hře děje. Budete tak vědět, že se drží na chvostu závodníků, nebo naopak na prvním místě či že se právě stal účastníkem hromadné havárie. V textové podobě tak získáte jakýsi přehled o celém závodě včetně detailů, že váš přítel právě předjel svého konkurenta.

„Zlepšení samozřejmě doznala paleta možností vyladění vašeho automobilu, grafická stránka hry a oproti prvnímu dílu jsme se snažili vychytat nejrůznější chybičky," doplnil jeden z tvůrců hry a bližší informace jsem z něj vytáhnul až při interview. Nechtěl jsem se totiž ochudit o čas strávený na trati, který byl vzhledem k přítomnosti velké spousty novinářů dosti omezený.

Po usednutí na židli s X360 ovladačem v ruce jsem samozřejmě nejdříve zkontroloval, na jakou úroveň mám nastavenou obtížnost a s tím související vypnutí či zapnutí některých podpůrných zařízení. Seznam se tentokráte rozšířil zhruba na dvojnásobek, což dává hráčům lepší možnosti volby. Já jsem z funkcí nechal zapnutou pouze stabilizaci proti smyku, protože při příliš prudkém zatáčení ze strany na stranu se auto může dostat do problému. Vzhledem k tomu, že jsem jel po neznámé trati, nechal jsem raději v provozu i pomocné směrové šipky na vozovce, které ukazovaly ideální stopu a hlavě svojí barvou naznačovaly ideální rychlost. Po chvilce ježdění jsem však neshledal ve fyzikálním modelu žádné výraznější rozdíly v porovnání s prvním dílem. To bylo samozřejmě dobře a jako fanoušek prvního dílu jsem si oddychnul.

Debutový trailer

Velký kus cesty ušla rovněž grafická stránka hry, které byla daleko ostřejší a obsahovala více detailů. Po trati poletovalo listí, vozovka se po dešti ještě více leskla a jako živé vypadaly otisky pneumatik na rozpálené silnici. Celkově Shift 2 vypadal ještě o fous lépe než nedávno vydaný Hot Pursuit, který však svojí grafickou stránkou míří trochu jinam. Dodávám, že zde porovnávám verze pro X360, protože na PC jsem neměl možnost první díl zatím vyzkoušet.

Shift 2 Unleashed podle prvních dojmů nebude takovou revolucí pro sérii NFS jako byl první díl. Prozatím to vypadá spíše na malý skok kupředu a doladění všech parametrů do opravdu ideálního stavu. Co víc by si závodní fandové mohli od pokračování přát. Daleko zajímavější bude v tomto případě srovnání s konkurenty, kteří rovněž vystrkují růžky. NFS Shift 2 vyjde v březnu 2011 pro PS3, X360 a PC.

Čtěte také náš rozhovor s producentem hry.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Shift 2: Unleashed

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Michal Havryluk

Contributor

Comments