If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE vedlejších aktivit Grand Theft Auto 5

Nejen loupení - sportuje se, hledá, nakupuje i závodí.

I když je GTA 5 stále především simulátorem zločinu a nikoli zákulisím chodu velkoměsta, i tak lze ve hře mimo té necelé sedmdesátky hlavních misí kampaně dělat co proto. Ostatně tím jsou charakteristické i všechny starší díly řady GTA. Rozsah vedlejších činností a možností je úctyhodný, nicméně stále by se město dalo využít mnohem pečlivěji. Co třeba čerpací stanice? Omezený dojezd vozů na nádrž s možností čerpání by nebyl špatný. Podobně i barů, občerstvení a obchodů s oblečením je ve hře docela málo, ale v tom prvním případě je to jasný zámysl, abyste neměli možnost lehkého doplnění života na každém kroku.

Míst, která nabízí prakticky jen povyražení a zábavu, je na mapě Los Santos poměrně dost. Jsou tu kina s parodiemi na intelektuální a filozofické rychlokvašky, jsou ty bary, striptýzové kluby, tetovací salony a kadeřnictví, či konečně plně funkční lunapark. Tyto drobnosti ovšem slouží jen pro rozptýlení a větší smysluplnost zdejšího života. Mnohem praktičtější jsou pak zejména sportovní minihry, zde tvořící vtipný způsob vylepšení schopností každého ze tří hrdinů. Od minula dostatečně známé jsou hospodské šipky a ze San Andreas se znovu vrací výborný triatlon. Ten samozřejmě tvoří známý trojboj plavání, jízdy na kole a běhu, zde obstarávaný skrze sprint na drcení jednoho tlačítka.

Jednou se z toho všeho Trevor doslova rozepne.

Jenže jen zběsile mačkat nestačí, protože sprint je vázán na staminu, tedy něco jako výdrž postavy totálně zamakat, která samozřejmě není nekonečná a docela pomalu se doplňuje. Takže pointou v disciplínách triatlonu je dobře rozvrhnout své síly, takticky vyčkávat v závětří, udržovat si od dalších závodníků dobrý odstup a na konci dobře zafinišovat. Řeknete si, že na „button mashingu" není nic zajímavého, ale konkrétně u triatlonu je zajištěna dobrá pestrost nejen těmi třemi disciplínami v jedné, ale i různými cestami na pozemské sporty. Kolikrát jsem se na kole obtočil kolem sloupu, nebo se vymasil o klandr, protože překážek je těsně vedle vytýčené stezky dost.

Sport bílých límečků

Králem zdejších sportů je ale zřejmě skvěle pochopitelný tenis, jehož kurty se vám postupně zpřístupňují. Ostatně není třeba nikam moc jezdit, protože Michael má ve své rezidenci pěkný umělý povrch i s krásným výhledem k tomu. Jestli si pamatujete na dříve vypuštěné snímky kurtu na kopci s výhledem na celé centrum města, tak to je právě ten. Rockstar v tenisu použil část svých rutin ze staršího simulátoru stolního tenisu Table Tennis, díky čemuž se hra skvěle ovládá, jednoduše pochopí a skrze kvarteto různých odpalů i dobře směřuje míček. Je dobré, že zdejší tenis není jen o obyčejném přesunutí míčku za síť, ale hra nepostrádá hloubku i taktiku. Rozšíření tenisu do multiplayeru, potažmo offline hry s kamarády by bylo rozhodně potěšující.

Tenis je jednou ze skvělých sportovních miniher.

Trochu složitějším na pochopení je zde také výborně zpracovaný golf. Možná ten, kdo golfu nikdy nerozuměl, bude krapet tápat, ale tipy na obrazovce vše dobře osvětlí. Navíc vám hra většinou dobře sama vybere správnou hůl, takže posléze už jen stačí sledovat ukazatel větru, u jamky sklon terénu a dobře zvolit sílu i směr odpalu. A pokud si nepovezete na hřišti zadek v golfovém vozíčku, tak už jen chůzí dostanete ke své stamině větší bonus, než když chodíte pěšky po městě.

Závody na tři způsoby

Slušně zábavné jsou i zdejší automobilové, motocyklové, čtyřkolkové a vodní závody, které na silnicích probíhají samozřejmě za okolního provozu. Zvláště vytlačování soupeřů z vozovky beru u silničních soutěží za výbornou zábavu, ty další závody už mi přišly drobně nudnější. Což platí zvláště u krosových a offroad jízd, kde jsem většinou po pár stech metrech celému poli typicky pětice závodníků ujel a dál jel sám až do cíle.

Nejklidnější kratochvílí v Los Santos je golf.

Když pominu jasné a celkem zbytečné sexuální narážky v podobě cvičení Jógy a ohmatávání striptérky v klubech, tak zde potěšila reminiscence na první třírozměrné GTA v podobě taxikaření, které je vlastně úplně stejné co dříve. I v GTA 5 platí, že čím dříve kunčafta doručíte, tím více od něj za cestu dostanete. Jezdit s taxíkem spořádaně na zelenou je tady opravdu k ničemu, navíc jsou červené vlny poměrně časté a barva stopky snad až moc dlouhá.

Tady se nahledáte

Veskrze tradiční je další snůška drobných povyražení, mezi něž můžu zařadit střelnice, lov zvěře s inspirací v Red Dead Redemption, skoky na padáku, vraždy na objednávku, stíhání recidivistů, na které byl vydán zatykač (ehm, tuto práci zrovna dělá kupodivu Trevor, recidivista zdaleka největší...), kaskadérské skoky, letecké kousky, či sběratelskou část s ukrytými balíčky. Až později se vám zpřístupní ponorka, jež se pak hodí pro hledání částí kosmické lodi či nukleárního odpadu v moři. Opravdovou výzvou jsou roztroušené útržky zápisků o sériovém vrahovi, jejichž kompletace dokončí skládanku jeho zvráceného příběhu. No, jestli někdo překoná Trevora, tím si nejsem zcela jist...

Taxikaření je známou náplní GTA série.

Velmi finančně zajímavou alternativou je nakonec možnost nakupování nemovitostí. Tomu ale brání jediná, byť zásadní překážka, totiž že domy, haly a hangáry jsou velmi drahé a typicky pro ně potřebujete stovky tisíc dolarů. Jenže se to bohatě vyplatí, protože každá nemovitost vám pak pravidelně rentuje desátky a navíc vám z jejího vlastnictví vyplynou další možnosti hraní. Třeba po nákupu prvního letiště nejenže dostanete okamžitý přístup k letadlům, ale skrze ně ovládnete pašování zbraní do Mexika, což samozřejmě znamená další vítané finanční přilepšení. Ostatně těch možností jak pořádně vydělat, tu málo rozhodně není, jen je potřeba si na ně dost dlouho počkat.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto

PC

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments