If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sledujte pět minut přímo z hraní Grand Theft Auto 5!

Očekávaný okamžik právě nastal + komentář a mirror.

Jen pár herních značek na světě si může dovolit, aby pouhé dva měsíce před vydáním neexistovala žádná ukázka z hraní a přesto patřily mezi nejočekávanější hry roku. Grand Theft Auto se řadí mezi ně. Přesto Rockstar usoudil, že přísun předobjednávek je potřeba přes léto nějak nakopnout, a rozhodl se vypustit první oficiální video, jak upozorňuje, složené ze 100% jen z hraní. Ten slavnostní okamžik, kdy se celý internet citelně zpomalil, protože všichni byli nadržení, jak tato hra v obrovském otevřeném světě vypadá, nastal právě dnes v 16:00, od kdy je pro vás i na Eurogameru. Proto se pohodlně usaďte a užijte si to:

Cover image for YouTube videoGrand Theft Auto V: Official Gameplay Video

Jak se dalo dopředu předpokládat, jedná se částečně o ty samé pasáže, které spatřili žurnalisté během dubna a května na neveřejných předvádačkách, odkud pocházelo mega-preview, dojmy na vlastní oči či rekonstrukce HUDu, jen opatřené komentářem a svižným střihem.

Komentář k videu

Náš dojem po úvodním přehrání, co se zapsalo do paměti? Některé z opravdu mraků scén v nadstandardních pěti minutách jsou báječné a dostály velmi vysokým očekáváním. Jiné jsou mírným zklamáním, moc šedivé a po E3 působí poněkud zestárle. Třeba počet polygonů/zpracování postav při slaňování do mrakodrapu a odstřelování, při lovu jelena atd. Samozřejmě, svůj podíl na tom má vedle trochu zvláštní hudby a fontu i omezení starými konzolemi nebo komprese videa, protože 17. září u vás doma bude hra vypadat o třídu lépe než dnes na YouTube. Je také jasné, že samotné hraní asi nemůže být po celou dobu tak vymazlené jako všechny ty dosud publikované cutscény, to při tak obřím rozsahu a pestrosti zkrátka není možné.

Dnešní inzerát nepřímo zmiňuje PC verzi GTA 5, z nějž se ještě dodatečně objevilo 14 nových oficiálních screenshotů.

Parádní jsou určitě animace hrdinů, například při seskakování z kola nebo jeho opírání o zeď, které by si nehráč mohl snadno splést s filmem. Některé nově předvedené vedlejší aktivity také zaujaly, například volný pád s otevřením padáku, potápění z člunu, jízda na vodním skútru na rozbouřeném pobřeží s vlnami, cyklistický závod silničních profesionálů v dresech, jóga za východu slunce či tenisový a golfový simulátor, který by možná vydal na samostatnou menší hru. Zajímavé je efektní rozboření betonového plotu po bouračce s letící dodávkou s penězi, které jste předtím zatarasili cestu, abyste ji mohli přepadnout (ač je zjevné, že se jedná o předskriptovaný moment, nikoli dynamický jako v Battlefieldu).

Vůbec poprvé je k vidění minimapa v levém dolním rohu, ikonky postav v tom pravém (čtvrtý slot je pro mulťák) a způsob jejich rychlého přepínání, kdy se mapa oddálí a přesune na jiné místo na způsob Google Earth, jak se vědělo, ale kupodivu to není plynulý přechod, nýbrž trhaný, po několika skocích. Obliba šíleného Trevora po rozkopání dřeva do záchodové mísy nebo po honičce s policisty na venkovské polní cestě ještě vzroste a tvůrci z něj evidentně chtějí vytvořit speciální postavu. Jeho tělo oblečené pouze do slipů můžete ozdobit tetováním, jiní si zase vyhrají se šatníkem, s luxusními auty honícími se na rušné dálnici, jejich detailním vyladěním v garáži jak z NFS Underground nebo při nákupu akcií nebo realit.

Grand Theft Auto 5 pro PS3/X360 v angličtině vyjde 17. září 2013.

rezervovat na Xzone a dostat tématický hrnek zdarma.

Ve videu se mihne i mise v duchu krycí střílečky kdesi na Divokém západě, kdy se Francis kryje za zaparkovaným autem a používá kruhové menu uprostřed obrazovky pro výběr zbraní, než nechá jakousi těžební továrnu vyhodit do vzduchu. Co zatím nejspíš neviděli ani novináři, je rozhraní pro výběr pomocníků pro náročnější a dlouhodobé loupeže řešené nástěnkou, kde vždy visí profil osoby s její fotkou, specializací, zdatností ve vybraných oblastech, které má každá jiná, a také kolik procent žádá jako odměnu z celkového lupu. Závěr je potom příslibem zatím nepředstaveného multiplayeru, kde se hrdina dívá z okna svého apartmánu na město, kde se pod ním prohání desítky živých hráčů ve vrtulnících, autech nebo stíhačce.

Lokální mirror videa

Co na video říkáte vy? Podělte se o svůj názor s ostatními v komentářích...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments