If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Skyrim v dechberoucích úvodních 20 minutách

Jízda na koňském spřežení přejde v napadení drakem.

Od The Elder Scrolls: Skyrim automaticky každý čeká hodně, ale že se Bethesdě povede takový mistrný vstup do hry, to v dobrém překvapilo i tvrdé jádro fanoušků.

Samozřejmě, vydržíte-li to ještě necelé dva týdny a chcete-li si TO prožít na vlastní kůži, urychleně tento článek opusťte a nikdy se sem ani omylem nevracejte, protože byste toho mohli litovat. Pro ostatní je to dechberoucí podívaná a ta nejlepší možná reklama na Skyrim, která se od včerejšího večera tak rozšířila po internetu, že už ji nedokáže zastavit ani armáda agilních právníků Bethesdy.

Hra začíná nezvykle dlouhou cutscénou, ve které je váš hrdina spolu s dalšími spoutanými zajatci převážen na koňském spřežení do opevněné vesnice. Intro v tomto stylu není ničím převratným, stačí vzpomenout třeba na úvod Half-Life. Ale tady se různými filmovými postupy, jako je sledování z vlastních očí debaty ostatních z kamery v nízké výšce nebo okolní zamlžené krajiny pod skalami, povedlo navodit pocit, že tam skutečně jste, nehledě na dusot koníků.

Po příjezdu do cíle si ještě můžete zvolit rysy i vzhled své postavy, což se šikovně děje v moment zeptání se, kdo vlastně jste. Následuje nepříjemná vložka v podobě zvláštního zastavení hry asi na pět vteřin, než se sama uloží (doufejme, že je je pouze xboxovou verzí?). Na první část videa se podívejte na N-Joy.cz nebo nejlépe si ho stáhněte v HD kvalitě z Uloz.to (240MB, heslo eurogamer).

Pak však začíná jít do tuhého, když jednoho zajatce, který se naivně pokouší uprchnout, sejme šíp vystřelený hlídkou. A když jiný spolucestující, s nímž jste si ještě před chvílí povídali, přijde o hlavu na špalku, začíná být zle, což podbarvuje správně výstražná hudba. Vás od shodného osudu zachrání nečekaný útok letícího draka, který přijde doslova za pět minut dvanáct. Ve vesnici rozpoutá hotové peklo a tím není myšleno jen chrlení ohně či spalování prostých vesničanů.

V těchto okamžicích hra trochu připomíná útok mimozemských talířů z nového X-COMu, kdy je potřeba krýt se pod přístřešky, vyhýbat se nebezpečí přicházejícímu z nebe a proplétat se mezi postupně demolovanými strukturami nedávno ještě poklidné lokace. Je proto štěstí, že se dá utéct mimo dosah denního světla - do vězení, kobek nebo jeskyně, což už je obsah druhé části videa dostupné zde nebo v již zmiňovaném archivu.

The Elder Scrolls: Skyrim vyjde příští pátek 11. listopadu s českými titulky pro PC a v angličtině pro X360/PS3 a na Xzone k němu dávají čtyři dárky zdarma.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Elder Scrolls V: Skyrim

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments